ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 50.000 κάτοικοι για τη βόμβα στο Κορδελιό! (video)

Συντονισμένη μεγάλη επιχείρηση για την απενεργοποίηση και απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή του Κορδελιού, που θα περιλαμβάνει ακόμα και απομάκρυνση πολιτών σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της βόμβας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Την επιχείρηση, στην οποία εμπλέκονται υπηρεσίες της αστυνομίας, του στρατού, των δήμων(Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα), των ΕΛΠΕ, της ΕΠΑ και του ΕΚΑΒ, συντονίζει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκη, η οποία από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται επί ποδός.
Χθες πραγματοποιήθηκε για το θέμα κλειστή σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη, όπου θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο της επιχείρησης.

Όπως αναφέρει το voria.gr σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας, η οποία εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε εξωτερικό χώρο βενζινάδικου στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκιο του στρατού.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της βόμβας. Εκτιμάται ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 50.000 έως 60.000 πολίτες. Ο στρατός έχει χαρακτηρίσει κόκκινη ζώνη μια απόσταση 700 μέτρων πέριξ του βενζινάδικου.

Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τα δίκτυα των Ελληνικών Πετρελαίων, του Φυσικού Αερίου, της ΕΥΑΘ, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα και το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία για κάθε ενδεχόμενο.

«Ο τελικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί μετά την Τρίτη το απόγευμα. Είναι μια πρωτόγνωρη επιχείρηση, δεν είναι άσκηση αλλά η πραγματικότητα», υπογράμμισε στη Voria.gr, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Όπως ανέφερε, «θα υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. Θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πώς θα γίνει. Επιλέξαμε την Κυριακή για να είναι κλειστά τα μαγαζιά και να μην έχει πρόβλημα ο κόσμος με τις δουλειές του».

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις για την απενεργοποίηση της βόμβας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η βόμβα είναι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μήκους 1 μέτρου και βάρους 250 κιλών, η οποία δεν εξερράγη όταν ερρίφθη.

 

To Top