Ντοκουμέντο: Άγνωστες πτυχές του Παναγιώτη Σπύρου με αποκλειστικές φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο!

Ο Παναγιώτης Σπύρου έσβησε την Κυριακή αφήνοντας πιο φτωχή την οικογένεια του Άρη. Λίγοι άνθρωποι τον έζησαν τόσο καλά, όσο ο Πάρις Καλημερίδης. Ο έμπειρος δημοσιογράφος καταθέτει στο PRESSARIS μερικές από τις πλέον άγνωστες πτυχές του Παναγιώτη Σπύρου, παρουσιάζοντας στον αναγνωστικό κοινό αποκλειστικές φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο! Ένα μοναδικό ντοκουμέντο…

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Μετά τον «Πατριάρχη» του, τον Ανέστη Πεταλίδη, ο Άρης μέσα σε έναν μήνα έχασε ένα ακόμη σπουδαίο στέλεχος της οικογένειας του. Τον λαμπρό επιστήμονα και έναν από τους πιο ανιδιοτελείς και ρομαντικούς παράγοντες του, τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου.

Ο ευπατρίδης της ντομπροσύνης δεν υπάρχει πια. Λες και ο Χάρος ζήλεψε την κίτρινη οικογένεια και βάλθηκε να «ξεκληρίσει» όλες τις μεγάλες προσωπικότητες που κοσμούν την βιτρίνα του ιστορικού συλλόγου.

Δεν ξεπέρασε τον θάνατο της κόρης του…

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή εδώ και δυο-τρία χρόνια. Ο διάσημος καρδιοχειρουργός είχε πάρει την κάτω βόλτα. Το 2009 αποσύρεται από την Ιατρική. Η υγεία του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο «χαλκέντερος» επιστήμονας που διέθετε την ικανότητα  να σώζει ζωές χάρη στις τεράστιες επιστημονικές γνώσεις του και τα χαρισματικά του μαγικά χέρια δείχνει εξουθενωμένος και δεν διέθετε τη δύναμη να παλέψει για να ανατρέψει την κατάσταση. Ο απροσδόκητος θάνατος της αγαπημένης του κόρης Σοφίας (σ.σ. το 2006) ήταν κάτι αξεπέραστο για τον ίδιο. Είχε πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου και απλά το μοιραίο πλέον ήταν ζήτημα χρόνου. Εδώ και έναν μήνα είχε χάσει μάλιστα την επαφή με το περιβάλλον λόγω εγκεφαλικής ανεπάρκειας. Τελικά την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι η καρδιά του έπαψε να χτυπά. Τι τραγική ειρωνεία. Αυτός που είχε ειδικότητα να θεραπεύει και να δίνει ζωή στις καρδιές, δυστυχώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για τον εαυτό του!

Η απόφαση να αφήσει τις ΗΠΑ

Θα επιχειρήσω ένα «φλας μπακ» στη συγκλονιστική διαδρομή της ζωής του όσον αφορά την ιατρική και τον αθλητισμό.

Το 1981 αποφασίζει να εγκαταλείψει την καριέρα του στην Αμερική και να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Φεύγει με τον βαθμό του Αρχίατρου. Οι συνάδελφοι του ιατροί στο νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια μένουν έκπληκτοι με την απόφαση του. «Τώρα που σε έχουν μάθει όλοι στην Αμερική και είσαι εδώ ανάμεσα στους κορυφαίους  τώρα θα φύγεις»; Τον ρώτησαν με εύλογη έκπληξη. «Με χρειάζονται οι συμπατριώτες μου. Θέλω να βοηθήσω τους Έλληνες. Εκεί θα προσφέρω περισσότερες και πιο πολύτιμες υπηρεσίες», τους απαντάει.

Στοίχημα με το ιστιοφόρο

Και δεν έφτανε αυτό βάζει και στοίχημα μαζί τους ότι με το αγαπημένο του ιστιοφόρο «Σοφία» (σ.σ. είχε το όνομα της κόρης του) θα διασχίσει τον Ατλαντικό και θα δέσει στη Θεσσαλονίκη. Επί 36 ημέρες πάλευε με τα κύματα αλλά πεισματάρης και γενναίος όπως ήταν κατάφερε να τα «δαμάσει» και να κερδίσει το τολμηρό στοίχημα.

Τον Μάρτιο  του 1983 προσλαμβάνεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου και αρχίζει όντας πρωτοπόρος τις μεταμοσχεύσεις ανοικτής καρδιάς. Σε λίγο καιρό γίνεται διάσημος. Όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη μαθαίνει τα κατορθώματα του. Αλλά μην νομίζετε ότι η Ελλάδα θα του δώσει κάποιον τίτλο για να τον τιμήσει όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο μοναδικός του τίτλος; «Οπλίτης ιατρός» από τη θητεία του στον στρατό.

Το «μικρόβιο» του Άρη

Ο Ανέστης Πεταλίδης του μεταδίδει το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά του Άρη. Ήδη είναι αχώριστοι φίλοι. Το 1992 αναλαμβάνει πρόεδρος στο μπάσκετ του ΑΡΗ. Φέρνει στην Ελλάδα τον Ουόλτερ Μπέρι. «Μια ακόμη «καλαθομηχανή»  έρχεται στον Άρη», γράφει μια τοπική αθλητική εφημερίδα και αυτό το τελευταίο δεν το βλέπει με καλό μάτι ο Νίκος Γκάλης. Δεν προκύπτει ποτέ «χημεία» μεταξύ τους αλλά αυτό που μένει είναι ότι ο Σπύρου έφερε στον Αρη έναν μεγάλο παίκτη με καριέρα στο ΝΒΑ, με πολύ μεγάλο «κασέ» ταράσσοντας τα νερά στην Ευρώπη.

Ο ιδιόμορφος και φλεγματικός χαρακτήρας του Παναγιώτη Σπύρου δεν συμβιβάζεται με τον Άρη εκείνης της εποχής και τις παραξενιές των βεντετών της ομάδας του Άρη και αποχωρεί πριν καλά-καλά αναλάβει.

Λίγα χρόνια αργότερα επιστρατεύεται και στο ποδόσφαιρο του Αρη (σαν πρόεδρος).

Αναταραχή και αντιδράσεις

Τότε δεν διστάζει να καταθέσει μια πρόταση που δημιούργησε αναταραχή και αντιδράσεις. Προτείνει να δοθεί τέλος στην αντιπαλότητα Αρη-ΠΑΟΚ μια και ο ρομαντισμός του δεν έχει όρια. Ονειρεύεται μια ομάδα Αρη-ΠΑΟΚ να συγχωνεύεται σε μια και που θα είναι πανίσχυρη, πρωταγωνιστώντας στην Ευρώπη. Η πρόταση του συναντά φυσιολογικά την αδιαλλαξία των οργανωμένων.

Τεράστια προσωπικότητα

Η ουσία όμως είναι μια. Τέτοια προσωπικότητα σαν τον Παναγιώτη Σπύρου δύσκολα θα ξαναπεράσει από τον Αρη και απ’ αυτή την πόλη για τον απλό λόγο ότι έγραψε μια μοναδική ιστορία στους τομείς ευθύνης της. Η σύζυγος του Άλις, ο γιος του Αλέξανδρος και ο επιστήθιος φίλος του, Χρήστος Κοντώτσης (μπον βιβέρ της εποχής του και παλιά μπασκετική φιγούρα) θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για την παρακαταθήκη που αφήνει ο Παναγιώτης Σπύρου σε όλα τα μέτωπα. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου από την Ιερά Μητρόπολη στις 12 το μεσημέρι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει…

To Top