Τα εναλλακτικά πλάνα του Κάμπος και το… άγνωστο 3-5-2

Είναι γνωστό ότι ο Πάουλο Κάμπος είναι λάτρης του κλασικού 4-4-2, ωστόσο στις τελευταίες προπονήσεις έχει δοκιμάσει τόσο το 4-4-2 σε ρόμβο, όσο και το… άγνωστο για τους ποδοσφαιριστές του Άρη, 3-5-2.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης ο Βραζιλιάνος ξεκαθάρισε ότι θέλει το σύστημα της ομάδας να διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα και φυσικά τον τρόπο που επιτίθεται η αμύνεται ο αντίπαλος.

Έχοντας στο μυαλό του ως πρωταρχικό στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα τόνισε ότι σε περίπτωση που οι δύο κεντρικοί αμυντικοί ζητήσουν ενίσχυση, τότε ο Γκόλιας θα τους πλαισιώνει στο κέντρο της άμυνας. Το κλασικό 4-4-2 αυτόματα θα μετατρέπεται σε 4-4-2 με ρόμβο, με τον Γκόλια μπροστά από τα δύο στόπερ και τον Ατματσίδη σε ρόλο δεκαριού πίσω από τους Πόι και Καπνίδη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει τα νώτα του ενώ ταυτόχρονα αποκτά και μία συμπαγής μεσαία γραμμή, όταν η ομάδα θα επιτίθεται.

Εξάλλου, με τη συμμετοχή του Γκίνο στο δεξί άκρο της άμυνας έχει αυτομάτως τα δύο επιθετικογενή  πλάγια μπακ που χρειάζεται (Γκίνο-Λιόλιος), ενώ η παρουσία του Πόι μπορεί να διασφαλίσει τον ρόλο του περιφερειακού επιθετικού που απαιτείται δίπλα σε ένα φορ περιοχής όπως είναι ο Καπνίδης.

Δοκιμές έγιναν και στο 3-5-2, σύστημα το οποίο δεν έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Άρη.Ο 57χρονος τεχνικός γνωρίζει ότι είναι ένα σύστημα που μπορεί να μεταλλάσσεται με μεγάλη ευκολία.

Ο τρίτος στόπερ (Γκόλιας σε αυτή τη περίπτωση) μπορεί να μετατρέπεται σε κόφτη όταν η ομάδα δεν δέχεται έντονη πίεση, γεγονός που αυτόματα μετατρέπει το 3-5-2 σε ένα σύστημα με επιθετικούς προσανατολισμούς, καθώς ενισχύεται το κέντρο με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία στον επιτελικό μέσο να πατάει την αντίπαλη περιοχή μαζί με τους δύο φορ.

 

 

 

To Top