Αποφασισμένος για συμφωνία (με κόκκινες γραμμές) ο Τσίπρας

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον όλο το διαπραγματευτικό πακέτο, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει συμφωνία το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν την 5η Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένη η καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάνω του όλες τις κρίσιμες κινήσεις, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους «Θεσμούς». Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τρίτης είχε μακρά κατ’ ιδίαν συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα είναι την Πέμπτη παρών στις συζητήσεις του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου θα προσδιοριστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup – η Αθήνα το θέλει να γίνεται μέχρι τη Δευτέρα ή έστω την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ορόσημο την 5η Ιουνίου και δεν επιθυμεί να συρθεί κι άλλο η διαπραγμάτευση. Εκτιμά πως ό,τι είχε να γίνει έγινε και ό,τι να ειπωθεί ειπώθηκε. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές, σχεδόν ολοκληρωμένες συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Μία τελευταία συζήτηση θα γίνει μέχρι την Παρασκευή γύρω από τις συντάξεις, ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις. Κατά τα άλλα φαίνεται ότι θα περιληφθεί στη συμφωνία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επιλέγεται η μέση οδός της αναστολής για μία διετία τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βασίζεται ιδιαιτέρως στην πολιτική βούληση τριών παραγόντων για να επιτευχθεί η συμφωνία: της Άνγκελας Μέρκελ, που έχει διαβεβαιώσει ότι συναινεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποκηρύσσοντας τις ακρότητες του Β. Σόιμπλε, του Ζ. Κ. Γιούνκερ, που καταβάλλει παρασκηνιακά σοβαρές προσπάθειες για λύση και της αμερικανικής κυβέρνησης, που πιέζει για συμβιβασμό.

Πάντως από τον κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα η διαβεβαίωση που δίνεται είναι ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα φέρει μία συμφωνία για τη συμφωνία» και ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι αυτοσκοπός οποιοσδήποτε συμβιβασμός, παρά μόνο μία βιώσιμη λύση με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές, που έχει χαράξει η Αθήνα. Και υπό αυτή την έννοια αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για την επόμενη ημέρα, εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί. Γι’ αυτό και δεν ανησυχεί για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το εάν θα περάσει από το κόμμα η συμφωνία. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα δώσουν οι εταίροι συμφωνία όπως τη θέλουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε,. λένε με νόημα.

Πηγή: protothema.gr

To Top