ΜΠΑΣΚΕΤ

Για τους αρέσκοντες στους αφορισμούς, έχει και… καλά αυτός ο Άρης

Τα αρνητικά και οι προβληματισμοί που “γεννά” ο μπασκετικός Άρης μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου στα πρώτα παιχνίδια της φετινής χρονιάς έχουν καταγραφεί και φαίνονται και με γυμνό μάτι. Υπάρχουν όμως και… καλά που κάνει αυτή η ομάδα, που ακόμα δεν πατά καλά στα πόδια της.

Κόντρα στο ρεύμα της (δικαιολογημένης) γκρίνιας για την εικόνα που παρουσίασε χθες ο Άρης μετά από το στραπάτσο στο Ρέθυμνο, είναι σωστό να καταγραφούν και κάποια πράγματα που γίνονται καλά και όσο περνάει ο καιρός είναι λογικό να γίνονται και περισσότερα και καλύτερα, διότι αν μη τι άλλο κανείς μέσα στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια δεν είναι τεμπέλης.

– Ο Άρης κέρδισε. Σε πρεμιέρα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε μια άγνωστη έδρα, απέναντι σε μια σχετικά άγνωστη ομάδα, η οποία αποδείχθηκε και στην πράξη ότι δεν παίζει… κανονικό μπάσκετ, αλλά έχει ένα ιδιαίτερο δικό της τρόπο παιχνιδιού για να επιβάλλεται στο παρκέ. Είναι πολύ σημαντικό το “διπλό” ειδικά από τη στιγμή που έφυγαν με “διπλά” και η Μπάνβιτ από το Ισραήλ και η Νίμπουρκ από την Δανία.

– Ο Άρης κέρδισε χωρίς τον καλύτερο σουτέρ του και πρώτο σκόρερ του, Μάικλ Τζένκινς και χωρίς τον πιο έμπειρο (και μπασκετικό…) ψηλό του, Βασίλη Σίμτσακ. Για μια ομάδα που εδώ και δύο μήνες ζει μέσα στα προβλήματα τραυματισμών και απουσιών είναι σημαντικό ότι αντέδρασε, έστω και σπασμωδικά και κάλυψε αυτές τις απουσίες.

– Ο Ντέβιν Μαρμπλ δεν ξέχασε το μπάσκετ που ξέρει. Μπορεί να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις γιατί δεν έχει προσαρμοστεί στην ομάδα και την φιλοσοφία της, αλλά αυτά που ο Πρίφτης πρωτίστως ζητάει από έναν παίκτη του, δηλαδή την αμυντική προσήλωση, χθες την προσέφερε στην ομάδα του ο Αμερικανός, με την άμυνά του πάνω στον Λέλιτς.

– Το ίδιο ισχύει και για τον Έρικ Μπάκνερ. Ναι, εκνευρίζει πολύ κόσμο όταν αντί να καρφώνει τη μπάλα από τις “πάρε-βάλε” πάσες των συμπαικτών του, αλλά χθες στο επτάλεπτο 31’-38’ που ο Άρης δεν δέχθηκε ούτε πόντο ήταν ο κορυφαίος στην άμυνα, είτε στα πικ εν ρολ των Σλοβένων, είτε στον αέρα κόβοντας και αλλοιώνοντας σουτ.

– Ο Βασίλης Καββαδάς είναι ο “X Factor” του Άρη. Στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και στο χθεσινό ευρωπαϊκό έχει 16/18 δίποντα και είναι η πιο ασφαλής επιθετική λύση των κίτρινων. Αν καταφέρει να βελτιώσει τις ανάσες του και βρίσκεται περισσότερα λεπτά στο παρκέ (από τα 14-16 που παίζει), θα βελτιώσει ολόκληρη την ομάδα.

– Για τον Βασίλη Ξανθόπουλο δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα είπε χθες ο Δημήτρης Πρίφτης που είδε τον δεύτερο πόιντ γκαρντ του να “κατεβάζει” 10 ριμπάουντ και να είναι… παντού σε άμυνα και επίθεση.

Ο Άρης παρουσιάζει προβληματική εικόνα. Το βλέπουν όλοι, το γνωρίζουν όλοι μέσα στην ομάδα και προβληματίζονται περισσότερο από τον καθένα. Είναι, όμως, τελείως λάθος να βγουν βιαστικά συμπεράσματα και να κριθούν οι παίκτες από τόσο νωρίς, όταν έχουν προηγηθεί όλα τα γνωστά προβλήματα στην διάρκεια της προετοιμασίας. Ειδικά για μια ομάδα που πέρσι αποτέλεσε το παράδειγμα προς μίμηση της εμπιστοσύνης στο υλικό της και της σταθερότητας που αυτό είχε όσο περνούσαν οι μήνες…

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω αφορούν τα όσα συμβαίνουν μέσα στο παρκέ. Το βασικό πρόβλημα του Άρη ωστόσο εξακολουθεί να είναι όχι αγωνιστικό, αλλά θέμα νοοτροπίας και αντίληψης των πραγμάτων της ομάδας και όχι μόνο συγκεκριμένων παικτών.

To Top