Από μικροί στον πάγκο! Σε τι ηλικία σήκωσε… μανίκια ο Ιωαννίδης και ο… 20άρης Ματσόν

Με αφορμή το νεαρό της ηλικίας του τεχνικού του νεοφώτιστου από τη νέα χρονιά στην Α1 Αρκαδικού, Γιάννη Καστρίτση, το sdna.gr αναζήτησε τους νεαρότερους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο ελληνικής ομάδας, αλλά και αρκετούς επιτυχημένους του εξωτερικού,μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρώην “κίτρινοι”, όπως ο Ιωαννίδης, ο Ματσόν, ο Ζούρος κ.α.

Αναλυτικά “Tην ευκαιρία του να κοουτσάρει ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα έχει πλέον ο Γιάννης Καστρίτης του Αρκαδικού, αλλά ο 33χρονος τεχνικός δεν είναι ο νεότερος στην Α1 μπάσκετ, αλλά και γενικότερα, ψάχνοντας την ιστορία.

Τα παραδείγματα των κόουτς που έβαλαν από νωρίς το κοστούμι είναι πολλά. Για την τωρινή Α1, ως νεότερος λογίζεται ο 31χρονος Κώστας Παπάζογλου των Τρικάλων κι ελαφρώς μεγαλύτερος του Καστρίτη -κατά τρεις μήνες- είναι ο Χάρης Μαρκόπουλος, του Κοροίβου Αμαλιάδας. O πατέρας του μάλιστα, Σούλης, ξεκίνησε την πορεία στους πάγκους από τα 29 στον Δημόκριτο Θεσσαλονίκης.

Σε ίδια ηλικία, βρέθηκε πριν 17 χρόνια στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ ο Κώστας Φλεβαράκης, ενώ στα 30 -ουσιαστικά- άρχισε να ασχολείται με την προπονητική (σε Ηλυσιακό και Παγκράτι) ο Βασίλης Φραγκιάς. Σχεδόν τριαντάρης ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος, πριν 20 χρόνια, ως συνεργάτης του Ιβκοβιτς στον Πανιώνιο και γύρω στα 23 του (το 2000) ο Γιώργος Βόβορας λειτουργούσε ήδη ως ασίσταντ κόουτς. Από τα 30 ήδη, οι Αργύρης Πεδουλάκης, Θανάσης Σκουρτόπουλος, Γιώργος Μπαρτζώκας και Μίλαν Τόμιτς λειτουργούσαν ως προπονητές.

Πριν από 15 χρόνια, ο 34χρονος τότε, Ηλίας Ζούρος, αναλάμβανε τον Ολυμπιακό κι ενώ από τα 20 του ο Δημήτρης Ιτούδης δούλευε στην ΚΚ Ζάγκρεμπ και κατόπιν -ως 25αρης- στο τιμ του ΠΑΟΚ. Ως παίκτης ακόμη, του Παπάγου, ο Στέργιος Κουφός, μόλις στα 22, προπονούσε τον γειτονικό Χολαργό, με τον Βαγγέλη Αγγέλου να αρχίζει τα προπονητικά βήματα από την πατρίδα του, την Χαλκίδα, στα 34.

Φυσικά, στην λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα του Γιώργου Καλαφατάκη, που από τα 26 πρωτοανέλαβε τους Αμπελοκήπους κι από την άλλη, ο Γιάννης Ιωαννίδης στα 33 είχε ήδη σηκώσει μανίκια, χτίζοντας τον μεγάλο Αρη της εποχής.

Οπως από τα 32 του, ο 40χρονος σήμερα Ηλίας Παπαθεοδώρου, βιώνει σερί ανόδους κι επιτυχίες με την Νέα Κηφισιά, έχοντας προηγουμένως, αρκετά πιο νέος, πρωτομπεί στην προπονητική, μέσω Αθηναϊκού. Από τα 23, βρέθηκε σε άκρη πάγκου ο Στέφανος Δέδας (ΜΕΝΤ) και στα 24 ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος βρήκε τον δρόμο του, μέσω Δάφνης. Αναφορικά με εθνικές κατηγορίες, ο 26χρονος Μιχάλης Μιχελάκος προπονεί τον ιστορικό Τρίτωνα, με τον 48χρονο Δημήτρη Χουχουλή να μετρά διαδρομή περίπου 30 χρόνων, κυρίως σε ομάδες των βορείων προαστίων.

Από νωρίς διαπίστωσαν την κλίση προς τον πάγκο και οι Βαγγέλης Ζιάγκος, Χρήστος Σερέλης και Παναγιώτης Καπερώνης. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ο 50αρης σήμερα, Δημήτρης Λιόγας, έχει περάσει από πολλές ομάδες, μεταξύ άλλων και τη Γλυφάδα, του τότε πιτσιρικά, Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Δεν είχε πιάσει τα 30 ο Κώστας Σορώτος, όταν αρχές της δεκαετίας του ’80 δημιουργούσε τη νέα ομάδα του Πειραϊκού, ενώ από ανάλογη ηλικία βρέθηκε στο προσκήνιο ο Φώτης Τακιανός, όπως και ο Αλέκος Δάγλας. Σχεδόν εικοσάρης, εξάλλου, ξεκίνησε με την προπονητική ο Μιχάλης Ραχωβίτσας, αλλά και σημερινός συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον Ολυμπιακό, Χρήστος Μαρμαρινός.

Ο ίδιος ο Σφαιρόπουλος άλλωστε, στα 20 του είχε πιάσει δουλειά στην Καλαμαριά. Νεαρός ακόμη, ο Λευτέρης Καλογήρου, είχε υπό τις οδηγίες τον εκκολαπτόμενο -τότε- άσο, Θοδωρή Παπαλουκά, στον Εθνικό Ελληνορώσων.

Σε μικρή ηλικία έπιασε το ταμπλό των συστημάτων και τον μαρκαδόρο ο Κώστας Παπαμάρκος.

Από ξένους και καταξιωμένους, σε περίοπτη θέση σαφώς και σε ιδιαίτερη κατηγορία, τοποθετείται ο Μάικ Σιζέφσκι, που πρωτοασχολήθηκε (και καλά έκανε) με την προπονητική στα 28, πριν 40 χρόνια δηλαδή, μέσω του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ο Μπόμπι Νάιτ στα 22, πριν 52 χρόνια, κοουτσάρισε σε επίπεδο high school, ομάδα του Οχάιο. Στην αγαπημένη του Παρτίζαν από τα 31 του πρωτοδίδαξε προπονητική ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον 63χρονο σήμερα, Ντράγκαν Σάκοτα να έχει πρωτοασχοληθεί στα 30 του με την Μπέογκραντ.

Στα 30 του ο Αντρέα Τρινκιέρι πρωτοεμφανίστηκε στην ομάδα του Μιλάνου, στα 26 του ο Σιμόνε Πιανιτζάνι εντάχθηκε στο σταφ της Σιένα και ούτε καν 20 δεν ήταν ο Αντρέα Ματσόν το 1985, όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει ανάλογη πορεία. 

Πηγή: sdna.gr

To Top