ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στον Άρη: Έδειξε χαρακτήρα στα δύσκολα

Η βαθμολογική απεικόνιση των πρώτων 22 αγωνιστικών εμφάνιζε τον Άρη στη διακεκαυμένη ζώνη μέσα από τριπλή ισοβαθμία με τον Πανιώνιο Βίκος Cola και τον Κόροιβο.

Διαχειρίστηκε όμως εξαιρετικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τρεις συνεχόμενες νίκες, φτάνοντας στο σημείο να διεκδικήσει στο τελευταίο παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels τη θέση στην 8άδα. Έχασε και έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία του εκτός πλέι οφ. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 με τον Άρη. Τα πρόσωπα, οι αριθμοί και τα ρεκόρ της σεζόν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Τι έμεινε από τη σεζόν για τον Άρη;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 16 ήττες – 9η θέση.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επέστρεψε μετά από 24 χρόνια στην ομάδα με την οποία μεγαλούργησε στα παρκέ. Έγινε μάλιστα ο 8ος στην ιστορία του Άρη που έπαιξε μπάσκετ με τη φανέλα του και πέρασε από τον πάγκο του. Η ανάγκη για αλλαγή του κλίματος και της ψυχολογίας της ομάδας ωστόσο τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου μετά από 19 ματς Πρωταθλήματος και με απολογισμό 6-13. Τον διαδέχτηκε ο Βαγγέλης Αγγέλου που επέστρεψε μετά το 2014 στους “κιτρινόμαυρους” και μέτρησε τέσσερις νίκες σε επτά παιχνίδια. Μαζί του θα πορευτεί η ομάδα και στη νέα σεζόν καθώς έχει ανακοινωθεί ήδη η ανανέωση της συνεργασίας τους.

 

Ο ΜVP: Παρότι δεν άρχισε τη σεζόν με τον Άρη αλλά επέστρεψε σε αυτόν από τον Δεκέμβριο και έπειτα από τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό Superfoods, ο Λευτέρης Μποχωρίδης αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του. Ο 24χρονος γκαρντ είχε 223 βαθμούς στο ranking, 12 περισσότερους από τον Μιχάλη Τσαϊρέλη (211) αλλά με έξι παιχνίδια λιγότερα. Κοντά τους και ο Γιάννης Αθηναίου με 208 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος. Τον μεγαλύτερο μέσο όρο πάντως είχε ο Κιθ Μπένσον που στα εννιά παιχνίδια που αγωνίστηκε, είχε 11,77 βαθμούς, αριθμός οριακά μεγαλύτερος από εκείνον του Μποχωρίδη (11,73). Τρίτος ήταν Παναγιώτης Βασιλόπουλος που πριν “μετακομίσει” στην ΑΕΚ, είχε 9,91 βαθμούς σε 12 παιχνίδια.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης κέρδισε την πρωτιά των σκόρερ σε απόλυτους αριθμούς έχοντας 13 περισσότερους πόντους από τον Λευτέρη Μποχωρίδη (234 έναντι 221). Την 3άδα και σε αυτή τη λίστα συμπλήρωσε ο Γιάννης Αθηναίου με 207. Στους μέσους όρους ο Μποχωρίδης είχε τον μεγαλύτερο, αφού έδινε σε κάθε αγώνα 11,63 πόντους, αφήνοντας 2ο τον Κιθ Μπένσον με 10,33. Ήταν οι μόνοι με διψήφιο μέσο όρο αφού τους ακολουθούσε με 9,41 ο Αθηναίου.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ιβάν Μάρας ήταν μία από τις προσθήκες που έγιναν στην εξέλιξη της σεζόν και αναδείχτηκε κορυφαίος ριμπάουντερ του Άρη με 92, μόλις δύο περισσότερα από τον Λευτέρη Μποχωρίδη ενώ την 3άδα συμπλήρωσε ο Σπύρος Μούρτος με 83. Οι διαφορές ήταν ελάχιστες μεταξύ των τριών κορυφαίων ριμπάουντερ της ομάδας σε μέσους όρους. 1ος ήταν ο Κιθ Μπένσον με 5,88, 2ος ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με 5,83 και 3ος ο Ιβάν Μάρας με 5,75.

Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Γιάννης Αθηναίου ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, έχασε τέσσερα παιχνίδια όμως ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Άρη στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού με 64 ασίστ, πέντε περισσότερες από τον Λευτέρη Μποχωρίδη (59). Αρκετά πιο πίσω ο Γκάρι Μπελ με 36. Ο Μποχωρίδης ωστόσο είχε μεγαλύτερο μέσο όρο προσφέροντας στην ομάδα του 3,1 ασίστ ανά αγώνα ενώ ο Αθηναίου είχε 2,9. Πίσω τους με 1,83 ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Η νίκη στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου Βίκος Cola ήταν ίσως η πιο κομβική στη φετινή πορεία του Άρη. Ήρθε, μεταξύ άλλων, μέσα από τους 27 πόντους του Λευτέρη Μποχωρίδη στην κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος της σεζόν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο διεθνής γκαρντ είχε και τη 2η καλύτερη επίδοση, σημειώνοντας 21 πόντους στο ματς στο Ρέθυμνο ενώ ο Γιάννης Αθηναίου είχε 19 στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία.

Ο Μπράις Ντουβιέ σημείωσε την κορυφαία και μία από τις εννιά διψήφιες επιδόσεις ριμπάουντ μεταξύ των παικτών του Άρη στη φετινή Stoiximan.gr Basket League. Ο Αυστριακός είχε 15 ριμπάουντ στο παιχνίδι των Τρικάλων, επίδοση που ήταν η καλύτερη της τελευταίας 7ετίας ενώ αποτελούσε και ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης της τελευταίας 12ετίας για τους “κιτρινόμαυρους”. Στο παιχνίδι της θεσσαλικής πόλης σημειώθηκε και η 2η κορυφαία επίδοση ριμπάουντ του φετινού Άρη αφού στο ίδιο, ο Ιβάν Μάρας μάζεψε 12 όσα είχε και ο Λευτέρης Μποχωρίδης στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο Βίκος Cola.

Τα όρια της φετινής σεζόν ξεπερνούσε και η κορυφαία επίδοση ασίστ που σημείωσε ο Γιάννης Αθηναίου. Ο διεθνής γκαρντ είχε 12 τελικές πάσες στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt. Δεν ήταν απλά ρεκόρ καριέρας για τον ίδιο και ρεκόρ περιόδου για τον Άρη αλλά η 2η κορυφαία επίδοση στην ιστορία της ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα μετά από εκείνη των 13 ασίστ που είχε ο Σμους Πάρκερ στις 14 Μαρτίου 2004 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πατρών. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είχε επτά ασίστ στο ματς στο Ρέθυμνο και δύο φορές από έξι, επίδοση στην οποία έφτασε τόσο ο Αθηναίου (εντός έδρας με τον Προμηθέα) όσο και ο Στέλιος Πουλιανίτης (εκτός έδρας με την ΑΕΚ).

To Top