ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρούχας: «Οι διαιτητές που ήταν ταγμένοι βγήκαν τελικά χαμένοι»

Η καριέρα των διαιτητών που ήταν ταγμένοι σε προσωπικά συμφέροντα την φετινή σεζόν δεν κύλησε όπως θα ήθελαν οι ίδιοι και τελικά ήταν αυτοί που βγήκαν χαμένοι στο τέλος, όπως υποστήριξε ο Παναγιώτης Βαρούχας.

Ο καθηγητής διαιτησίας φιλοξενήθηκε στον αέρα του ΣΠΟΡ FM 94.6 όπου αναφέρθηκε στους νέους πίνακες διαιτησίας αλλά και στην χρήση του video replay κατά την διάρκεια των παιχνιδιών.

Παράλληλα αποκάλυψε πως πλέον έχουν ξεκινήσει αναλυτικές συνεντεύξεις για όλους τους διαιτητές που σφυρίζουν από την Γ΄ εθνική ως την μεγάλη κατηγορία, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το video replay θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες που προέχουν και πρέπει να διορθωθούν,

Για τους νέους πίνακες διαιτησίας:
«Οι άνθρωποι την εποχή που ήρθαν βρήκαν ένα πίνακα προεκλογικό. Με ρουσφέτια μέσα και τα λοιπά. Οι πρόεδροι των Ενώσεων είχαν το ενδιαφέρον να προτείνουν διαιτητές. Μόλις όμως οι διαιτητές έκαναν λάθη, οι πρόεδροι αυτή εξαφανίζονταν και η ευθύνη πήγαινε σε αυτούς που κατάρτισαν τους πίνακες. Ο βοηθός στον τελικό του Κυπέλλου είχε κάνει μια σειρά αρκετά καλών αγώνων. Το ότι τελικά αυτός έκανε ένα μεγάλο λάθος είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ή η τοποθέτηση του Κύζα. Έπρεπε να υπάρξει πιο προσεκτική αντιμετώπιση. Δεν γίνεται για παράδειγμα ένας διαιτητής να είναι από τα Τρίκαλα και να μένει στο Περιστέρι. Ο διαιτητής πρέπει να είναι διαιτητής της ένωσης που μένει. Πρώτον στο θέμα του εξοδολογίου προκειμένου να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος. Έχει γίνει μια προεργασία, υπάρχει πρόθεση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα για αυτό και θα γίνουν αξιολογήσεις. Επίσης, έχουν ξεκινήσει και γίνονται συνεντεύξεις σε όλους τους διαιτητές από τη Γ΄ Εθνική και πάνω. Είναι ένα θετικό βήμα. Πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον της διαιτησίας το οποίο μοιάζει λίγο θαμπό και δεν έχει σταθερές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις και να προχωρήσουμε. Και κάτι άλλο. Ποιος ο λόγος να ορίζεται ένας διαιτητής την Πέμπτη και το παιχνίδι να είναι Κυριακή. Ας ορίζεται ένα μήνα νωρίτερα ο κάθε διαιτητής για να μπορεί να προετοιμαστεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το παιχνίδι. Η φορά των πραγμάτων έδειξε πως αυτοί που βγήκαν ταγμένοι βγήκαν χαμένοι. Αυτοί που είναι ταγμένοι κάνουν κακό στον εαυτό τους».

Για την χρήση του video replay:
«Ό,τι είναι καλό για την μείωση των λαθών πρέπει να γίνει. Στο ένα παιχνίδι έβαλε γκολ η Χιλή, οι παίκτες πανηγύριζαν κανονικά και μετά από τέσσερα λεπτά το γκολ ακυρώθηκε. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο».

Για το αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα:
«Οι διαιτητές είναι απλήρωτοι από πέρυσι. Με το video replay θα χρειαστούν περισσότερα άτομα για να μπορεί να δουλέψει. Σε δύο φάσεις υπήρξε καθυστέρηση 7 λεπτών. Είναι προβλήματα αυτά τα οποία θέλουν αρκετή δουλειά. Το γήπεδο των Ιωαννίνων πάει να φτιαχτεί μετά από 20 χρόνια. Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αλλάξουν πριν μπορέσουμε να πούμε πως το instant replay βοηθάει. Εγώ θέλω να εφαρμοστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα αρκεί να μην δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Αν εκτεθεί κάποιος διαιτητής και γίνει κάποιο σοβαρό λάθος την επόμενη μέρα στο ΣΠΟΡ FM θα έχουμε… «παρέλαση». Φοβάμαι πως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Δεν είναι μόνο τα οφσάιντ είναι και τα πέναλτι και τα φάουλ. Και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα χρόνου».

Για το θέμα των επεισοδίων στα γήπεδα:
«Εγώ που θέλω να πάρω διαρκείας γιατί να πάρω με τόσες τιμωρίες κεκλεισμένων των θυρών έχουν υποβληθεί. Πρέπει οι υπεύθυνοι των μεγάλων να κάτσουν να συζητήσουν για το πώς θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Πρέπει οι ΠΑΕ να πληρώσουν την αστυνομία και όχι εταιρείες security. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να λυθούν. Το fair play πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να επιβραβεύεται. Να κοιτάξουν από άλλη σκοπιά πως μπορεί να βελτιωθεί ο χώρος του ποδοσφαίρου».

Για τους νέους κανονισμούς στο χώρο του ποδοσφαίρου:
«Οι νέες τροποποιήσεις θέλουν πολύ μελέτη. Θα ισχύουν από του χρόνου. Στο σεμινάριο που θα γίνει υπό την αιγίδα της επιτροπής διαιτησίας θα ενημερωθούν οι διαιτητές για τους νέους κανονισμούς. Θα γίνει και ένα σεμινάριο στους δημοσιογράφους για να ενημερωθούν για τους νέους κανονισμούς».

To Top