ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βασιλειάδης: “Αλλάζουμε τον αθλητικό χάρτη της χώρας”

O υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή και αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα στον αθλητισμό και σε αυτά που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Ο ίδιος έκανε την αποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει από το δικό του υπουργείο, τονίζοντας πως αλλάζει ο αθλητικός χάρτης της χώρας και πως ανοίγεται μια νέα σελίδα με τα 85 έργα που τρέχουν ανά την Επικράτεια, τα οποία είναι έργα ουσίας και όχι κορδέλας.

Η ομιλία του Υφυπουργού στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή:

“Βρισκόμαστε στο τέλος της βαθιάς νύχτας της ελληνικής οικονομίας και συζητούμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Στο τέλος μιας περιόδου που στιγματίστηκε από κοινωνική αδικία και βίαιη αναδιανομή του πλούτου της ελληνικής κοινωνίας.

Όσο κι αν προσπαθεί η αντιπολίτευση να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, βιάζοντας την κοινή λογική, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για όλα όσα έφεραν την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού, όσο κι αν τα σκύβαλα των κατευθυνόμενων ΜΜΕ σαστισμένα που μία κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει βασικούς κανόνες στην οικονομική ζωή, αλαλάζουν προσπαθώντας να δημιουργήσουν πανικό, δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.

Όλα αυτά είναι ο επιθανάτιος ρόγχος ενός φαύλου συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που τελειώνει και ο επίλογός του θα γραφτεί το τρίτο τρίμηνο του 2018 με την έξοδο της χώρας από τη βαθιά επιτήρηση με την κοινωνία όρθια.

Μία κοινωνία που υπέφερε και είδε η ζωή της να καταστρέφεται από ένα σύστημα εξουσίας που αδιαφορούσε για την κοινωνία, αδιαφορούσε για την προστασία των πλέον αδυνάμων εκ των συμπολιτών μας. Με ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές που ετούτη εδώ η κυβέρνηση κατάφερε σε 2,5 χρόνια να φτιάξει και να εδραιώσει ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Και χρέος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει όχι τους «νόμιμους» κατά την αντιπολίτευση φοροφυγάδες των offshore, όχι τους τα λογής golden boys που έστηναν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια μέσω μιας αρρωστημένης κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που βασίλευε και εξαρτιόταν από το δημόσιο χρήμα, αλλά τους ξεχασμένους από το πολιτικό σύστημα τους ανέργους, του χαμηλόμισθους τους επαγγελματίες, τους υγιείς επιχειρηματίες που το σύστημα διαπλοκής τους πέταγε έξω από την αγορά.

Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ακόμα ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Με στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Με στήριξη στους ευπαθείς συμπολίτες μας. Με εξορθολογισμό των πραγματικών σπαταλών και έμφαση στις ουσιαστικές δαπάνες που κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας αξιοπρεπή και την πρόσβασή της στα βασικά αγαθά πιο εύκολη.

Στην ίδια λογική κινούμαστε και στον αθλητισμό. Κρατώντας χαμηλά τις δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας καταφέρνουμε να κρατάμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σταθερές αρχικά τις μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους εποπτευόμενους φορείς, τις ομοσπονδίες και τα εθνικά αθλητικά κέντρα. Σταθερές στο ύψος της ολυμπιακής χρονιάς του 2016 με τις προβλέψεις που κάνουμε στη ΓΓΑ να δείχνουν ότι στο τέλος του έτους θα μπορούμε να μιλάμε για μία αύξηση των χρηματικών ροών προς τις ομοσπονδίες η οποία θα είναι της τάξης του 5% έως 10%.

Κι αυτό γιατί αρχίζει και αποδίδει καρπούς η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης των ΕΑΚ που σε συνδυασμό με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μας οδηγούν χρόνο με το χρόνο όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων και την οικονομική εξυγίανση, αλλά και στις σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές μας αυτές. Υποδομές οι οποίες ήταν αφημένες στη μοίρα τους και καταβάλλουμε μια τιτάνια προσπάθεια, ένα μεγάλο αγώνα να τις καταστήσουμε ασφαλείς για τους αθλητές μας, τα παιδιά μας για την ελληνική κοινωνία.

Μήνα με τον μήνα εξοφλούμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Συσσωρευμένα χρέη ετών που γράφτηκαν στο χιόνι από τους δήθεν εξυγιαντές της οικονομικής ζωής και τιμητές αυτής της κυβέρνησης.

Μόνο πέρυσι καταβάλαμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε ληξιπρόθεσμα χρέη των σταδίων ενώ για ακόμη μία χρονιά κληθήκαμε να πληρώσουμε 4 εκατ. ευρώ σε δικαστικές αποφάσεις της εποποιίας σας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Δεν έχει όμως νόημα να μιλάμε για το παρελθόν. Ο κόσμος και ξέρει και κρίνει. Γι’ αυτό σας έστειλε και θα σας έχει για πολλά χρόνια ακόμα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Με την εξυγίανση των οικονομικών και την αύξηση του ΠΔΕ της ΓΓΑ προχωράμε στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα ΕΑΚ. Ήδη τα βοηθητικά γήπεδα και ο στίβος του Καυτανζογλείου αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ελληνικό στίβο, προχωρούν οι παρεμβάσεις στα παρατημένα ΕΑΚ της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους εκεί Δήμους και την Περιφέρεια, ενώ προχωρούν οι παρεμβάσεις σε Γιάννενα, Ναύπακτο, Κέρκυρα και Κομοτηνή.

Μεγάλες παρεμβάσεις στην Κρήτη σε έργα που αποτελούν ορόσημο της ανικανότητας και της διαφθοράς της αντιπολίτευσης, όπως το κολυμβητήριο των Χανίων.

Στο ΣΕΦ είμαστε στο τελικό στάδιο της εκπόνησης του σχεδίου ανάπλασης όλου του ακινήτου. Αφού καταφέραμε και ανακτήσαμε την κυριότητα του περιβάλλοντος χώρου, εκπονούμε ολοκληρωμένο πλάνο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αθλητικού, κοινωνικού και οικονομικού πόλου που θα αποτελεί ορόσημο για την περιοχή. Ενός πόλου που θα είναι οικονομικά αυτάρκης, καθώς ήδη για το 2018 υπολογίζουμε ότι θα αυτοχρηματοδοτηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κρατική επιχορήγηση να μειωθεί σε ποσοστό από 30% έως 50%. Κι αυτό χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των σωματείων της περιοχής ή έκπτωσης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο ΟΑΚΑ είμαστε στη φάση δημιουργία ολοκληρωμένου business plan σε συνεργασία με το υπερταμείο το οποίο κινείται στην κατεύθυνση αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών, διασφάλισης των εθνικών μας ομάδων και ομοσπονδιών και δημιουργίας πόλων μαζικού αθλητισμού ταυτόχρονα με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τα θέματα στέγασης μεγάλων ομάδων της Αττικής.

Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που αυτή εδώ η κυβέρνηση έφερε, προχωράμε άμεσα στην καταγραφή όλων των προβλημάτων των μεγάλων αθλητικών υποδομών της χώρας με σκοπό τις άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία τους για πρώτη φορά σε καθεστώς νομιμότητας και ασφάλειας.

Για τις ομοσπονδίες μας, οι οποίες δίνουν μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό, διατηρούμε όπως προείπα για τρίτη χρονιά ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις που γίνονται θα μπορέσει να διασφαλίσει ένα καθεστώς ήρεμου σχεδιασμού. Αναμφισβήτητα πιεσμένου, αλλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Με τις ρυθμίσεις χρεών, με τον εξορθολογισμό των μισθωμάτων, δημιουργούμε το δημοσιονομικό αυτό περιθώριο για να ανασάνουν και οι επιτυχίες αυτού του καλοκαιριού δείχνουν ότι σιγά σιγά καταφέρνουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

Την ίδια στιγμή και εντός των επόμενων 10 ημερών προχωράμε στην καταβολή των πριμ για τις επιτυχίες των αθλητών μας, για τα έτη 2013, 2014 και το μεγαλύτερο μέρος του 2015, με σκοπό εντός του 2018 να υπάρξει η ολοσχερής εξόφληση για τους ανθρώπους που κρατούν τη σημαία της χώρας ψηλά, δίνοντας μας χαμόγελα. Χαμόγελα για το μέλλον που έρχεται και είναι στα χέρια μας να το κάνουμε αντάξιο του λαού μας και της ιστορία της πατρίδας μας. Και όλα αυτά τα πετυχαίνουμε με τη σωστή οικονομική διαχείριση και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας κόντρα στις Κασσάνδρες μίας μοιρολατρικής και διαπλεκόμενης αντιπολίτευσης.

Έλαχε σε εμάς να σηκώσουμε τη χώρα από την αφάνεια και την ανυποληψία που το κλεπτοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, την είχε ρίξει. Κάθε σκιά οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, μπαίνουν κανόνες σε σκοτεινά συστήματα διακυβέρνησης. Μπήκαν κανόνες στην ΕΠΟ, διασφαλίσαμε την εποπτεία των διεθνών οργανισμών απέναντι σε ένα σκοτεινό σύστημα εξουσίας και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ισονομία και τη νομιμότητα.

Με τις παρεμβάσεις που έρχονται για τις ομοσπονδίες, για τη διακυβέρνησή τους, για την οικονομική λογοδοσία και διαφάνεια με τον έλεγχο από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης ανοίγουμε μία νέα σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό.

Παράλληλα με τη χρηστή διαχείριση του ΠΔΕ, με τα 85 έργα που τρέχουν ανά την Επικράτεια, έργα ουσίας και όχι κορδέλας, αλλάζουμε τον αθλητικό χάρτη της χώρας.

Προχθές στο Αγρίνιο εγκαινιάσαμε ένα έργο φάντασμα. Ένα έργο που εξαγγέλθηκε το 1995, εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 1996 και παρέμεινε, αφού έγιναν οι πρώτες εργασίες, άμορφο και παρατημένο. Καταδεικνύοντας τον πολιτικό σχεδιασμό που ουδέποτε υπήρξε σε αυτήν εδώ τη χώρα. Μνημείο ανικανότητας και παλαιοκομματισμού. Σε μια σειρά έργων φαντασμάτων, διάσπαρτα στην Επικράτεια, όπως το κλειστό της Παιανίας. Με θολό ιδιοκτησιακό, χωρίς άδειες, χωρίς ένα νόμιμο έγγραφο, με ανοιχτά χρέη, αλλά εξοφλημένους τους φίλους εργολάβους και σίγουρα στάχτη στα μάτια μιας εφήμερης εκλογικής πελατείας.

Σε αυτές εδώ τις συνθήκες, σε αυτήν εδώ τη χώρα που εσείς καταντήσατε παρία της Ευρώπης, ερχόμαστε εμείς, με τα χέρια καθαρά και τα μανίκια σηκωμένα για δουλειά να τη φέρουμε εκεί που της αξίζει. Με την κοινωνία όρθια και τον λαό περήφανο. Με αυτόν εδώ τον προϋπολογισμό, αφήνουμε πίσω οριστικά το καθεστώς των μνημονίων.

Εσείς συνεχίστε όπως σας αρμόζει και όπως συνηθίσατε. Σφιχταγκαλιασμένοι με το διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα διαπλοκής που δίνει λυσσαλέα τη μάχη παλινόρθωσης της ανομίας, έχετε μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εμείς, μαζί με την κοινωνία, προχωράμε”.

To Top