ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεκόπη λόγω διαφωνιών και εντάσεων των δικαστών η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Διεκόπη η πρώτη διάσκεψη των δικαστών του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαδικασία ξεκίνησε με διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα στους δικαστές, με αποτέλεσμα η διάρκειά της να ξεπεράσει μόλις τη μία ώρα.

Λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η αναφορά του προέδρου Νίκου Σακελλαρίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για την κρισιμότητα της υπόθεσης γεγονός που από κάποιους δικαστές θεωρήθηκε «υπερβολή», ενώ διατύπωσαν την άποψη πως είναι αυτονόητη η κρισιμότητα του θέματος όπως και πολλές άλλες που φτάνουν μέχρι την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Διαφωνίες όμως υπήρξαν και σε τυπικά θέματα που τέθηκαν σχετικά με τις προσφυγές ακύρωσης των παλαιών τηλεοπτικών ιδιοκτητών με αποτέλεσμα η διάσκεψη να διακοπή χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα επαναληφθεί.

Η ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας 
Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Υπενθυμίζεται πως οι απαντήσεις του ΣτΕ δεν ενδιαφέρουν μόνο τους υπερθεματιστές ή τους παλαιούς και κραταιούς καναλάρχες, αλλά ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους, και φυσικά την κυβέρνηση, η οποία θα πληγεί ανεπανόρθωτα στην περίπτωση μιας κρίσης περί αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Προ δύο ημερών, πάντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα σε βάρος της απόφασης του Λευτέρη Κρέτσου για την ανακήρυξη των υποψηφίων που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού, ενώ ένα ακόμη πακέτο προσφυγών αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Eνωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ -Διαψεύδουν τις εντάσεις 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουρών ΣτΕ σε ανακαοίνωσή του τονίζει: «Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Μαξίμου: Το ΣτΕ θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, από την πλευρά τους ότι «η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα και με δεδομένο πως έως τώρα όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι απορριπτικές», ενώ όσον αφορά στη σημερινή διακοπή ανέφεραν: «Σε σχέση με τη σημερινή εξέλιξη στη συνεδρίαση του ΣτΕ τονίζεται ότι θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο».

Ν.Δ: «H υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη»
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε:
«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη.Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη.
Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Το Ποτάμι: Ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα 
Την βαθύτατη ανησυχία του για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα εκφράζει το Ποτάμι με ανακοίνωσή του και κάνει λόγογ για προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, τονίζει:
«Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας. Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα.
Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας».

Ενωση Κεντρώων: Οι δικαστές αισθάνονται ασφυκτική πίεση

“Όταν για ένα θέμα που είναι καθαρά πολιτικό, όπως είναι η αδειοδότηση των τηλεοράσεων, που το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να την κάνει την αδειοδότηση το ΕΣΡ, ο πολιτικός κόσμος διχάζεται και εκπέμπει κηρύγματα, μίσους και οξύτητας. Τότε, οι δικαστές αισθάνονται ασφυκτική πίεση ασήκωτη για τις αντοχές τους και οδηγούμαστε σε αναβολές των συνεδριάσεων. Επειδή δεν έχουμε κράτος Δικαίου, οδηγούμαστε σε κράτος δικαστών και καταλήγουμε τελικά να μην έχουμε κράτος”.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top