ΔΝΤ: Αγνωστο το πότε θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα

Χωρίς μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μάρεϊ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

Μάλιστα, αρνήθηκε να προβλέψει το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώνοντας απλά ότι «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς αρκεί αυτές να φέρουν το επιθυμητό (σ.σ.: προφανώς δημοσιονομικό) αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, είπε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, όπως προσέθεσε το στέλεχος του Ταμείου, θα εξεταζόταν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και εφόσον δινόταν έγκριση η δόση θα μπορούσε να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα αναφοράς (Ιουνίου).

«Η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ», σημείωσε.

Προσέθεσε δε πως σε περίπτωση ενός Grexit, το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Όσον αφορά στο στην κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα είπε πως δεν έχει ενημέρωση, ενώ ερωτηθείς εάν στο Brussels Group εξετάζονται και οι όροι ενός νέους προγράμματος για την Ελλάδα, ο Μάρεϊ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Πηγή: protothema.gr

To Top