Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Θρίαμβο κατέγραψε ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία σύμφωνα με το Anadolu, καθώς στο 96% των καταμετρημένων ψήφων συγκεντρώνει 52,7%. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα και μιλά για β’ γύρο.

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα! 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%. Ωστόσο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και επιμένε ότι δεν έχουν καταμετρηθεί εκατομμύρια ψήφων, ακόμη.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Η επινίκια ομιλία του Ερντογάν

Νικητής των προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός του με τους εθνικιστές διατηρεί την πλειοψηφία στη βουλή.

«Το έθνος μας μου ανέθεσε την ευθύνη της προεδρίας και της εκτελεστικής εξηουσίας. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσε μια μεγάλη ευθύνη στη βουλή στη Συμμαχία του Λαού και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», είπε.

«Ελπίζω κανείς να μη βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιά σ’ αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους για να κρύψει την αποτυχία του».

Τόνισε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω το κλίμα πόλωσης των εκλογών προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εμμείνει στη βελτίωση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Υιοθετώντας συμφιλιωτικούς τόνους στην επινίκια ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας στον κόσμο.

Υπογράμμισε δε ότι παραμένει αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση των φαραωνικών του σχεδίων, όπως η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και η κατασκευή των πρώτων made in Turkey αυτοκινήτων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε: «Θα συβεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 96,4% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 52,7%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,1%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95,9% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,5% (293 έδρες), 22,7% και 146 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (46 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,2% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% .

H αντιπολίτευση καταγγέλλει παραποίηση του αποτελέσματος

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top