ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστρέφουν οι θεσμοί με νέα μέτρα σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά

Σε συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα αλλά και την εργασιακή νομοθεσία κατέληξαν η Ελλάδα και οι εταίροι στο Eurogroup, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ή το τελικό κόστος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει «πολιτική συμφωνία» κι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.

Το επόμενο βήμα τώρα, εξήγησε, είναι να «σχεδιαστούν» τα νέα μέτρα σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στα κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, οπότε και θα καθοριστεί το οικονομικό κόστος των νέων πολιτικών.

Αφού υπάρξει τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, η διαπραγμάτευση θα επιστρέψει στο Eurogroup, όπου θα ενταχθούν στη συζήτηση πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διέψευσε πάντως ότι η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων, με δεδομένο ότι δεν έχουν καν καταρτιστεί ακόμα.

Αντισταθμιστικά ίσως και μετά τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε με νόημα ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση συγκρατημένα ότι η συμφωνία προβλέπει στροφή μακριά από τη λιτότητα και με έμφαση στα πως οι εταίροι δέχτηκαν την ιδέα αντισταθμιστικών μέτρων που θέλει η Αθήνα, αλλά με προϋποθέσεις.

Όπως εξήγησε, όλα θα κριθούν από το βάθος των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει η Ελλάδα. Όσο θετικότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αποφέρουν οι αλλαγές, η Αθήνα θα έχει ανάλογο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υιοθετήσει «φιλο-αναπτυξιακά» μέτρα, αφού λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Πηγή:  skai.gr

To Top