ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Η φανερή… μυστική κοινότητα που μετράει 80.000 φοιτητές!

Ενας καφές φραπέ με τρία παγάκια, ένας καναπές, ένας φίλος απέναντι και η πρώτη ερώτηση «Σε είπα τι έγινε χθες;»… 

Κάπως έτσι μαζεύτηκαν κοντά στις 80.000 άτομα και χώρεσαν -ναι, αλήθεια, χώρεσαν όλοι- στα «Ανομολόγητα του ΑΠΘ», την ομάδα στο Facebook που έχει γίνει trend και viral στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μια σελίδα μηνυμάτων, όπου νεαροί και νεαρές γράφουν για ανομολόγητους έρωτες, για εξεταστική που χάθηκε ή μάθημα που δεν δόθηκε («Κάνε Θεέ μου να πάρω ένα 5», είναι το μήνυμα που αναβοσβήνει τρεις φορές τον χρόνο, Φεβρουάριο-Ιούνιο-Σεπτέμβριο), για τους καθηγητές, («ο Χ βάζει πάντα κείμενο του Λουκιανού»), για μικρά και μεγάλα μυστικά που θέλεις να πεις σε όλους, για νύχτες… κολασμένες και πρωινά ραντεβού στο κυλικείο, για όλα όσα απασχολούν την πολυπληθή, πολύβουη και άτακτη κοινότητα του ΑΠΘ.

Ο Σαλονικιός
Αυτά και άλλα πολλά στη συγκεκριμένη σελίδα (https://www.facebook.com/anomologitaauth), όπου έχει δημιουργηθεί ένα feed για γέλια και για κλάματα, ανάλογα από ποια πλευρά είναι κανείς, του θύτη ή του θύματος, με την ιδιαίτερη επισήμανση ότι δεν εμπλέκονται τα κόμματα, οι φοιτητικές παρατάξεις και η διοίκηση του ΑΠΘ. Επιχειρήσαμε -όπως και κάποιοι άλλοι χωρίς επιτυχία στο παρελθόν- να επικοινωνήσουμε με τον ανώνυμο διαχειριστή της σελίδας, και τα καταφέραμε! Η ιδιότυπη συνέντευξη έγινε μέσω του messenger και παρότι δεν γίναμε σοφότεροι για την ταυτότητά του, καθώς για όλα τα προσωπικά του στοιχεία γράφει «ΔΞ/ΔΑ» (δεν ξέρω/δεν απαντώ), απολαύσαμε την κουβέντα μαζί του/της.

Καταρχήν ξεκαθάρισε ποιοι συμμετέχουν και ποιοι αποκλείονται από τις αναρτήσεις μηνυμάτων. «Αν είσαι σεξιστής, αν είσαι φασίστας, αν ήρθες για να προσβάλεις κόσμο, τότε τα ανομολόγητά σου δεν έχουν μέρος εδώ», λέει.

«Τα Ανομολόγητα του ΑΠΘ» ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015 και η βασική πλατφόρμα είναι μόνο στο Facebook. Σήμερα ωστόσο υπάρχουν «Ανομολόγητα» και σε άλλα πανεπιστήμια, όπως της Πάτρας ή το Δημοκρίτειο ή το Μετσόβιο, αλλά η ιδέα για ανομολόγητα, που πλέον λέγονται δυνατά και ενώπιον ενός μεγάλου αριθμού αναγνωστών, είναι… σαλονικιώτικη. «Ενα ωραίο απόγευμα καθόμουν στο πατρικό μου (μάλλον είναι Θεσσαλονικιός) και βαριόμουν (σίγουρα είναι φοιτητής), έπινα το φραπέ μου (Θεσσαλονικιός, δεν τίθεται θέμα) και διάβαζα κάποιες σελίδες με εμπιστευτικά νέα, κυρίως ερωτικά (άντρας, κουτσομπόλης). Λέω είναι δυνατόν να μένει πίσω η Σαλόνικα; Εψησα γνωστούς να το αναλάβουν, κανείς δεν ήταν πρόθυμος, οπότε το έφτιαξα εγώ», απαντά, ενώ όσο προσπαθούμε να σοβαρέψουμε το θέμα, χτυπάμε σε? έναν πανέξυπνο, χιουμορίστα νεαρό (λέει η διαίσθησή μας)? ή νεαρή.

 
Η φανερή... μυστική κοινότητα που μετράει 80.000 φοιτητές!

Η φιλοσοφία
«Ποια είναι η φιλοσοφία της ιδέας;», έρχεται αβίαστα η επόμενη ερώτηση. Καθυστερεί να απαντήσει -μάλλον παραήταν σοβαρή- και γράφει: «Η φιλοσοφία της σελίδας είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν φτιάχνεις τον φραπέ, πετάς μέσα το 3ο παγάκι, κάθεσαι στον καναπέ με τη φίλη σου και ξεκινά με το ”Σε είπα τι έγινε χθες;”. Η κεντρική ιδέα είναι η αυτοοργάνωση μεταξύ των φοιτητών, κουτσομπολιό, ανομολόγητα, ώστε ακολουθώντας την ιδέα του φοιτητικού ασύλου, να μπορεί κάποιος να βγάλει τα απωθημένα του ανώνυμα και χωρίς κατακραυγή! Πέρα από αυτό, εμείς δεν είμαστε τίποτα. Οι χρήστες είναι τα πάντα στη σελίδα, αυτοί δημιουργούν το περιεχόμενο, αυτοί μας συντηρούν». ι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες, ο διαχειριστής απλά «επιβλέπει» την ομαλή λειτουργία της όλης φάσης και απορρίπτει κάποια από τα 400 ανομολόγητα μηνύματα που λαμβάνει κάθε μέρα. Τα διαβάζει όμως ΟΛΑ ενώ δεσμεύεται πως όταν πάρει πτυχίο η σελίδα δεν θα κλείσει.

Τα δύο αυτά χρόνια βρέθηκε κάποιες φορές σε δύσκολη θέση, από κάποια μηνύματα που προβλημάτιζαν και έδειχναν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. «Πολλά από τα μηνύματα είναι ουσιαστικά εκκλήσεις βοήθειας ή απλά ανάγκη για κουβέντα από άτομα που περνάνε δύσκολα ψυχολογικά. Δουλεύουμε από κοντά με το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ για όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Είναι πολύ ευαίσθητα πράγματα για να τα χειριστούμε τελείως μόνοι μας», αναφέρει, χωρίς πάντως να δίνει πληροφορίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες χρειάστηκε η συνδρομή ειδικών ή της Αστυνομίας.

Παλιότερα, τα μέλη της σελίδας έκαναν συναντήσεις για καφέ στον Λευκό Πύργο -τον περασμένο Μάρτιο έγινε το πρώτο Rave Parade- ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 το ραντεβού με τίτλο «Τέλος Εξεταστικής Party» συγκέντρωσε 3.000 φοιτητές στην παραλιακή λεωφόρο, έκλεισε η οδός 3ης Σεπτεμβρίου και κινητοποιήθηκε η Τροχαία.

 
Η φανερή... μυστική κοινότητα που μετράει 80.000 φοιτητές!

Εκεί δημιουργήθηκαν και διαλύθηκα ν σχέσεις και κλείστηκαν «συμφωνίες» ανταλλαγής σημειώσεων, ενώθηκαν τμήματα και σχολές. Σήμερα ωστόσο αυτά έχουν κοπεί και τα «Ανομολόγητα του ΑΠΘ», ακολουθούν άλλους τρόπους προσέγγισης των φοιτητών. Ενα μέλος της διαχειριστικής ομάδας που παρακολουθούσε μαθήματα ξένων γλωσσών σε μεγάλο φροντιστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεσολάβησε ώστε άτομα που συμμετείχαν στην σελίδα και έγραφαν τα ανομολόγητά τους να έχουν καλύτερη τιμή, αλλά και κάποιες υποτροφίες για δωρεάν σπουδές σε άλλη ξένη γλώσσα.

«Σε είδα…»
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου… ξεσάλωσαν. «Μουσάτος μελαχρινός με κρικάκι, πρωτοετής πολιτικός μηχανικός. Σε βλέπω συνέχεια στη βιβλιοθήκη κάνε επιτέλους το πρώτο βήμα», ήταν ένα από τα πιο τρυφερά μηνύματα. Δύο από τις απαντήσεις ήταν πραγματικά εύστοχες: «Εκανες χαρούμενα περίπου 615 αγοράκια. Τον βρεις δεν το βρεις, είσαι μεγάλη καρδιά», η πρώτη και «Επειδή δεν είσαι πολύ σαφής, άμα κάνουν ένα βήμα όλοι αυτοί που ταιριάζουν στην περιγραφή, παίζει να γυρίσει καναδυό χιλιοστά η Γη στον άξονά της… ψηθείτε», η δεύτερη. Λίγο πιο κάτω γίνεται κανονικό… party με το μήνυμα «Την Τρίτη 07-02-2017 5:45 μ.μ. μπήκες στο 21 στάση Αντιγονιδών ήσουν σαν Αγγελος. Ξανθά μακριά μαλλιά πιασμένα κοτσίδα και 2 σκουλαρίκια στο δεξί αυτί σε ερωτεύτηκα μόλις σε είδα… Με πάτησες μου ζήτησες και συγνώμη σε συγχώρεσα… Οταν κατέβηκα σε κοιτούσα καθώς έφευγε το αστικό με κοιτούσες και εσύ ίσως να με κοιτούσες τυχαία….Εγώ όμως όχι….Κάνε ένα LIKE αν το βλέμμα σου δεν ήταν τυχαίο». Φυσικά, το χιούμορ περισσεύει σε αυτή τη σελίδα, τις μέρες της εξεταστικής.

«-Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

-Ελα ρε μωρό μου, ρώτησέ με και κάτι πιο σοβαρό.

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε το πρώτο Rave Parade, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 το ραντεβού με τίτλο «Τέλος Εξεταστικής Party» συγκέντρωσε 3.000 φοιτητές στην παραλιακή λεωφόρο.
Τον περασμένο Μάρτιο έγινε το πρώτο Rave Parade, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 το ραντεβού με τίτλο «Τέλος Εξεταστικής Party» συγκέντρωσε 3.000 φοιτητές στην παραλιακή λεωφόρο.

-Πιστεύεις πως εάν ο Στάλιν δεν άκουγε τον αντιστράτηγο Ροκοσόφσκι κατά το σχεδιασμό της επιχείρησης Bagration σχετικά με την ταυτόχρονη ισχυρή επίθεση σε δύο μέτωπα, που ο τελευταίος πρότεινε στη STAVKA, η εν λόγω επιχείρηση θα αποτύγχανε τους Αντικειμενικούς Σκοπούς της, δηλαδή την καταστροφή της γερμανικής ομάδας στρατιών “Κέντρο” και την κατάληψη της Λευκορωσίας;

-Το παστίτσιο αγάπη μου…το παστίτσιο».

Η συζήτησή μας με τον διαχειριστή της σελίδας, έκλεισε δίνοντάς του το ελεύθερο να γράψει κάτι. Κι εκείνος πληκτρολόγησε πριν καν ολοκληρώσουμε με το «Ευχαριστώ για τη συνεργασία», το παρακάτω μήνυμα: «?σε είδα στην στάση του 12 στην Αριστοτέλους, είσαι ό,τι πιο όμορφο έχω δει, με μάγεψαν τα μάτια σου. #κάνε_λάικ_να_σε_βρω».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ

Στη σελίδα μπορεί κανείς να διαβάσει τα πάντα, από ερωτικές εξομολογήσεις, συμβουλές για το sex, απορίες για μαθήματα και καθηγητές, τα SOS θέματα της εξεταστικής, ανέκδοτα και κουίζ. Δεν γίνονται δεκτά μηνύματα που αφορούν σε διαφημίσεις και αγοραπωλησίες ειδών, είναι θέμα αρχής.

Πηγή: ethnos.gr

To Top