ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά το BREXIT καταφύγιο στο χρυσό

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό, μετά το Brexit, εκτιμά η Saxo Bank και ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της τράπεζας.

«Παρατηρούμε ήδη πολύ μεγάλη κινητικότητα στον χρυσό. Η αγορά ήταν εντελώς απροετοίμαστη για το αποτέλεσμα έκπληξη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και ένα από τα εμπορεύματα που επωφελείται περισσότερο από αυτό είναι ο χρυσός. Ο χρυσός αποτελεί το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών και αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά και στην περίπτωση του Brexit. Η τιμή σε στερλίνες σημείωσε άνοδο κατά 15% έναντι της τιμής σε ευρώ που ανέβηκε κατά 10% και του δολαρίου κατά 5%.

Ο χρυσός έχει σπάσει το όριο των 1.300 δολαρίων/ουγγιά και πιθανόν τώρα να κινηθεί ανοδικά προς τα 1.400 δολάρια/ουγγιά. Μετά την αρχική φάση αδράνειας, αναμένουμε κάποια παγίωση και κινητικότητα μεταξύ των 1.300 δολάρια/ουγγιά και 1.315 δολάρια/ουγγιά, αλλά, τελικά, με τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν πτώση, τις αγορές να βρίσκονται υπό καθεστώς πίεσης και τη FOMC να τηρεί στάση αναμονής, λόγω των εξελίξεων, συνεχίζουμε να βλέπουμε τη διοχέτευση κεφαλαίων στο χρυσό, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να το οδηγήσει σε υψηλό, από το 2014, στα 1.400 δολάρια/ουγγιά» εκτιμά η Saxo Bank.

Στην ανάλυση γίνεται αναφορά και στις αγορές πετρελαίου, εκτιμάται ότι βρίσκονται σίγουρα υπό πίεση, αγγίζοντας, έστω και στιγμιαία, πτώση που φτάνει το 6%. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι η αγορά πετρελαίου έχει εισέλθει σε φάση εξισορρόπησης τους τελευταίους μήνες. Η αγορά έχει καταγράψει ήδη ένα δυνατό ράλι, αλλά το κλίμα «risk-off» που επικρατεί γενικά στην αγορά, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο πλήττουν, επίσης, το πετρέλαιο. Ωστόσο, όσο η τιμή του πέφτει, θα μπορούσε να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναφοράς, δεδομένου ότι θα μειωθεί η δυνατότητα των high cost producers να αυξήσουν την παραγωγή τους.

«Δεν πιστεύω ότι η καθοδική απόκλιση είναι μεγάλη στο πετρέλαιο αυτή τη στιγμή. Αναμένω ότι η στήριξη θα επέλθει στην περιοχή γύρω από τα 45 δολαρίων, τόσο για το WTI, όσο και για το Brent και το ενδιαφέρον των αγοραστών θα αναζωπυρωθεί, όταν υπάρξει κινητικότητα κάτω από τα 46 ευρώ» αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας.

Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι υπάρχει γενικά έντονο κλίμα risk-off στην αγορά. Τα περιθώρια ασφάλισης εντοπίζονται σε όλες τις πλευρές. Αυτό, ενδεχομένως, να σημαίνει ότι τα hedge funds, τα οποία, μέχρι πρόσφατα, κατέγραφαν ρεκόρ στις θέσεις αγοράς στο πετρέλαιο, θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο και να ασκήσουν πίεση στις αγορές για πώληση. Συνολικά, η στήριξη θα παγιωθεί χαμηλότερα, γύρω στα 45 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά, επίσης.

Πηγή: news247.gr

To Top