ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα 16 τα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική – Έξι αγνοούμενοι

Δεκαέξι νεκροί, έξι αγνοούμενοι, 21 τραυματίες, ζημιές σε περίπου 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές – πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά – είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Αττική από το πρωί της Τρίτης.

Από χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάστηκαν στον καθαρισμό του σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου αγνοείτο ένας άνδρας, ο οποίος τελικά εντοπίστηκε νεκρός, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ακόμη έξι αγνοούμενους.

Η 15η Νοεμβρίου θα μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη όσων έζησαν από κοντά τη φονική θεομηνία και κυρίως στις οικογένειες των 16 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους (11 άντρες και πέντε γυναίκες) στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Αγνοούμενοι και τραυματίες

Όσον αφορά τους έξι αγνοούμενους, πρόκειται για έναν άνδρα, περίπου 50 ετών, στο Γεφυράκι Νέας Περάμου που αγνοείται από χθες και πιθανόν να έχει καταπλακωθεί από φερτά υλικά μέσα στο σπίτι του, έναν ηλικιωμένο ο οποίος αναζητείται επίσης στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι Μάνδρας και τέσσερις οδηγούς φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους, τελευταία φορά βρίσκονταν στην περιοχή που είναι οι καντίνες στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας-Θήβας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά και τα φερτά υλικά.

Aπό την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο 36χρονος Γιώργος Μακαρούνας, ο 54χρονος Μπάμπης Δημητρόπουλος και ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς.

Είκοσι ένας τραυματίες που διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι εννέα από αυτούς έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (7 γυναίκες και 5 άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτιρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά, που κατέβασε η χθεσινή πρωτοφανής θεομηνία.

Οι πρώτες αναγνωρίσεις θυμάτων

Μεταξύ των θυμάτων από τη φονική θεομηνία ήταν ο 36χρονος Γιώργος Μακαρούνας, ο 54χρονος Μπάμπης Δημητρόπουλος και ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς.

Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών, κάτοικος Ελευσίνας και την Τετάρτη εκτελούσε δρομολόγιο με το φορτηγό του. Τη στιγμή που συζητούσε από το κινητό τηλέφωνο με τη μητέρα του, είδε τον χείμαρρο της λάσπης να κινείται προς το μέρος του με τρομακτική ορμή. «Μαμά φοβάμαι, πνιγόμαστε!» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσει απότομα η τηλεφωνική γραμμή. Επιχείρησε να βγει από το φορτηγό και να απομακρυνθεί, όμως παρασύρθηκε από το ορμητικό ρεύμα και πνίγηκε. Η σορός του άτυχου οδηγού βρέθηκε αρκετή ώρα μετά από τον πνιγμό του και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων μακριά από το σημείο όπου ακινητοποίηθηκε το φορτηγό.

Τα αδέλφια Μπάμπης και Δημήτρης Δημητρόπουλος είχαν πάει για κυνήγι και συχνά φωτογραφίζονταν με τα θηράματα και τις σχετικές εικόνες κοινοποιούσε στο λογαριασμό του στο facebook ο πρώτος. Τα δύο αδέλφια φαίνεται πως παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο Μπάμπης Δημητρόπουλος να χάσει τη ζωή του, ενώ ο Δημήτρης, μέχρι αυτή την ώρα θεωρείται αγνοούμενος.

Ο 57χρονος Σεραφείμ Γκορτζάς με καταγωγή από το χωριό Δαφνοσπηλιά της Καρδίτσας, πρώην τεχνίτης δικτύου του ΟΤΕ είναι το τρίτο από τα 15 θύματα που έχουν αναγνωριστεί. «Ω Θεέ μου» αναφώνησε ο γιος του μόλις αντίκρισε το πτώμα κατά την οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης.

Πού υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας – Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου

Ανοιχτή είναι, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας.

Κλειστά παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου (39ο χλμ και στον κόμβο διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο και από τις δυο κατευθύνσεις) και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Κατά τις 11 το πρωί διακόπηκε, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Για τον ίδιο λόγο διακόπηκε και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σαλαμίνας, στη Σαλαμίνα, από την περιοχή Παλούκια προς το κέντρο της πόλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με στόχο τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: newpost.gr

To Top