ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο – 52χρονος ο δράστης

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40.

Την ανάληψη ευθύνης μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση και στο Λονδίνο (όπως έκανε για τις επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια, Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη), αναφέροντας πως το μακελειό έγινε από έναν «στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους».

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες για το μακελειό στο Λονδίνο είχαν πέσει πάνω στο Ισλαμικό Κράτος. Και επιβεβαιώθηκαν, με τους τζιχαντιστές να αναλαμβάνουν σχεδόν 24 ώρες μετά το μακελειό την ευθύνη όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ!

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο κοινοβούλιοη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης ήταν γνωστός ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν πλέον «εκτός της εικόνας πληροφοριών».

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι ο τρομοκράτης «έδρασε μόνος του», αν και οι εν εξελίξει έρευνες εστιάζουν πάνω στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν.

Οκτώ άνθρωποι έχουν συλληφθεί έως τώρα, σε έξι αστυνομικές εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο.

O δράστης

Γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου. Πρόκειται για τον Χαλίντ Μασούντ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ήταν 52 ετών, γεννημένος στο Κεντ και οι Αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο οποίος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές το πρόσφατο διάστημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, ο δράστης της επίθεσης δεν ήταν ανάμεσα στη λίστα με τους 3.000 Βρετανούς που η MI5 θεωρεί ως ικανούς να πραγματοποιήσουν πράξεις τρομοκρατίας.

Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών. Από αυτούς, 500 είναι το αντικείμενο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ελάχιστοι από αυτούς παρακολουθούνται. Ωστόσο, ο Guardian σημειώνει ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο δεν ήταν καν στη λίστα της MI5 με τους 3.000 πιθανά επικίνδυνους Βρετανούς.

Αμερικανός τουρίστας το τρίτο θύμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του τρίτου θύματος στην επίθεση στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν αμερικανό τουρίστα, τον Κερτ Κόκραν. Η σύζυγός του, Μελίσσα, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο αδελφός της Μελίσσα, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Κερτ και η Μελίσσα βρίσκονταν στην Ευρώπη γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του γάμου τους. «Είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ την Πέμπτη» σημείωσε ο Κλιντ Πάιν.

To Top