ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάος στις Βρυξέλλες με τα νέα μέτρα ασφαλείας

Οι νέοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, εκεί όπου 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση, προκαλούν τεράστιες ουρές και έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν οι επιβάτες τις πτήσεις τους.

Ακόμη και η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κατάσταση είναι «περίεργη». Το βασικό αεροδρόμιο του Βελγίου άνοιξε ξανά μέρος της κύριας αίθουσας αναχωρήσεων τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τη λειτουργία του στο περίπου 80%, από το 20% που ήταν από τη στιγμή που υποδέχθηκε ξανά τους επιβάτες, μετά από την επίθεση της 22ας Μαρτίου.

Ομως, οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας στην είσοδο του κτιρίου προκαλούν καθυστερήσεις αρκετών ορών, αλλά και δημιουργούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται στον εξωτερικό χώρο.

Ανάμεσα στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν ήταν ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, ο οποίος έχασε την πτήση του για τη Βουδαπέστη, καθώς περίμενε στην ουρά για 2 ώρες και 40 λεπτά.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα το σκεφτώ ξανά πριν διαλέξω το αεροδρόμιο των Βρυξελλών», είπε ο Λετέρμ στην εφημερίδα Het Laatste Nieuws. «Νομίζω ότι το Παρίσι είναι καλύτερη επιλογή», πρόσθεσε.

Με τα αεροδρόμια του Παρισιού, του Αμστερνταμ και του Ντίσελντορφ να είναι εύκολα προσβάσιμα με τρένο από τις Βρυξέλλες, το χάος στη βελγική πρωτεύουσα μπορεί να έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, σημειώνει το Reuters.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου κατηγόρησε την αστυνομία, που αποφάσισε να ελέγχει όλους τους επιβάτες και τις αποσκευές τους στην είσοδο. «Διάολε! Δουλέψαμε μέρα και νύχτα για 40 ημέρες προκειμένου να ξανανοίξει το αεροδρόμιο και κάποιοι αστυνομικοί εφαρμόζουν αυτό το παράξενο σύστημα των εκ των προτέρων ελέγχων», έγραψε στο facebook ο πρόεδρος του ΔΣ του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Μαρκ Ντεσεμάεκερ. «Εγκαταλείψτε το… Πυροβολούμε τους εαυτούς μας στα πόδια και γελοιοποιούμαστε στο εξωτερικό», ανέφερε ακόμη.

Η αστυνομία από την πλευρά της απέδωσε τα προβλήματα στις ελλείψεις προσωπικού των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, που κάνουν τους αρχικούς ελέγχους. «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση των ελέγχων, αλλά ένα πράγματα είναι ξεκάθαρο: η ασφάλεια στο αεροδρόμιο πρέπει να είναι καλύτερη από ότι πριν από τις 22 Μαρτίου», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top