Επιστολή-παρέμβαση μέσα από το PRESSARIS: Προτεινόμενο επιχειρηματικό πλάνο για την ΠΑΕ Άρης!

Φίλαθλος του Άρη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο PRESSARIS ένα επιχειρηματικό πλάνο βάσει του οποίου θα μπορέσει η ΠΑΕ Άρης να αναδιαρθωθεί οικονομικά και διοικητικά. Μάλιστα το συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο έχει κοινοποιηθεί και στους φορείς του Άρη, την ΠΑΕ, την Κοινωνία Μελών και τον Ερασιτέχνη Άρη.

Προτεινόμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) για την ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Προς

1) ΠΑΕ ΑΡΗΣ

2) Κοινωνία Μελών ΑΡΗ

3) ΑΣ ΑΡΗΣ

Σε πρώτη φάση, θα συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης (Ε.Ε.Δ) αποτελούμενη από 3-4 προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας, κοινής αποδοχής, και αδιαμφισβήτητης ηθικής υπόστασης, άτομα ικανά να εμπνεύσουν μια συλλογική προσπάθεια και να κινητοποιήσουν τη μεγάλη μάζα των φιλάθλων του ΑΡΗ και των συμπαθούντων την ομάδα. Επικεφαλής, της Ε.Ε.Δ θα αναλάβει μια εξέχουσα προσωπικότητα (π.χ. Νίκος Γκάλης) εγνωσμένου κύρους, με ικανότητα συσπείρωσης του φίλαθλου κόσμου και ανάδειξης της μεγάλης δυναμικής του brand name «ΑΡΗΣ».

Στη συνέχεια, θα εκπονηθεί ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο, θα καταρτιστεί ένα Πρόγραμμα Μηνιαίων Συνδρομών (Π.Μ.Σ.), απευθυνόμενο στη μεγάλη μάζα του φίλαθλου κόσμου της ομάδας. Το Πρόγραμμα αυτό θα είναι αρχικά 5μηνης διάρκειας, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης στους 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε.Δ. θα προχωρεί κάθε μήνα στην έκδοση ειδικών κουπονιών, ονομαστικής αξίας 20 €, ποσό στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένα συμβολικό ανταποδοτικό όφελος για τον κάθε αγοραστή (π.χ. 2 καφέδες στο Aris Sports Café ή 2 μπύρες με συνοδευτικά στο Beer F.C ή ένα T-Shirt το οποίο θα τυπωθεί ειδικά για την περίσταση). Αρχικός στόχος του Π.Μ.Σ., θα είναι να πωλούνται σε μηνιαία βάση 10.000 κουπόνια των 20 €, ήτοι 200.000 € έσοδα από τον πρώτο κιόλας μήνα, ήτοι 1.000.000 € σε χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών και 2.400.000 € σε χρονικό ορίζοντα ημερολογιακού έτους. Τα κεφάλαια αυτά, θα διαχειριστεί η Ε.Ε.Δ, με πλήρη διαφάνεια και σκοπό την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της ομάδας (συμπλήρωση ρόστερ, μισθοδοσία προσωπικού της ΠΑΕ κ.ά.) και το διακανονισμό παλαιότερων οφειλών και χρεών της ΠΑΕ.

Παράλληλα, στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μηνιαίων Συνδρομών (Π.Μ.Σ.), η Ε.Ε.Δ, θα αξιοποιήσει σύγχρονα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων (fund raising), όπως το crowdfunding, προχωρώντας σε χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social medias), με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, από τους ουκ ολίγους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας εντός και εκτός Ελλάδας. Στην προσπάθεια αυτή, η Ε.Ε.Δ. με το κύρος των προσωπικοτήτων που την απαρτίζουν, θα επιτύχει τη συνδρομή ανθρώπων ειδικών στο χώρο του διαδικτυακού μάρκετινγκ, της διαφήμισης και της δημοσιογραφίας, ανθρώπων φιλικά προσκείμενων στην ομάδα, οι οποίοι μέχρι τώρα έμεναν αδρανείς ή αναξιοποίητοι.

Η σταδιακή ανάπτυξη του Π.Μ.Σ σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων crowdfunding, θα προσδώσει μια υπολογίσιμη δυναμική στην όλη προσπάθεια και με τις κατάλληλες κινήσεις αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη, προσελκύοντας παράλληλα τις πρώτες χορηγίες, από επιχειρήσεις οι οποίες θα επιθυμούν να συνδέσουν το όνομά τους με μια νέα προσπάθεια, αποκτώντας επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη.

Παράλληλα, και με την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας για τη νέα σεζόν, η Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης (Ε.Ε.Δ) θα οργανώσει τη διεξαγωγή 3 φιλικών αγώνων, με σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες, αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Κλεάνθης Βικελίδης και θα λειτουργήσουν ως fundraising events. Ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος θα είναι, σε αυτούς τους 3 φιλικούς αγώνες, που θα διενεργηθούν σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, να πωληθούν συνολικά 36.000 εισιτήρια (μέσο όρο 12.000 εισιτήρια σε κάθε αγώνα), στην τιμή των 20 ευρώ το εισιτήριο, ήτοι 720.000 € έσοδα μόνο από τα εισιτήρια, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την εκχώρηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης των συγκεκριμένων αγώνων.

Στη συνέχεια, και έχοντας ήδη αναπτύξει μια υπολογίσιμη δυναμική, η Ε.Ε.Δ θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό επενδυτικών κεφαλαίων. Η έννοια της δυναμικής, αν και όχι πάντοτε σαφώς οριοθετημένη στον χώρο των επενδύσεων, αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα κινητοποίησης επενδυτικών κεφαλαίων. Ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου, η δυναμική μιας ΠΑΕ (ομάδας) αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα: η ιστορία της ομάδας, ο αριθμός των φιλάθλων και των συμπαθούντων την ομάδα, η πιθανή υπεραξία εμπορικής εκμετάλλευσης του brand name της, οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, τα τρέχοντα και δυνητικά έσοδα της ΠΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε.Δ, με στοχευμένο στρατηγικό πλάνο και σε συνεργασία με ειδικούς στο χώρο της άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων (investment fundraising experts), θα εντοπίσει πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ΠΑΕ ΑΡΗΣ, υπερτονίζοντας τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της δυναμικής της ομάδας:

– ιδιόκτητο γήπεδο 28.000 θέσεων, εντός αστικού ιστού

– ιδιόκτητους εμπορικούς χώρους-καταστήματα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου

– ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο στο Νέο Ρύσσιο

– δυνατότητα συσπείρωσης ενός υπολογίσιμου αριθμού φίλαθλου κόσμου

– δυνατότητα κατάρτισης ενός στοχευμένου χορηγικού πλάνου

– δυνατότητα εκ νέου οικοδόμησης ενός θελκτικού brand name στο χώρο του ποδοσφαίρου

Τα παραπάνω δομικά χαρακτηριστικά της δυναμικής της ομάδας, σε συνάρτηση με μετρήσιμα χρηματοοικονομικά δεδομένα που θα πλαισιώσουν το νέο ξεκίνημα της ομάδας, θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο η Ε.Ε.Δ. θα παραδώσει πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο όπου θα παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, η βιωσιμότητα και τα οφέλη της επένδυσης στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Συνοπτική Επισκόπηση Επιχειρηματικού Σχεδίου

Γενικός Σκοπός

Η οικονομική και οργανωτική αναδιάρθρωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Ειδικοί Στόχοι

1) Η κινητοποίηση και συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του φίλαθλου κόσμου του ΑΡΗ

2) Η αξιοποίηση πόρων, ανθρώπινων και υλικών, που για διάφορους λόγους έως τώρα παραμένουν αναξιοποίητοι ή μόνο μερικώς αξιοποιήσιμοι

3) Η άντληση κεφαλαίων (fund raising) ικανών να δημιουργήσουν αρχικά συνθήκες αντιστροφής του υπάρχοντος αρνητικού κλίματος, να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της ομάδας και εν συνεχεία να προγραμματιστεί η τακτοποίηση των παλαιότερων χρεών και οφειλών της ΠΑΕ

4) Η εκμετάλλευση της δυναμικής της ομάδας για την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ, χρηματοδότησης και αυτοχρηματοδότησης

5) Ο εντοπισμός αξιόπιστου επενδυτή μεγάλης οικονομικής επιφάνειας , ικανού να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Χρόνος Υλοποίησης Επιχειρηματικού Σχεδίου

12 μήνες

Αναμενόμενα Έσοδα σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών

– 2.400.000 € από το Πρόγραμμα Μηνιαίων Συνδρομών (Π.Μ.Σ.), που θα διαχειριστεί η Ε.Ε.Δ

– 720.000 € από τη διεξαγωγή 3 φιλικών αγώνων προετοιμασίας με σπουδαίες Ευρωπαϊκές ομάδες

– 200.000 € από εκχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους 3 φιλικούς αγώνες προετοιμασίας

– 500.000 € από αξιοποίηση στρατηγικών crowdfunding στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

– 500.000 € από χορηγίες

Σύνολο: 4.320.000 €

 

 

To Top