Εργα και ημέρες του νέου «άρχοντα» της ΚΕΔ

Το υπ’ αριθμόν δύο μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA πίσω από τον Πιερλουίτζι Κολίνα, στην οποία είναι refereeing officer, ο Σκωτσέζος Χιου Ντάλας, θα είναι ουσιαστικά το υπ’ αριθμόν νούμερο 1 πρόσωπο της ΚΕΔ και θα ορίζει τους διαιτητές σε Super League και Football League.

Το πλούσιο βιογραφικό του

Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Αλαντον της Σκωτίας. Είχε το σήμα του ρέφερι από το 1983 έως το 2005, ενώ από το 1992 μέχρι το 2002 ήταν διεθνής.

Εχει διαιτητεύσει ακόμη σε 30 αγώνες Champions League, 8 φιλικούς αγώνες εθνικών ομάδων, 3 παιχνίδια στο Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 στο Confederation Cup το 2001, τον τελικό του Super Cup 2002 (Ρεάλ – Φέγενορντ 3-1), 2 αγώνες στα τελικά του Euro 2000, 3 στα προκριματικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης, 1 αγώνα στα προκριματικά του Euro 2004, 5 αγώνες στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 και 2 στα τελικά, 3 αγώνες στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998 και 2 στα προκριματικά, 3 αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες 1996 και 9 αγώνες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μεταξύ των οποίων και στον τελικό του 1999 ανάμεσα σε Πάρμα και Μαρσέιγ (3-0).

Θέλει να ξεχάσει

– Στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998, σε αγώνα ανάμεσα στην Ισπανία και την Τσεχία έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στους Ισπανούς σε βουτιά του Αλφόνσο Πέρεζ. Το 2003 το χαρακτήρισε το χειρότερο λάθος της καριέρας του.

– Δύο χρόνια αργότερα, στον «Οld Firm» Σέλτικ – Ρέιτζερς, οπαδός των γηπεδούχων του πέταξε ένα κέρμα στο κεφάλι με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά το παιχνίδι. Οι Ρέιτζερς νίκησαν με 3-0 και πήραν το πρωτάθλημα. Ο Ντάλας απέβαλε τρεις παίκτες, δύο από τη Σέλτικ, έναν από τους Ρέιτζερς και καταλόγισε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων. Τέσσερις οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του. Αργότερα, άγνωστοι πέταξαν ένα τούβλο και έσπασαν ένα τζάμι του σπιτιού του.

– Στο Euro του 2000, στο παιχνίδι Ιταλία – Τουρκία έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των Ιταλών με το οποίο η «Σκουάντρα Ατζούρα» νίκησε 2-1.

– Στο παιχνίδι της Μίλαν με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για το Champions League (περίοδος 2000-01, 1-1), καταλόγισε από ένα (αμφισβητούμενο) πέναλτι σε κάθε ομάδα. Οι αποφάσεις του εξόργισαν τους Ιταλούς (η Μίλαν αποκλείστηκε από τη συνέχεια) και του πετούσαν νομίσματα, φρούτα, μπουκάλια και αναπτήρες κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο.

– Στο Μουντιάλ του 2002, στον αγώνα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ο Φρινγκς απομακρύνει την μπάλα πάνω στη γραμμή με το χέρι, αλλά ο Ντάλας δεν υποδεικνύει την παράβαση. Ο Σκωτσέζος δεν τιμωρείται και ορίστηκε μάλιστα 4ος στον τελικό Βραζιλία – Γερμανία.

Η αποχώρηση

Από την ενεργό δράση αποσύρθηκε το Μάιο του 2005. Εγινε παρατηρητής διαιτησίας αρχικά του σκωτσέζικου πρωταθλήματος και στη συνέχεια της UEFA.

Από τον Ιούνιο του 2009 ήταν υπεύθυνος διαιτησίας στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας.

Τον Νοέμβριο του 2010 η Καθολική Εκκλησία της Σκωτίας απαίτησε την απομάκρυνσή του έπειτα από ένα «χυδαίο» mail στο οποίο αναφερόταν στον Πάπα. Ο Ντάλας κατηγορήθηκε πως έστειλε mail μέσω του οποίου καυτηρίαζε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με αφορμή ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου μέσα σε καθολική εκκλησία. Στο επίμαχο mail υπήρχε η εικόνα ενός παιδιού το οποίο κρατούσε από το χέρι έναν ενήλικο και προσπαθούσε να περάσει τον δρόμο. Εκεί υπήρχε η επιγραφή «Προσοχή» και χωρίς να είναι απολύτως ευδιάκριτο συνέχισε λέγοντας: «Ερχεται ο Πάπας».

Πηγή: sentragoal.gr

To Top