Η αποκαλυπτική ανάλυση του Σφυρή για την επιλογή της εκκαθάρισης! Από τον Ιούνιο μιλούσε για ίδρυση νέας ΠΑΕ!

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 27 Ιουνίου, ο νομικός Γιώργος Σφυρής ανέλυσε με αποκαλυπτικό τρόπο τι σημαίνει Άρης της Β΄ ή της Γ’ εθνικής.

Έδωσε νομικά όλο το πλαίσιο, όπου μπορεί να κινηθεί ο σύλλογος, ποιες είναι οι παγίδες, οι δρόμοι τα διέξοδα… Το PRESSARIS είχε αναδείξει τότε την ανάλυση αυτή που έδειχνε πολλούς δρόμους και απαντήσεις.

Δυο μήνες μετά και ενώ ο Άρης επέδειξε αδράνεια και τραγική καθυστέρηση, η ανάλυση εκείνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Mια ανάλυση που… θάφτηκε κάτω από τις “κούφιες” υποσχέσεις και τα “θα”!

Διαβάστε την αποκαλυπτική ανάλυση σε ότι αφορά το θέμα της εκκαθάρισης που μπήκε στην καθημερινότητα του Άρη!

ΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1. Αν η ΠΑΕ επιλέξει να συμμετάσχει στην Ερασιτεχνική Κατηγορία, τότε θα εφαρμοστεί το άρθρο 111 του ν. 2725/1999. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1. εδάφιο β’ του άρθρου 111 ν. 2725/1990, όπως ισχύει, (μετά και την τελευταία τροποποίησή του με το ν. 4115/2013), η οποία εφαρμόζεται και για τις ΠΑΕ: «1. Π.Α.Ε. που υποβιβάζονται από τη 1η εθνική κατηγορία ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, από την κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην οικεία κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, διαλύονται και τίθενται σε εκκαθάριση κατά τις διατάζεις για τις ανώνυμες εταιρείες, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Η εκκαθάριση πρέπει να περατώνεται μέσα σε τριάντα (30) μήνες από τον υποβιβασμό της Π.Α.Ε.. Εάν πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση η ομάδα ανέλθει κατηγορία, διακόπτεται η διαδικασία της εκκαθάρισης και επαναφέρεται σε λειτουργία η Π.Α.Ε.. Κατ’ εξαίρεση οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε.) όλων των κατηγοριών, που υποβιβάζονται σε Ερασιτεχνική Κατηγορία, υποχρεωτικώς εκκαθαρίζονται εντός τριών (3) μηνών από τον υποβιβασμό τους».

Περαιτέρω, βάσει της παρ. 3 του ιδίου άρθρου, «Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας της παραγράφου 1, η ομάδα του σωματείου προβιβασθεί στη Γ’ εθνική κατηγορία, ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η γενική συνέλευση του σωματείου δικαιούται, αντί να συστήσει νέα Π.Α.Ε., να ζητήσει την αναβίωση της προηγούμενης που τελεί σε εκκαθάριση.

 Σε μια τέτοια περίπτωση, την οριστική απόφαση περί αναβίωσης ή μη λαμβάνει η Γενική Συνέλευση της υπό εκκαθάριση τελούσας Π.Α.Ε., η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου του σωματείου, ο οποίος ορίζει και τα τυχόν άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης και προεδρεύει στη Γενική Συνέλευση. Στην περίπτωση αυτή, οι προθεσμίες για τη Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, δημοσιεύσεις κλπ. που προβλέπονται από τον ΚΝ 2190/1920 συντέμνονται κατά το ήμισυ».

 Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει σαφώς ότι, το ιδρυτικό σωματείο δικαιούται να ιδρύσει νέα ΠΑΕ, ενόσω η προηγούμενη ΠΑΕ τελεί υπό εκκαθάριση, λαμβανομένου υπόψη, αφενός μεν ότι η εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ δεν περατώθηκε μέσα σε 30 ή 3 μήνες από τον υποβιβασμό της, (ανάλογα με το ισχύον καθεστώς), η δε άνοδος κατηγορίας επήλθε εκτός του χρονικού διαστήματος των 30 ή 3 μηνών αντίστοιχα, αφετέρου δε και σε κάθε περίπτωση, η αναβίωση της προηγούμενης ΠΑΕ υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γ.Σ. του Σωματείου και όχι στην πρωτοβουλία και προαίρεση των τυχόν δανειστών της.

 Ειδικότερα, όπως έκρινε και η υπ’ αριθμ. 308/2013 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, (και την σε αυτήν αναφερόμενη νομολογία), κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου, ο υποβιβασμός των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών από την Γ’ (τότε) Εθνική Κατηγορία (ή σε περίπτωση αναδιάρθρωσης στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου), στην οικεία κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, συνεπάγεται τη διάλυσή τους και τη θέση τους σε εκκαθάριση κατά τις διατάξεις των ανωνύμων εταιρειών, υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία (εκκαθάριση) πρέπει να περατώνεται μέσα σε διάστημα τριάντα (30) μηνών, (σήμερα 3 μηνών), από τον υποβιβασμό της Π.Α.Ε.

Εάν πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση η ομάδα ανέλθει κατηγορία, διακόπτεται η διαδικασία της εκκαθάρισης και επαναφέρεται σε λειτουργία η Π.Α.Ε. Είναι προφανές ότι οι διατάξεις του τελευταίου αυτού εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 111 του αθλητικού νόμου περιέχουν ειδική ρύθμιση σε σχέση με τις προαναφερόμενες διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 47α του κ.ν. 2190/1920, ως προς τις προϋποθέσεις «αναβίωσης» των υπό εκκαθάριση Π.Α.Ε., η οποία συμπληρώνεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του ιδίου άρθρου, που προστέθηκαν μεταγενέστερα με το άρθρο 38 παρ. 3 του Ν. 3057/2002.

Με τις τελευταίες αυτές διατάξεις, (κατά την ίδια γνωμοδότηση του ΝΣΚ), παρέχεται η δυνατότητα στη γενική συνέλευση του σωματείου που έχει καταλάβει αυτοδικαίως τη θέση της υποβιβασθείσας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Π.Α.Ε. (βλ. σχ. παρ. 2 αρθρ. 111) να ζητήσει, σε περίπτωση προβιβασμού της ομάδας του στη Γ’ Εθνική Κατηγορία, (ή σε περίπτωση αναδιάρθρωσης στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου), εντός του διαστήματος των τριάντα (30) μηνών (ή 3 μηνών) από τον υποβιβασμό της, αντί τη σύσταση νέας Π.Α.Ε., την ανασύσταση της προηγούμενης που τελεί σε εκκαθάρισηΤην οριστική όμως απόφαση περί αναβίωσης θα πρέπει να λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων της υπό εκκαθάριση τελούσας Π.Α.Ε., η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου του σωματείου.

2. Λίαν προσφάτως, το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. [No 49 – 06.04.2012], αποφάσισε ότι: «Στα ιδρυτικά των Π.Α.Ε. ερασιτεχνικά σωματεία, που υποκαθιστούν αγωνιστικά τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες σε περίπτωση υποβιβασμού τους, για οιονδήποτε λόγο, σε ερασιτεχνική κατηγορία, δεν μεταφέρεται καμία οφειλή της Π.Α.Ε. προς ποδοσφαιριστές ή προπονητές, που είχαν μαζί της οποιαδήποτε εργασιακή σχέση όταν αυτή μετείχε στις επαγγελματικές κατηγορίες… Αποφάσεις που ελήφθησαν αντίθετα με την ως άνω απόφαση δεν έχουν καμία ισχύ και επείγει η ακύρωση τους.».

Με τον τρόπο αυτό επήλθε ξαφνική νομολογιακή μεταβολή και πλέον το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο ευθυγραμμίζεται με την απόφαση αυτή του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., (βλ. ενδ. υπό το προηγούμενο νομολογιακό καθεστώς, ΤΔΔ ΕΠΟ 165/2011 και υπό το νέο την 216/2013). Μάλιστα με την υπ’ αριθμ. 216/2013 απόφαση του ίδιου δικαιοδοτικού οργάνου, κρίθηκε ότι η ανωτέρω έννομη συνέπεια κατισχύει τυχόν αντίθετων πειθαρχικών αποφάσεων της FIFA, οπότε και με τον αυτό δικανικό συλλογισμό ακυρώθηκε αντίθετη προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής της Δ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Βεβαίως, κατά την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. φαίνονται να εξαιρούνται οι απαιτήσεις τρίτων, ή του Δημοσίου, από τις μη μεταφερόμενες το ιδρυτικό σωματείο απαιτήσεις, γεγονός που όμως δεν ισχύει, γιατί για αυτές, η Ε.Π.Ο. δεν είχε δικαιοδοσία, ούτως ή άλλως, να αποφανθεί. Συνεπώς και οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιούνται κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης της ΠΑΕ.

3. Η θέση ότι οι διατάξεις του άρθρου 111 του αθλητικού νόμου, δεν μπορούν να κατισχύσουν των αναγκαστικού δικαίου διατάξεων του θεσμικού νόμου των ανωνύμων εταιρειών, εφόσον θεσπίζουν αυτοτελείς λόγους λύσης των Π.Α.Ε., δεν είναι σωστή. Και αυτό γιατί όπως έχει κρίνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, (Αρ. Γνωμ. 308/2013), «Είναι αυτονόητο ότι, και οι διατάξεις αυτές της αθλητικής νομοθεσίας, ενόψει της σπουδαιότητας του επιδιωκόμενου σκοπού τους, που είναι η ρύθμιση των ζητημάτων λύσης και εκκαθάρισης των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, αποτελούν αναγκαστικό δίκαιο, όπως και οι αντίστοιχες διατάξεις του θεσμικού νόμου των ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες άλλωστε παραπέμπουν, ιδίως ως προς τη διαδικασία της εκκαθάρισης».

4. Συνεπώς, δεν υφίσταται καμία απαγορευτική διάταξη για το ιδρυτικό σωματείο και αν ακόμα δεν έχει περατωθεί η εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ, (κατά το άρθρο 111 του αθλητικού νόμου) στον ορισθέντα χρόνο, (συνήθης περίπτωση) και εφόσον η άνοδος κατηγορίας επήλθε εκτός του χρονικού διαστήματος των τριάντα (παλαιότερα), ή τριών (3) μηνών, (σήμερα), στη διάρκεια του οποίου δεν περαιώθηκε η εκκαθάριση, εφόσον βεβαίως ανέλθει αγωνιστικά στην επαγγελματική κατηγορία, να αποφασίσει με το προβλεπόμενο καταστατικό του όργανο (Γ.Σ.), την ίδρυση νέας ΠΑΕ, απαλλαγμένης (προφανώς) από τα χρέη και βάρη της προηγούμενης υπό εκκαθάριση ΠΑΕ. Βεβαίως, η εμπειρία έχει δείξει, (εκτός βεβαίως της περίπτωσης της ΠΑΕ ΑΕΚ), ότι η επιλογή της υπαγωγής στην ερασιτεχνική κατηγορία καθιστά το ιδρυτικό σωματείο ευάλωτο σε «καιροσκοπικά παιχνίδια», εφόσον, πρακτικά, με το μικρότερο αγωνιστικό κόστος και με την αίρεση του προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία, ιδρύεται μία νέα ΠΑΕ, επαρκώς καθαρή από παλαιά χρέη, η οποία, ανάλογα με το σήμα και την υπεραξία της φήμης και πελατείας της, όταν συντρέξει η περίπτωση αυτή, αποκτά μία ελκυστικότατη επιχειρηματική αξία, που θα αποφέρει στους μετόχους τους δυσανάλογα κέρδη.

Γι’ αυτό και η εξασφάλιση μίας σταθερής και έμπιστης διοίκησης προαπαιτείται για την καθοδήγηση του ποδοσφαιρικού τμήματος στη δύσκολη αυτή αγωνιστική περιπέτεια της ΠΑΕ, ώστε η όποια εξέλιξη προκύψει, να αποβεί προς όφελος των περιουσιακώς αποτιμώμενων αξιών της νέας ΠΑΕ και φυσικά του λαού, του αθλήματος και της κοινωνίας.

5. Τέλος, παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει και μία προσέγγιση των αρμοδίων οργάνων της FIFA, ώστε, σε περίπτωση προαγωγής της ομάδας στην Α΄ Επαγγελματική Κατηγορία, (μετά βεβαίως το σκαλοπάτι της FOOTBALL LEAGUE), να εξασφαλιστεί ο μη αποκλεισμός της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω υφισταμένων οφειλών σε ξένους, κοινοτικούς ή μη ποδοσφαιριστές, προπονητές, ατζέντηδες κ.λπ., εξασφαλίζοντας έναν ανεκτό οικονομικό διακανονισμό με τους αξιωματούχους της διεθνούς ομοσπονδίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ όλη την ανάλυση Σφυρή, όπως την παρουσίασε ενώπιον του κόσμου του Άρη!

To Top