ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα ζητάει συμφωνία – Γέφυρα 1 μηνός και μετά Μνημόνιο

Αχτίδα φωτός για συμφωνία στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υποβάλλει την Τετάρτη αίτημα για νέο Μνημόνιο, χρηματοδότηση και βιωσιμότητα χρέους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε με non paper ότι πρώτα θα ζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για έκτακτες ανάγκες, ως το τέλος Ιουλίου.

21.05: Τέσσερα είναι τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται γαλλική πηγή. Η διαδικασία για το προσωρινό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί χρόνος για ένα μακροπρόθεσμο, είναι:
1. Τις επόμενες ώρες η Ελλάδα υποβάλει γραπτή πρόταση για νέο πρόγραμμα (άμεσες ενέργειες με αντάλλαγμα χρηματοδότηση-γέφυρα)
2. Το Eurogroup την εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.
3. Οι Θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) επεξεργάζονται τη νέα πρόταση για λίγες ημέρες.
4. Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής ξανά την Κυριακή για να την εγκρίνουν.

Κυβέρνηση, non paper: Πρώτα ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά Μνημόνιο

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

ANSA: Ο Τσίπρας ζητάει επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι εκτός περιγράμματος και γι’ αυτό δεν φταίνε οι ‘κακοί’ Γερμανοί. Tις ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις που έχουν προκύψει στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι τώρα ο στόχος είναι «να αποτραπεί η μετάδοση του ελληνικού φαινομένου» από την ΕΕ, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου, μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Όμως στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο γερμανικός παράγοντας
Όλα δείχνουν, όμως, πάντα σύμφωνα με το Ansa ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η κυρία Μέρκελ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, εξέφρασε τη σαφή άποψη του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μία άποψη την οποία, όπως όλα δείχνουν, αποδέχεται και μεγάλο μέρος του Eurogroup.

Μία εκ των βασικών θέσεων του Βερολίνου, την οποία έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ότι η Γερμανία δεν συζητά, αυτή τη στιγμή, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή μία εκ των βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

20:46 Guardian: Ο Ντόναλντ Τουσκ πιέζει για να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία απόψε.

Σύμφωνα με τον Ian Traynor, που επικαλείται πηγές της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ, που προεδρεύει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, θέλει από τους ηγέτες να λάβουν μια απόφαση απόψε για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, .
Για να δοθεί το «πράσινο φως» για μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο Τσίπρας στην Σύνοδο, πρόσθεσαν, αλλά εξέφραζαν απογοήτευση για το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν υπέβαλαν ακόμη, όπως ήταν αναμενόμενο, επισήμως προτάσεις για ένα πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό αίτημα θα σταλεί στον ESM την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έλεγαν πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να κάνει την έκπληξηκαι να παρουσιάσει τις προτάσεις του κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

20.22: Guardian: Ακόμη κι αν υπάρξει πρόοδος απόψε, δεν υπάρχει ελπίδα για ρευστό σύντομα.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι μετά τη νέα πρόταση για πακέτο διάσωσης, που θα πέσει στο τραπέζι την Τετάρτη, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού η Ελλάδα ελπίσει ότι θα λάβει εκταμιεύσεις. Τα χρήματα δεν θα είναι δυνατό να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η όποια συμφωνία για ένα πρόγραμμα από τον ESM, συνεχίζει ο Guardian θα είναι μεσοπρόθεσμη και θα έχει αυστηρούς όρους. Η αποτυχία πληρωμής της ΕΚΤ, υπενθυμίζει ο Guardian, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς η απάντηση θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

20:00 Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα-Μνημόνιο, αύριο το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο CNBC, το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως 2 χρόνια.

Στο μεταξύ, λίγο μετά από τις 8 μ.μ., ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter για πηγές που κάνουν λόγο για πιθανή Σύνοδο κορυφής την Κυριακή.

19:59 Παντοαν: «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι δάνειο-γέφυρα»

Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μετά το τέλος του Eurogroup τόνισε στα ΜΜΕ ότι η επιλογή για την Ελλάδα την δεδομένη στιγμή είναι ένα μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα και όχι ένα δάνειο-γέφυρα.

«Περιμένουμε ακόμη για τις ελληνικές αρχές να υποβάλλουν επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα. Η επιλογή είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι δάνειο γέφυρα. Προτείναμε ότι θα ήταν καλύτερα αν το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να έρθει με ακριβή κατάλογο των προηγούμενων δράσεων. Νομίζω θα τα ξαναπούμε σύντομα» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παντοάν.

Τι αποφάσισε το Eurogroup για νέο πρόγραμμα και αίτημα της Ελλάδας

Ενα καλό και ένα κακό νέο έχει το Eurogroup για την Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων του.

Το καλό είναι ότι θα εξετάσει – μόλις πάρει την ελληνική πρόταση στα χέρια του – τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους. Το κακό είναι ότι υπενθυμίζει πως «η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup, εφόσον παραληφθεί το νέο αίτημα της Αθήνας, πιθανότατα αύριο, θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη και ο Ντάισελμπλουμ μαζί με τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) θα αξιολογήσουν την πρόταση. Μόνο τότε θα πάρει απόφαση το Eurogroup αν μπορούν να αρχίσουν ο επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup.

«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015.
Η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αίτημα για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την ίδια ημέρα, όταν η σχετική αίτηση παραληφθεί .
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τα θεσμικά όργανα – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την αξιολόγηση και την ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, όπως έχουμε πολύ λίγο χρόνο», δήλωσε ο J.Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM και τις Συνθήκες της ΕΕ, η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το προηγούμενο καθεστώς οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε στις 30 Ιουνίου 2015».

Πηγή: efimerida.gr

To Top