Η Ελλάδα στερείται συστήματος για τα ύποπτα ματς

Η Διεθνής Διαφάνεια, η Eνωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών και η γερμανική Λίγκα σε συνεργασία με την Ε.Ε. “έτρεξαν” το πρόγραμμα Staying on side για τους προσυνεννοημένους αγώνες, στο οποίο μετείχε και Super League.

Στο συμπέρασμα αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος όπου ποδοσφαιριστές, διαιτητές και άλλοι αξιωματούχοι θα μπορούν να προβούν σε αναφορά – καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού. Στη Γερμανία και στην Αυστρία υπάρχουν ειδικοί διαμεσολάβητες, στη Σκωτία δημιουργήθηκε ασφαλής τηλεφωνική γραμμή.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία τέτοιου είδους υποδομή, αλλά και ο «integrity officer» της ΕΠΟ για τα ύποπτα ματς που ασκούσε τουλάχιστον πλημμελώς τα καθήκοντά του παραιτήθηκε λόγω πιέσεων.

Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
συμπεριέλαβε εκπροσώπους των εθνικών παραρτημάτων της Διεθνούς Διαφάνειας και των αρχών διοργάνωσης επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης και τη συμμετοχή των πρωταθλημάτων της Νορβηγίας και της Πολωνίας.

Στόχος του προγράμματος “Staying on Side“ ήταν η ενίσχυση του αγώνα κατά των προσυνεννοημένων αγώνων συμβάλλοντας στην προστασία των αξιών του ευ αγωνίζεσθαι, της ακεραιότητας και της καλής αθλητικής συμπεριφοράς στο
ποδόσφαιρο.

Στο συμπέρασμα πέραν της ανάγκης εκπαίδευσης προς του ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές αναφέρεται ότι: “Εφόσον τα άτομα κατανοήσουν τους κινδύνους των προσυνεννοημένων αγώνων
και την ευθύνη τους για αναφορά/ καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού, πρέπει να
υπάρχει ένας ασφαλής χώρος από όπου θα μπορούν να λάβουν συμβουλές, εάν βρεθούν
σε δυσχερή κατάσταση ή υποψιαστούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στη Γερμανία και την Αυστρία, για παράδειγμα, υπάρχουν ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές στους οποίους μπορεί να προσφύγει κανείς, ενώ στη Σκοτία η Scottish Football Association πρόσφατα εγκαινίασε μια ανεξάρτητη ανοικτή τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας είναι
δυνατή η αναφορά προβλημάτων.

Σύστημα ανώνυμων η μη καταγγελιών λειτουργεί μέσω τηλεφωνικής κόκκινης γραμμής  και ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας και από την FIFA και την UEFA”.

Προστασία whistleblower

Ειδικότερα:

• Θα πρέπει να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος για όσους επιθυμούν
να αναφέρουν περιπτώσεις προσυνεννοημένων αγώνων ή σχετικές
υποψίες (whistleblowing)

• Θα πρέπει να υπάρχει στη διάθεση όλων είτε ένας ανεξάρτητος
διαμεσολαβητής ή άλλο κατάλληλο σύστημα whistleblowing

• Το σύστημα whistleblowing θα πρέπει να διασφαλίζει την
ανωνυμία, να γεννά εμπιστοσύνη σε όσους υποβάλλουν αναφορές
και να διαθέτει σαφώς καθορισμένες διαδικασίες διαχείρισης και
προώθησης των αναφορών που λαμβάνονται.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top