ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μεγάλη επιστροφή του Εκτορ Κούπερ

Η τελευταία γλυκιά ανάμνηση του Εκτορ Ραούλ Κούπερ είχε χρώμα κίτρινο και γεύση ελληνική. Εχουν περάσει έξι χρόνια από την επική νίκη του Αρη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Εκτοτε, ο Αργεντινός προπονητής παρέμεινε στην αφάνεια και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ακόμα δύο βήματα για να ξεφύγει από αυτήν. Ως ομοσπονδιακός προπονητής της Αιγύπτου, πλέον, καλείται να κατακτήσει το Κόπα Αφρικα, αποκλείοντας αύριο τη Μπουρκίνα Φάσο στον ημιτελικό και στη συνέχεια -ασφαλώς- νικώντας και στον τελικό.

«Η ιστορία έχει πολύ μεγάλη σημασία και γνωρίζω καλά τις προσδοκίες που υπάρχουν για την ομάδα. Ομως, η δουλειά μου είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς να κοιτάζουμε το παρελθόν. Αυτό που θέλαμε εξ αρχής ήταν να έρθουμε εδώ και να κάνουμε μια καλή πορεία, όμως τώρα έχουμε φτάσει τόσο μακριά και θέλουμε το κύπελλο» είπε ο Κούπερ που είναι 61 ετών και απέκτησε παγκόσμια φήμη στις αρχές του αιώνα. Μετά από μια εκπληκτική πορεία με τη Μαγιόρκα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και δυο συνεχόμενους (αλλά αμφότερους χαμένους) τελικούς Champions League με τη Βαλένθια το 2000 και το 2001, ο Κούπερ συμπεριλαμβανόταν στους κορυφαίους της Ευρώπης.

Σιγά σιγά η φήμη του άρχισε να τρεμοσβήνει και ουσιαστικά εξαφανίστηκε από το προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2011 όταν απομακρύνθηκε από τον Αρη.

Ισως είναι γραφτό η προπονητική αναγέννηση του Κούπερ να συμπέσει με τη μεγάλη επιστροφή της εθνικής Αιγύπτου. Αλλωστε υπάρχει και μια σύμπτωση: το 2010 ήταν η χρονιά της τελευταίας μεγάλης επιτυχίας του Αργεντινού όταν οδήγησε τον Αρη σε δύο νίκες επί της Ατλέτικο. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και η χρονιά που οι «Φαραώ» κατέκτησαν για τρίτη συνεχή φορά Κόπα Αφρικα.

Εκτοτε, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν το στέμμα τους, αλλά δεν κατάφεραν να προκριθούν σε τελική φάση! Κατά κάποιο τρόπο, η Αίγυπτος και ο προπονητής της επανεμφανίστηκαν παρέα τον Ιανουάριο του 2017 στα γήπεδα της Γκαμπόν. Αν καταφέρουν να στεφθούν πρωταθλητές Αφρικής την Κυριακή στη Λιμπρεβίλ, τότε μια χώρα θα πανηγυρίζει κι ένας προπονητής θα έχει επιστρέψει για τα καλά. Εστω και στα 61 του χρόνια…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top