Η 8η Απριλίου d-day για την ελληνική οικονομία

Μέχρι πότε αρκούν τα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, υπό τις παρούσες συνθήκες; Το ερώτημα έχει υποβληθεί πολλάκις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του και η απάντηση «επιμένει» να είναι το ίδιο ανησυχητική, όσο και στο ξεκίνημα αυτής της κουβέντας: μέχρι τις 10 Απριλίου.

Η Voria.gr είχε αναφερθεί σε αυτή την ημερομηνία – ορόσημο από 15νθημέρου και επέμενε σε αυτή, παρά το γεγονός ότι αρχικά διαψεύδονταν από την κυβέρνηση. Τώρα, από τις πλέον αρμόδιες πηγές, γίνεται αναφορά ακόμα και στην 8ηΑπριλίου, δηλαδή, σε μερικά 24ωρα από τώρα.

Κατά συνέπεια, αν δεν έρθει σύντομα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές, το «ατύχημα» δείχνει να είναι αναπόφευκτο, καθώς η ελληνική πλευρά θα κληθεί να απαντήσει στο «αμλετικό» ερώτημα: Ποια υποχρέωση μου θα πρέπει να αφήσω απλήρωτη; Μια εσωτερική, όπως είναι οι μισθοί και οι συντάξεις ή μια εξωτερική, όπως είναι οι δόσεις που λήγουν από παλιά δάνεια, εν προκειμένω του ΔΝΤ; Το πρόβλημα είναι πως όποια κι αν είναι η απάντηση, το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει θα είναι ίδιο: στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους δανειστές είναι η βεβαιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού – μετά το τέλος της επταμερούς – ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην τακτοποίηση των ανελαστικών της υποχρεώσεων. Αυτό που τους προβληματίζει δεν είναι το πού θα βρει τα λεφτά η ελληνική πλευρά, αλλά μήπως αυτή η παρατήρηση συνιστά προάγγελο νέας καθυστέρησης.

Πηγή: voria.gr

To Top