Θεσσαλονίκη: Μαύρες τρύπες σε 5 πρακτορεία του ΟΠΑΠ ερευνά ο εισαγγελέας!

Τη διενέργεια πέντε προκαταρκτικών εξετάσεων παρήγγειλε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Λάμπρος Τσόγκας, για «μαύρες τρύπες» σε ισάριθμαπρακτορεία του ΟΠΑΠ, στη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσε τις έρευνες σε πταισματοδίκη για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «υπεξαίρεσης αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από εντολοδόχο».

Προηγήθηκαν μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καθώς από εσωτερικό έλεγχο του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) προέκυψαν ελλείμματα, που ανέρχονται σε χρηματικά ποσά από 34.000 ευρώ έως 91.000 ευρώ, για το κάθε ένα από τα συνολικά πέντε πρακτορεία.

Σύμφωνα με τις μηνύσεις, έγινε συμψηφισμός των δελτίων που κατατέθηκαν (για τα τυχερά παιχνίδια Στοίχημα, Κίνο, Τζόκερ, Λόττο, Πρότο), με τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στα παραπάνω πρακτορεία. Έτσι διαπιστώθηκαν  τα ελλείμματα στα συγκεκριμένα πρακτορεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης των εισπράξεων των πρακτορείων στην εταιρία ΟΠΑΠ ΑΕ, ο Φίλιππος Δημ. Ζιάννης, πληρεξούσιος δικηγόρος της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, ανέφερε στην voria.grτα εξής:

«Οι εισπράξεις ενός πρακτορείου ΟΠΑΠ , αποδίδονται από τους πράκτορες μετά την αφαίρεση της νόμιμης προμήθειάς τους εκ ποσοστού 8% στην εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. δύο φορές την εβδομάδα, δια της καταθέσεως σε τραπεζικό λογαριασμό του ποσού των αποκαλουμένων «εκκαθαριστικών».

»Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης κατάθεσης των ποσών των εκκαθαριστικών από τον πράκτορα, αυτός διαπράττει υπεξαίρεση εις βάρος της εταιρείας.

»Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι τερματικές μηχανές που είναι εφοδιασμένο κάθε πρακτορείο όταν ξεπερνούν το ποσό των 30.000 ευρώ, ή και μικρότερο ποσό ανάλογα του πρακτορείου (πλαφόν), αμέσως διακόπτεται η λειτουργία τους και δεν δέχονται άλλα δελτία, ο δε πράκτορας πρέπει να καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό το ανωτέρω ποσό, άλλως διαπράττει υπεξαίρεση.

»Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, της δραματικής ελάττωσης των εσόδων των πρακτορείων και των υποχρεώσεων που όλοι οι πράκτορες έχουν επωμιστεί (δάνεια κ.λ.) , ενίοτε  αδυνατεί ο πράκτορας να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Ωσαύτως πολλοί πράκτορες αναγκαζόμενοι να δέχονται διαγωνιζόμενους που «παίζουν» με πίστωση, γίνονται θύματα των οφειλετών τους. Συνέπεια όλων αυτών είναι να διαπράττεται υπεξαίρεση και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

»Είναι σημεία των καιρών».

Πηγή: voria.gr

To Top