ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισοπαλία και άγριο θρίλερ δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Σχεδόν απόλυτη ισοπαλία των δύο βασικών διεκδικητικών της πρώτης θέσης δείχνει το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων, την ώρα που απομένουν μόνο δυόμισι εβδομάδες για τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου. Χρυσή Αυγή και Ποτάμι ερίζουν για την τρίτη θέση, το “ηγετικό προφίλ” του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανεβαίνει, ενώ όλα δείχνουν πως η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική με τους ΑΝΕΛ να μένουν τελικά εκτός.

Τόσο οι κυλιόμενες μετρήσεις των κομμάτων, όσο και οι έρευνες που θα δημοσιευτούν σήμερα, δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τη διαφορά τους να είναι από αμελητέα έως στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σημαντικό πρόβλημα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, πέρα από τις καθημερινές αποχωρήσεις στελεχών του, αποτελεί η χαμηλή συσπείρωση, εικόνα που δεν αλλάζει όσο πλησιάζουν οι κάλπες, ενώ το κλείσιμο της ψαλίδας ενισχύεται και από τη βελτίωση της εικόνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Limit up… Μεϊμαράκη

Τα ποιοτική στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ με το “λαϊκό” του στυλ κατακτά ευρύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος, εμφανίζεται πιο πειστικός σε θέματα όπως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία υπολείπεται με μικρή διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο στοιχείο, σχολιάζουν αναλυτές, συναντάται μόνο σε κόμματα που έχουν μεγάλη κυβερνητική φθορά, καθώς παραδοσιακά ο εκάστοτε πρωθυπουργός διατηρεί πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Εκτός από την κορυφή, μάχη διεξάγεται και για την τρίτη θέση,καθώς η Χρυσή Αυγή φαίνεται να εισπράττει αρκετούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και να ενισχύεται δημοσκοπικά, έστω και λίγο. Στον αντίποδα, το Ποτάμι, προωθώντας την εικόνα του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου ανεξαρτήτως πρώτου κόμματος, προσπαθεί να κατακτήσει την τρίτη θέση για να διαπραγματευτεί ενισχυμένο την επόμενη ημέρα.

Σταθερό και ελαφρά ενισχυμένο παραμένει το ποσοστό του ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ που συνέπραξε εκλογικά με τη ΔΗΜΑΡ δείχνει να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Σίγουρη θέση στα έδρανα κατακτά και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τις μετρήσεις να τον δείχνουν να κυμαίνεται από το 3%-5%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη να κάνει την έκπληξη και να μπαίνει στη Βουλή (Ένωση Κεντρώων), ενώ στον αντίποδα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου φαίνεται να δυσκολεύονται, καθώς στις περισσότερες μετρήσεις κινούνται κάτω από το όριο του 3%.

Όσο για την επόμενη ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει  ότι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δυο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα.

Πηγή: thetoc.gr

To Top