ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1 για δύο μήνες (video)

Την απόφαση να κλείσει τις θύρες των γηπέδων της Super League 1 για δύο μήνες, αποκόβοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον υγιή φίλαθλο κόσμο από το ποδόσφαιρο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, αποκόβοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον υγιή φίλαθλο κόσμο από το ποδόσφαιρο.

«Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από δολοφονική ενέργεια. Μία πράξη ωμής οπαδικής βίας. Επαναλαμβάνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός αυτού του φρικτού εγκλήματος. Αναδεικνύεται ότι πίσω απο΄τους φυσικούς αυτουργούς κρύβονται ένας και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί. Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της, οι οποίες θα είναι δυναμικές και θα επανεξετάζονται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛΑΣ ενέτεινε τις παρεμβάσεις της, οι έλεγχοι στα γήπεδα αυξήθηκαν, ενώ αυξήθηκαν και οι σφραγίσεις συνδέσμων. Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων, αποδείχτηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις. Τη θλιβερή ανοχή δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι.

Ανακοινώνουμε:

1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουάριου του 2024. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού.

2. Έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της ανωτέρω απόφασης ώστε να εξεταστεί η παράτασή της.

3. Κάμερες στα γήπεδα των αγώνων της Super League

4. Ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων χωρίς αγώνες

5. Χωρίς φιλάθλους ο αγώνας του Ολυμπιακού με τη Μπάτσκα Τόπολα την προσεχή Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου

6. Εν δυνάμει θα αποφασίζεται αν θα μπαίνουν φίλαθλοι σε ευρωπαϊκούς αγώνες

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, οι υπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού θα μεταβούν στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να αναβαθμιστεί ποινικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και δύο χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη Καμπανό η συζήτηση για την οπαδική βία έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με έναν 31χρονο αστυνομικό να δίνει μάχη για τη ζωή του, χτυπημένος από ναυτική φωτοβολίδα.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στου Ρέντη, στο περιθώριο του αγώνα Λιγκ Καπ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο «Μελίνα Μερκούρη», οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Την Δευτέρα (10/12) οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του δράστη του βαρύτατου τραυματισμού του αστυνομικού, ο οποίος έχει ήδη ομολογήσει την πράξη του. Ο 18χρονος δράστης έφτασε στα δικαστήρια Πειραιά έφτασε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Το μέτρο του «λουκέτου» θα εφαρμοστεί άμεσα και οι τρεις ελληνικές ομάδες που έχουν εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς θα παίξουν χωρίς κόσμο. Μάλιστα για τη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών δεν άρεσε καθόλου στους «Big-5» του ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίοι ήδη είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Σούπερ λίγκας! Σέντρα και πάλι…

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο χωρίς όμως φιλάθλους σε όλα τα γήπεδα ύστερα από απόφαση του Σταύρου Κοντονή.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα!

Αναλυτικά ο κ. Κοντονής δήλωσε:

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών και από αύριο υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση και πάταξη της βίας. Ελπίζω αυτός να τηρηθεί σημείο προς σημείο. Τέθηκε το ζήτημα τι θα γίνει και ποια θα είναι η απόφαση για τους αγώνες. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πως οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα την εξετάζουμε και για την επόμενη Κυριακή. Ευχόμαστε όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντάς μας είναι ορίζοντας για δύο Κυριακές».

«Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη βίας, κάποια που θα πρέπει να εφαρμοστούν αύριο και άλλα από τη νέα χρονιά γιατί χρειάζονται αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα. Τα άμεσα μέτρα είναι η άμεση διακοπή αγώνων σε περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια, τα χρηματικά πρόστιμα και η αφαίρεση των βαθμών. Για τα δύο τελευταία, ωστόσο, απαιτείται άμεση διόρθωση των πειθαρχικών κωδίκων. Για την επόμενη περίοδο βασικό μέτρο είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για την αντιμετώπιση της βίας και της φοροδιαφυγής».

«Κανένας αγώνας δεν θα γίνει σε γήπεδο που δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα με τα οποία εξοπλίζεται η πολιτεία και οι διοργανώτριες αρχές. Ελπίζουμε αυτά τα μέτρα που αποφασίσαμε, όπως και άλλα, π.χ. με τις αναρτήσεις πανό, να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φίλαθλοι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα εφαρμόσει. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως προχωράμε με σοβαρότητα, σύνεση και προπαντός με αποφασιστικότητα. Να ξέρει ο κάθε πατέρας όταν το παιδί του πηγαίνει στο γήπεδο δεν θα βρει το παιδί του σε νεκροτομείο, στο νοσοκομείο ή στο τμήμα».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα ισχύουν και για τον αγώνα Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, απάντησε: «Η απόφαση αφορά τη Super League. Για τους αγώνες του Κυπέλλου δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για οποιαδήποτε απαγόρευση. Όμως και γι’ αυτόν τον αγώνα θα ισχύσουν όσα συμφωνήθηκαν απόψε. Να περιμένετε οδηγίες που θα λάβουν από την ΕΠΟ όλοι οι διαιτητές προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έχω μια σειρά επαφών για τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, το Υπουργείο μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αυτό της Προστασίας του Πολίτη. Ελπίζω ό,τι έχει συμβεί να παραδειγματίσει τους πάντες».

Σχετικά με τη στάση των παραγόντων, είπε: «Δεν θέλω να κρίνω ανθρώπους. Κρίνω τη συνολική στάση των διοργανωτριών αρχών σε όλα τα πρωταθλήματα. Ελπίζουμε όλοι να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολλών».

Τέλος, αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει με την UEFA, είπε: «Θα θέσει η κυβέρνηση το σχέδιό της υπόψη της διεθνούς ομοσπονδίας, θα ακούσουμε τις σκέψεις τους και πιστεύω πως θα έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την πάταξη της βίας».

To Top