Λεμπρόν: «Το ΝΒΑ να αντιγράψει το… σύστημα Μέσι»

Την ανάγκη το ΝΒΑ να αντιγράψει τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και για την ακρίβεια το σύστημα ακαδημιών του ποδοσφαίρου, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον Λιονέλ Μέσι, επεσήμανε ο Λεμπρόν Τζέιμς.

«Βασιλιάς», πέτυχε το 12ο triple double στο πρωτάθλημα και 67ο στην καριέρα του, οδηγώντας σε θρίαμβο τους Κλίβελαντ Καβαλίερς απέναντι στο Μπρούκλιν (129-123) και είναι δεύτερος στην σχετική κατάταξη αυτή την στιγμή στη σεζόν, πίσω από τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, που έχει 18 triple double.

Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Λεμπρόν έκλεισε ένα μήνα  με πάνω από 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ ανά παιχνίδι, αλλά κυρίως ο τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία που υπερβαίνει τους 30.000 πόντους, τα 8.000 ριμπάουντ και τις 8.000 ασίστ.

«Αν σκέφτομαι τον κατάλογο όλων εκείνων που έχουν παίξει σε αυτό το πρωτάθλημα… το να είμαι ο πρώτος που φτάνει αυτή τη συγκεκριμένη κορυφή είναι ένα επίτευγμα τεράστιας αξίας», δήλωσε ο 33χρονος σούπερ σταρ.
Πρωταγωνιστής εντός αλλά και εκτός γηπέδων ο Λεμπρόν Τζέιμς, «επιτέθηκε» στο NCAA, τον πανεπιστημιακό αθλητικό οργανισμό. Δηλαδή, τον οργανισμό που αντικαθιστά το ευρωπαϊκό σύστημα των ακαδημιών. Στις ΗΠΑ, οι παίκτες μεγαλώνουν στο αθλητικό σύστημα σχολείου – Λύκειο και Πανεπιστήμιο – και γίνονται επαγγελματίες όχι πριν από φοίτηση ενός χρόνου στο κολέγιο, μετά από τον οποίο μπορούν να επιλεγούν στα draft, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλικά εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή έρευνα που συνδέεται με τις παρατυπίες στην απόκτηση των παικτών από τα πανεπιστήμια, έθεσε και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης το ευαίσθητο θέμα, με τους παίκτες-μαθητές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τεράστιο κύκλο εργασιών του πανεπιστημιακού αθλητικού συστήματος.

«Το NCAA είναι διεφθαρμένο, λυπάμαι αλλά το λέω», είπε ο Λεμπρόν, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ τον κολεγιακό αθλητισμό. «Η μητέρα μου και εγώ ήμασταν φτωχοί, τι θα έπρεπε να επιλέξω από την ευκαιρία να πάω κατευθείαν στο ΝΒΑ;».

Ο διάσημος Αμερικανός, πρότεινε να αλλάξει το σύστημα των ακαδημιών που, όπως στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να γίνει με την ευθύνη των επαγγελματικών συλλόγων.

«Ο Λίο Μέσι έγινε επαγγελματίας στα 13 και έπαιζε με πιο έμπειρους ανθρώπους, αποκτώντας ό,τι χρειάζονταν για να υπερέχει. Το λέω αυτό γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει ένας τρόπος για να διευθετηθεί το ζήτημα του NCAA, γιατί ξέρω ότι τα παιδιά δεν μπορούν να κερδίσουν ένα δολάριο, ενώ οι προπονητές και τα Πανεπιστήμια  μπορούν να κερδίσουν πολλά χάρη στα παιδιά. Τα οποία λαμβάνουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου χωρίς να πληρώνουν, αυτό είναι αλήθεια, αλλά αν θέλουμε να πούμε ότι όλες οι υποτροφίες τους δεν είναι για ακαδημαϊκούς λόγους αλλά για αθλήματα. Οι ομάδες του NBA πρέπει να αποκτήσουν εγκαταστάσεις μπάσκετ για νέους και να αναπτύσσουν τους παίκτες τους οι ίδιοι. Υπάρχει η αναπτυξιακή ένωση, όπου σχεδόν κάθε ομάδα του ΝΒΑ έχει τη θυγατρική της. Ας την ενισχύσουμε. Δεν είμαι οπαδός του NCAA, παρόλο που μου αρέσει να βλέπω το τουρνουά και το Final Four. Δεν είμαι οπαδός μιας κατάστασης όπου όλοι έχουν οφέλη εκτός από τον πρωταγωνιστή. Συνεπώς, επαναλαμβάνω: το NCAA είναι διεφθαρμένο».

Πηγή: sdna.gr

To Top