ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μέδουσα»: Ανελέητα πλήττεται η Σιθωνία στην Χαλκιδική-Ένας νεκρός στην Αμφιλοχία

Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου. Από τον όγκο των υδάτων υπερχείλισαν τα ποτάμια και προκλήθηκαν χείμαρροι που έχουν πλήξει τους γύρω οικισμούς στην Σιθωνία και συγκεκριμένα, τις περιοχές Νέος Μαρμαράς, Τορώνη, Τριστινίκα και Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 25 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από αυτές τις περιοχής που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί από τους πυροσβέστες και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, 9 άτομα. Σταθμευμένα οχήματα παρασύρθηκαν από τους όγκους των υδάτων, ενώ κατασκηνωτές εγκατέλειψαν άρον-άρον κάμπινγκ της περιοχής. Προβλήματα παρατηρούνται και στις εσωτερικές μετακινήσεις στο Νομό λόγω κατολισθήσεων και υπερχείλιση δρόμων

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Μποτιλιαρισμένοι είναι εδώ και αρκετή ώρα κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης. Φρακαρισμένη είναι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Μουδανιών (στο ρεύμα εισόδου), κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Πυλαίας. Η ίδια εικόνα επικρατεί στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη Βούλγαρη, στην Εγνατία, αλλά και στην Τσιμισκήόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων (και των πεζών), ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές –ευτυχώς- μόνο ζημιές. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν -μέχρι στιγμής- σημαντικά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ μεμονωμένες κλήσεις έγιναν για κοπές δένδρων.

Πλημμύρισε και η Λήμνος

 

Σφοδρό είναι το χτύπημα που δέχεται από την κακοκαιρία όμως και η Λήμνος, αφού έως αυτή την στιγμή η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και οι άντρες της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει στον απεγκλωβισμό και την μεταφορά σε ασφαλή σημεία, 11 κατοίκων.

Ένας νεκρός από κεραυνό στην Αμφιλοχία

 

Ένας νεκρός είναι ο τραγικός απολογισμός της μέχρι τώρα σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα στην καρδιά του καλοκαιριού… Ο άτυχος 49χρονος Έλληνας βοσκός που χάθηκαν τα ίχνη του από το βράδυ στην περιοχή Μέγα Κάμπος στα ορεινά της Αμφιλοχίας εντοπίστηκε σήμερα στις 11 το πρωί νεκρός στην περιοχή, πιθανόν από κεραυνό, κάτι που βεβαίως θα διαπιστώσει με ακρίβεια ο ιατροδικαστής κατά την νεκροψία-νεκροτομή που θα ακολουθήσει.

Στην περιοχή επικρατούσαν από χθες το βράδυ έως το πρωί πολύ έντονες καταιγίδες και κεραυνοί. Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα μας προκάλεσε δεκάδες προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες σε διάφορα μέρη της Επικράτειας, ενώ έως τώρα η Πυροσβεστική έχει λάβει συνολικά πάνω από 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κυρίως από Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα, από Κορινθία, Πύργο, Πάτρα, Αίγιο και Αγρίνιο.

Στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Κιάτο κλήθηκε μάλιστα να απεγκλωβίσει με ασφάλεια ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητο τους, όταν αυτό ακινητοποιήθηκε σε πλημμυρισμένο δρόμο που είχε μετατραπεί σε λίμνη…

Αγωνία για αγνοούμενο ορειβάτη στον Όλυμπο-Έρευνες μέσα στην χιονοθύελλα!

 

Παράλληλα, ένα θρίλερ ερευνών διάσωσης εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην κορυφή του Ολύμπου. Ένας 29χρονος Ρουμάνος ορειβάτης αποφάσισε μόνος του και χωρίς ομάδα να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου, όπως κάπου λίγο μετά το μονοπάτι της Κακόσκαλας φαίνεται έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε στο βουνό, κάτω από ραγδαία επιδείνωση του καιρού.

Μετά από δύο ημέρες ερευνών, την νύχτα μπόρεσαν επιτέλους οι άντρες της ΕΜΑΚ να αποκτήσουν ακουστική επαφή με τον αγνοούμενο που απάντησε στις φωνές τους καλώντας σε βοήθεια, όμως στο βουνό εκείνη την ώρα, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, επικρατούσε πολικό ψύχος και σφοδρή χιονοθύελλα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ποτέ οπτική επαφή οι πυροσβέστες και αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την νύχτα τις προσπάθειες προσέγγισης και να συνεχίσουν σήμερα το πρωί, όπου ακόμα χιονίζει στην κορυφή.

Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει ξανά να αποκτήσουν ακουστική ή οπτική επαφή και συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Πηγή: pressroom.gr

Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στο δρόμο σημειώνονται από το πρωί στη Σιθωνία Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι την Συκιά. «Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία…

όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Η εικόνα στην Θεσσαλονίκη

Μποτιλιαρισμένοι είναι εδώ και αρκετή ώρα κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης που πλήττει από νωρίς την πόλη. Φρακαρισμένη είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Μουδανιών (στο ρεύμα εισόδου), κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Πυλαίας. Η ίδια εικόνα επικρατεί στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη Βούλγαρη, στην Εγνατία, αλλά και στην Τσιμισκή.

Λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων (και των πεζών), ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές –ευτυχώς- μόνο ζημιές. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν -μέχρι στιγμής- σημαντικά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ μεμονωμένες κλήσεις έγιναν για κοπές δένδρων.

 

Αντίθετα, στο “πόδι” βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Χαλκιδική, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιοχές της Σιθωνίας, από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι τη Συκιά. Σε τουλάχιστον σαράντα περιπτώσεις η Υπηρεσία κλήθηκε έως τώρα να επέμβει για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, αλλά και για απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Εξάλλου, σταθμευμένα οχήματα παρασύρθηκαν από τους όγκους των υδάτων, ενώ κατασκηνωτές εγκατέλειψαν άρον-άρον κάμπινγκ της περιοχής.

Προβλήματα παρατηρούνται και στις εσωτερικές μετακινήσεις στο νομό λόγω κατολισθήσεων και υπερχείλιση δρόμων (για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Χαλκιδικής υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα στη ροή του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων»).

Πηγή: halkidikinews.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

To Top