Μέιγουεδερ vs Πακιάο: Η σύγκρουση δύο κόσμων! (videos)

Ανέκαθεν η πυγμαχία είχε το προνόμιο να διαθέτει σπουδαίες αθλητικές μορφές. Με τα φώτα συνήθως να πέφτουν στη heavyweight κατηγορία. Εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Μοχάμεντ Άλι με πολλούς έκτοτε να προσπαθούν να τον ξεπεράσουν, αλλά κανείς να μην καταφέρνει ν’ αφήσει πιο έντονο το σημάδι του στο σπορ.

Στις μέρες μας η επαγγελματική πυγμαχία διαθέτει δύο σούπερ σταρ. Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ Τζ. και ο Μάνι Πακιάο είναι χωρίς αμφιβολία οι δύο πιο χαρισματικοί μποξέρ της γενιάς τους. Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Δύο εντελώς διαφορετικά στιλ. Κάτι που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την αποψινή μάχη τους (ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα).

Έπειτα από αναμονή έξι ετών κι αφού είχαν προηγηθεί ουκ ολίγες αποτυχημένες απόπειρες για να κλείσει ο σπουδαίος αγώνας, τελικά θα μοιραστούν το ίδιο ρινγκ στο θρυλικό MGM Grand Arena του Λας Βέγκας σε μια αναμέτρηση που έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε μια από τις επικές στην ιστορία.

Η μεγάλη προσμονή, ο χορός των εκατομμυρίων, η τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, την καθιστούν την πιο εμπορική στα χρονικά της πυγμαχίας. Για τους δύο πρωταγωνιστές όμως είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό: η μεγαλύτερη πρόκληση στις ένδοξες καριέρες τους που σύντομα πλησιάζουν στο τέλος. Η θέση τους στο Hall of Fame είναι εξασφαλισμένη. Ποιος όμως θ’ αναδειχθεί ο καλύτερος της εποχής τους;

inner

Το sport-fm.gr διεισδύει στον πολυαναμενόμενο αγώνα: Το προφίλ των δύο πυγμάχων, οι γωνίες τους, η αναπάντεχη συνάντηση που γεφύρωσε το χάσμα, τα συμβόλαια που ήταν… ανυπόγραφα μόλις δέκα ημέρες πριν, η τρέλα των celebrities για μια θέση στο MGM και τα αστρονομικά ποσά που θα καρπωθούν.

Η τυχαία συνάντηση

Για χρόνια η ερώτηση «πότε θα γίνει τελικά ο αγώνας;» συνόδευε σχεδόν κάθε συνέντευξή τους, κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα. Η μοιρασιά στην αμοιβή, τα τεστ-ντόπινγκ, τα διαφορετικά promotion, σημαντικές ή και ασήμαντες λεπτομέρειες έκαναν τον αγώνα να μοιάζει ανέφικτος. Ακόμη κι οι πιο αισιόδοξοι είχαν χάσει κάθε ελπίδα.

Μια τυχαία συνάντηση των δύο σε αγώνα NBA στο Μαϊάμι, αποδείχθηκε καθοριστική για να γεφυρωθεί το χάσμα. Για μια ώρα κλείστηκαν στην σουίτα του ξενοδοχείου που διέμενε ο Πακιάο κι έκαναν αποφασιστικό βήμα για να φτάσουν στην οριστική συμφωνία. Κάτι που μέχρι εκείνη την απροσδόκητη συνάντηση έμοιαζε με ουτοπία.

Η ανακοίνωση που σκόρπισε ενθουσιασμό

Το deal ήταν γεγονός και κρατείτο σαν επτασφράγιστο μυστικό. Αυτός που θα το ανακοίνωνε ήταν ο Μέιγουεδερ. Στις 20 Φεβρουαρίου μέσα από τα social media, «ανέβασε» ένα κομμάτι ιστορίας: τη φωτογραφία με το υπογεγραμμένο συμβόλαιο, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους φίλους της πυγμαχίας που δεν πίστευαν στα μάτια τους!

inner

Στην πραγματικότητα όμως και οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού. Το MGM διέθεσε το 40% εισιτηρίων και τα promotion των δύο πρωταθλητών (Mayweather και Top Rank) από 30%. Οι τιμές τους ξεκινούσαν από 1.000 μέχρι και 10.000 δολάρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε ζάμπλουτους επιχειρηματίες ή σε ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος έναντι πολύ μεγαλύτερων ποσών. Πολλοί εξ αυτών δεν κατάφεραν καν να κλείσουν θέση στο μεγάλο event…

inner

Νούμερα που ζαλίζουν

Τα εξωφρενικά νούμερα, που όμοιά τους μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε τελικούς Super Bowl, δεν περιορίζονται μόνο στις τιμές των εισιτηρίων. Υπολογίζεται πως ο αγώνας θα μπει σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ. Πάρτε αυτό το νούμερο και πολλαπλασιάστε το επί 100 δολάρια που κοστίζει το PPV! Τα συνολικά κέρδη της αναμέτρησης θα αγγίξουν και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το μισό δις δολάρια με τα 300 εκατομμύρια να καταλήγουν σε Μέιγουδερ και Πακιάο (60%-40% η μοιρασιά)!

Η «κόλαση» της παιδικής ηλικίας

Πριν πατήσουν στην κορυφή, πριν αναδειχθούν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, πριν γίνουν είδωλα για κάθε ανερχόμενο πυγμάχο, πολύ πριν απ’ όλα αυτά θυσίασαν -δεν είχαν κι άλλη επιλογή- την παιδική τους ηλικία για να πετύχουν.

Ο Μέιγουεδερ μεγάλωσε σε πυγμαχική οικογένεια. Τυχερός και άτυχος συνάμα. Ο πατέρας του (και οι θείοι του) ήταν επαγγελματίας πυγμάχος, στο πικ του αντιμετώπισε τον σπουδαίο, Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, μαζί έκαναν τα πρώτα βήματα, αλλά τα μπλεξίματά του με τον νόμο τον κράτησαν μακριά από τον γιο του για μεγάλο διάστημα. Η μητέρα του αντιμετώπισε προβλήματα με τα ναρκωτικά, συνεπώς η γιαγιά του ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που προσπαθούσε να τον κρατήσει στον ίσιο δρόμο.

«Ήταν μια κόλαση», εξομολογήθηκε μετά από χρόνια για την παιδική του ηλικία. Καταστάσεις και βιώματα που όπως αποδείχθηκε τον επηρέασαν μεγαλώνοντας. Κατηγορήθηκε για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το 2012 πέρασε δύο μήνες στη φυλακή.

Ακόμη πιο δύσβατο έμοιαζε το μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσει ο Μάνι Πακιάο για να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα μιας φτωχής οικογένειας στις Φιλιππίνες, που μοχθούσε για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό την ημέρα. Ο μύθος θέλει τον πατέρα του -λόγω της ανέχειας- να σκότωσε και να έφαγε το σκύλο του (ο ίδιος το διαψεύδει) κάτι που ανάγκασε τον Πακιάο να εγκαταλείψει το σπίτι του και να κυνηγήσει την καριέρα που ονειρευόταν.

Στο σήμερα…

Είναι δύο ζάμπλουτοι αθλητές, το Νο1 και το Νο2 στον κόσμο στη σχετική λίστα του Forbes. Παρομοίως και στην pound for pound κατάταξη με τους κορυφαίους πυγμάχους στην υφήλιο. Κάπου εκεί τελειώνουν τα κοινά σημεία αναφοράς.

Ο Μέιγουεδερ, χωρισμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, απολαμβάνει και με το παραπάνω όσα στερήθηκε στην παιδική του ηλικία. Δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει τα πλούτη του, ξοδεύει αλόγιστα ποσά σε ό,τι τον ευχαριστεί και ήδη κοιτάει το μέλλον έχοντας δημιουργήσει τη δική του εταιρεία «Mayweather promotions».

inner

Από την άλλη ο Πακιάο είναι low-profile τύπος. Πιστός οικογενειάρχης, βαθιά θρησκευόμενος, έχει τη δική του ομάδα μπάσκετ και δεν προκαλεί με την προσωπική του ζωή. Αφού αποσυρθεί θα αφοσιωθεί στη γυναίκα, τα παιδιά του και την πατρίδα του τις Φιλιππίνες όπου λατρεύεται σαν θεός και ακολουθεί πολιτική καριέρα.

inner

Ο κορυφαίος με αποδείξεις

Η άδικη ήττα από τον Βούλγαρο, Τοντόροφ του στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία και δεν άργησε να δείξει ότι πολύ σύντομα θα απασχολήσει τον κόσμο.

Χαρισματικός, ευφυής, με τρομερές αμυντικές αρετές, πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο. Η νίκη απέναντι στον Όσκαρ Ντε Λα Χόγια το 2007 απογείωσε την δημοτικότητά του, για περίπου δυο χρόνια αποσύρθηκε προσωρινά για να επιστρέψει, συνεχίζοντας να μεγαλώνει τον μύθο του. Ο Χοσέ Λουίς Καστίγιο τον δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλο αντίπαλο, κόντρα στον Σέιν Μόσλι έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί υποδειγματικά το δυνατό χτύπημα και πλέον το αήττητο ρεκόρ του στέκει αγέρωχο στο 47-0.

Στο παρελθόν έχει αναδειχθεί δύο φορές κορυφαίος πυγμάχος της χρονιάς και είναι ο βασιλιάς της welterweight κατηγορίας (67κ.) Αν και βαδίζει στα 39 παρουσιάζεται ακόμη σε απίθανη κατάσταση. Το ιδανικό θα ήταν ο επίλογος να γραφτεί ξεπερνώντας το 49-0 του θρυλικού, Ρόκι Μαρτσιάνο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον Πακιάο…

Πολεμική μηχανή

Ο ερχομός του στις ΗΠΑ του ‘δινε όλα τα εφόδια για να κάνει την καριέρα που ονειρεύτηκε. Η γνωριμία με τον Φρέντι Ρόουτς του άλλαξε τη ζωή. Στα χέρια του κορυφαίου προπονητή έγινε η πιο τρομακτική «πολεμική μηχανή» στην επαγγελματική πυγμαχία. Εντυπωσιακός, επιθετικός, απρόβλεπτος, με ανάποδη γκαρντ (southpaw), που πολλές φορές όμως παρασύρεται από τον ρυθμό του αγώνα.

Το 2006 πήρε ρεβάνς από τον Έρικ Μοράλες κι έκτοτε έτρεξε ένα ασύλληπτο αήττητο ρεκόρ, με επιβλητικές νίκες, που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου ως έναν από τους κορυφαίους. Τρεις φορές κορυφαίος πυγμάχος της χρονιάς, αλλά και κορυφαίος πυγμάχος της περασμένης δεκαετίας.

Η ήττα του από τον Μπράντλεϊ αμφισβητήθηκε έντονα. Κανείς δεν πίστευε στ’ αυτιά του όταν γινόταν γνωστή η απόφαση των κριτών. Όπως κανείς δεν πίστευε στα μάτια του όταν τον είδε να μένει αναίσθητος στο καναβάτσο το 2012, από τον Χουάν Μανουέλ Μάρκες στην 4η και πιο δραματική μάχη τους. Διαθέτει ακόμα το “killer instinct”; Σε λίγες ώρες θα κληθεί να το αποδείξει στον αγώνα που περίμενε εδώ και πολύ καιρό…

Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχίες τους

Τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τους προπονητές τους. Και στις δύο περιπτώσεις διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους. Για τον Μέιγουεδερ, είναι κυρίως ο θείος του, Ρότζερ Μέιγουεδερ με τον οποίο έχει εξαιρετική χημεία. Για τον Πακιάο ο Φρέντι Ρόουτς δεν είναι απλώς ο προπονητής που τον ανέδειξε, αλλά μια πατρική φιγούρα. Επίτευγμα ακόμη πιο σημαντικό για τον πολυβραβευμένο, Ρόουτς, που όλα αυτά τα χρόνια δίνει μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον!

Πηγή:sportfm.gr

 

To Top