ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μελισσάς: «Ξανά παραγωγική μηχανή ο Άρης»

Σε παράλληλη πορεία με την πρώτη ομάδα του Αρη, που έχει μπει σε ράγες επιστροφής στη Super League, είναι η διαδικασία αναδόμησης των τμημάτων υποδομής του συλλόγου.

Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Την προσπάθεια για το restart έχει αναλάβει ο Πασχάλης Μελισσάς. Και δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή συμμετείχε ως παίκτης στην άνοδο του Αρη από τη Γ’ στη Football League το 2015-16. Επιδίωξε την επιμόρφωση (μέσω της παρακολούθησης των σχολών της ΕΠΟ για τη συλλογή προπονητικών διπλωμάτων) και έχει αξιομνημόνευτες παραστάσεις, όπως καταδεικνύουν οι 284 συμμετοχές του σε επαγγελματικό επίπεδο.

Διαθέτει δηλαδή τα εφόδια για να αναλάβει την πρόκληση της αναγέννησης εκ τέφρας, μιας και οι ακαδημίες είχαν αποδιοργανωθεί, μετά την παραμονή επί δύο χρόνια του Αρη σε ερασιτεχνική κατηγορία.

Η αναστήλωση ξεκίνησε το 2016-17 και ο πρόσημο είναι θετικό. Η Κ19 του Αρη συμμετείχε στον περσινό τελικό του πρωταθλήματος Νέων και φέτος είναι η μοναδική ομάδα που έχει να επιδείξει το απόλυτο των επιτυχιών (7 στα 7 στον βόρειο όμιλο).

Αν και το πρώτο ζητούμενο για τον Πασχάλη Μελισσά -όπως δηλώνει στη συνέντευξη του στο flnews- είναι να ξαναγίνει παραγωγική μηχανή η ακαδημία του Αρη. Και ο στόχος για τη νέα γενιά βασίζεται σε δύο άξονες: χτίσιμο αγωνιστικής ταυτότητας και νοοτροπίας.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του υπεύθυνου τμημάτων υποδομής και προπονητή της Κ19 του Αρη (είναι και εκ των συνεργατών του Δημήτρη Σπανού στην πρώτη ομάδα).

-Τι κρύβεται πίσω από το 7 στα 7;

«Είναι ένα αποτέλεσμα δουλειάς που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά. Εχουμε στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Ένα πλάνο ευέλικτο ως προς τους σχηματισμούς που ακολουθούμε στη διάρκεια των αγώνων. Όπως είναι λογικό οι παίκτες αρχίζουν και αποδίδουν καλύτερα το δεύτερο χρόνο. Υπάρχει επιμονή στο στόχο της δουλειάς και έτσι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις ηλικίες.

Δεν είναι πάντως πρωταρχικός στόχος το 7 στα 7 ή ο πρωταθλητισμός, αλλά η βελτίωση των ποδοσφαιριστών και η αλλαγή νοοτροπίας μέσα στα επαγγελματικά πλαίσια. Σε αυτή την ηλικία οι παίκτες είναι στον προθάλαμο της επαγγελματικής ομάδας και θα πρέπει όσοι προωθηθούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα, να απορροφηθούν πιο εύκολα.

Πρώτο μέλημα, επομένως, είναι να χτίζουμε ποδοσφαιριστές και στο αγωνιστικό κομμάτι και στη νοοτροπία, ώστε όσοι ανέβουν να είναι έτοιμοι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Να υπολείπονται μόνο σε εμπειρίες σε σχέση με τους μεγαλύτερους που θα συναντήσουν.

Από κει και πέρα όμως είμαστε σε σύλλογο που έχει στο DΝΑ τον πρωταθλητισμό. Γι’ αυτό είναι ζητούμενο και τα αποτελέσματα. Οι δύο αυτοί άξονες -το χτίσιμο και της αγωνιστικής ταυτότητας και της νοοτροπίας- δουλεύουν ταυτόχρονα».

-Ποιες διαφορές εντοπίζεις σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα Νέων:

«Υπάρχει βελτίωση φέτος στον τομέα της οργάνωσης και αλλαγές στη δομή. Πέρυσι με 8 αγώνες φτάσαμε στον τελικό. Φέτος υπάρχουν 18 αγωνιστικές. Είναι μεγαλύτερη η διάρκεια».

-Πώς είναι η λειτουργία των τμημάτων υποδομής με το νέο χορηγό:

«Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε την τύχη να υποστηρίζει την προσπάθεια μας ο μέγας χορηγός μας, ο Γιώργος Λαζαρίδης με την εταιρεία του, την Glouftsi Gmbh. Aυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία μας. Βοηθάει να υποστηρίξουμε με την κατάλληλη οργάνωση τα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ.

Ευελπιστούμε και σε μία συνέχεια της συνεργασίας αυτής και τα επόμενα χρόνια, γιατί άνθρωποι όπως ο κύριος Λαζαρίδης -με την υποστήριξη τους- μόνο καλό κάνουν στο περιβάλλον της ομάδας».

-Πώς βλέπεις την πορεία της πρώτης ομάδας του Αρη ως και ένας εκ των συνεργατών του Δημήτρη Σπανού;

«Από την αρχή της χρονιάς υπήρξε καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία της πρώτης ομάδας. Μετά και το μάθημα της προηγούμενης σεζόν η ομάδα παρουσιάστηκε πιο διαβασμένη ως προς τις επιλογές του τεχνικού διευθυντή, του προπονητή και των παικτών. Αυτή είναι και η διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο πρώτος γύρος έχει κλείσει με τον Αρη να είναι στη θέση που πρέπει: πρώτος.

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η στήριξη του κόσμου σε διάρκεια για τα εναπομείναντα παιχνίδια του δεύτερου γύρου. Σε κάθε παιχνίδι που περνάει πρέπει να διατηρείται ή να αυξάνεται η διαφορά. Είμαι, πάντως, πεπεισμένος ότι η άνοδος θα επιτευχθεί».

-Ποιες είναι οι προσωπικές σου βλέψεις:

«Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία, το χίσιμο των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ. Είναι ένα κομμάτι που ήταν άγονο το τελευταίο διάστημα, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η ομάδα παραμένοντας επί δύο σεζόν στη Γ’ Εθνική. Είναι, λοιπόν, κάτι που χτίζεται από την αρχή. Υπάρχει μεγάλη όρεξη σε αυτό το κομμάτι. Βλέπω ότι είναι κάτι που με γεμίζει πολύ. Και είναι επίσης κάτι που λείπει από περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ελάχιστες ομάδες έχουν δημιουργήσει μία υγιή κατάσταση.

Εμείς έχουμε καταστρώσει έναν προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά τον οποίο με βάση και την εξέλιξη και ροή του δεύτερου γύρου της Football League θα τον βάλουμε μπροστά το ταχύτερο δυνατό. Οσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.

Γενικότερα ο Αρης είναι ομάδα που παραδοσιακά παράγει παίκτες από τα τμήματα υποδομής του και ο στόχος είναι η ενεργοποίηση ξανά αυτού του μηχανισμού. Να γίνει πάλι ο Αρης παραγωγική μηχανή».

To Top