ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Ανακοίνωση Ευρωλίγκας: «Η FIBA εμμένει στις ποινές αποκλεισμού»

Εκπρόσωποι της FIBA και της Εuroleague συναντήθηκαν την Τρίτη (3/5) στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Μόναχο,  αλλά η συζήτησή τους δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Η Euroleague με δελτίο Τύπου που εξέδωσε παρέθεσε την δική της οπτική για όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων μία σειρά προτάσεων που έκανε στην ομοσπονδία.

Αναλυτικά:

“Η Euroleague υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των ομάδων να διαλέγουν την διοργάνωση που θα συμμετέχουν, ζήτησε από την FIBA να μην υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμός των ομάδων και των ομοσπονδιών, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό, όπως υποστηρίζει.

Επίσης σε μία άλλη πρότασή της δίνει το δικαίωμα στη FIBA να εμπλακεί στη διοίκηση της Euroleague, αλλά οι διογανώσεις των πρώτων 40 ομάδων της Ευρώπης να παραμείνουν υπό τη δική της αιγίδα. Επίσης, η Euroleague αιτήθηκε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα βασίζεται σε κοινή εμπιστοσύνη για να πορευτούν στον μέλλον.

Η Εuroleague φάνηκε διατεθειμένη να επανεξετάσει το θέμα για το καλεντάρι των διοργανώσεων από το 2017 και μετά, αλλά η… χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν βρέθηκε. Η Εuroelague πάντως εξέφρασε την ελπίδα να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την FIBA.

Οι τέσσερις προτάσεις της Euroleague:

1. Εξακρίβωση μιας συμφωνίας συνεργασίας που θεσπίζει ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο στο οποίο η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκτέλεσή της.

2. Εξαφάνιση όλων των ποινών σε συλλόγους και εθνικές ομάδες, δίνοντας την ελευθερία στους συλλόγους να αποφασίσουν το μέλλον τους, όπως και στις εθνικές ομάδες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις που έχουν προκριθεί και να ανασταλούν τα σχετικά άρθρα που αφορούν τις ποινές.

3. Συζήτηση μεταξύ FIBA και Euroleague για τις νέες δομές και τους κανονισμούς των διοργανώσεων.
α. Διοίκηση: Η FIBA να εμπλακεί στην διοργάνωση της Euroleague.
β. Διοργανώσεις:
i. Η Euroleague να συνεχίσει να διοργανώνει το πρώτο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων, που απαρτίζονται από 40 ομάδες. Το Δ.Σ. του FIBA Basketball Champions League θα διοργανώνει το δεύτερο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων.
ii. Να εφαρμοστεί κάθετη πρόσβαση, από κάτω προς τα πάνω στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσω ενός συστήματος πρόκρισης των πρωταθλητών των αντίστοιχων πρωταθλημάτων, μελετώντας την πρόσβαση από τη μία διοργάνωση στην άλλη.
iii. Συμφωνία για το καλεντάρι των διοργανώσεων για την επόμενη 4ετία, αποδεχόμενοι τα παράθυρα για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων που θέλει η FIBA το 2017.
iv. Η FIBA να ελέγχει τους κανόνες του μπάσκετ, τις διεθνείς μεταγραφές, τους κανονισμούς του ντόπινγκ κοντρόλ και την εκτέλεσή τους.

4. Να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη συμμετοχή των παικτών στις διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες:
α. Να υπάρχει μίνιμουμ ασφαλιστική πολιτική για όλες τις ομάδες
β. Συμφωνία για αποζημίωση στους συλλόγους για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις με εθνικές ομάδες, στα πρότυπα των επαγγελματικών σπορ”

To Top