Νέες δηλώσεις Μπερτομέου, τι “παίζει” με τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε Ευρωλίγκα – Γιούροκαπ

Με δηλώσεις που έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα με wild card, κάτι που αν συμβεί ίσως ενισχύσει και την επιστροφή του Άρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε πρώτη φάση στο Γιούροκαπ.

Αυτή τη στιγμή, με το ισχύον καθεστώς δύο ομάδες από την Ελλάδα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και δύο ομάδες στο Γιούροκαπ, ο τρίτος του πρωταθλήματος και μία με wild card.

Αν και εφόσον συζητείται το σενάριο να πάρει η ΑΕΚ wild card για την Ευρωλίγκα (ανεξαρτήτως κατάταξης), τότε μένουν ανοικτές οι δύο θέσεις για το Γιούροκαπ, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες επιστροφής του Άρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Μπερτομέου σε δηλώσεις του στην “Αγορά” τόνισε πως “κατά τη συνάντηση μετόχων της Ευρωλίγκας τον Ιούλιο εγκρίθηκε μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία ο υπάρχον τρόπος πρόσβασης στην Ευρωλίγκα θα αντικατασταθεί με φιξ θέσεις από τις εθνικές λίγκες. Οι θέσεις που δόθηκαν σε κάθε χώρα υπολογίσθηκαν με βάση την απόδοση των ομάδων κάθε χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας, με κύριο γνώμονα το βασικό μας στόχο να ανταγωνίζονται η κορυφαίες ομάδες της ηπείρου. Για την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προκρίνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον στην οκτάδα, αλλά ουδεμία άλλη ομάδα έχει φτάσει ούτε στην κανονική περίοδο, ακόμα κι έχοντας την ευκαιρία των προκριματικών το 2010-2011 και 2011-2012. Συνυπολογίζοντας και το Eurocup δε βλέπουμε κάποια ανταγωνιστική βελτίωση των ελληνικών ομάδων. Μιλώντας συγκεκριμένα για την ΑΕΚ είμαι πάνω από ευχαριστημένος μαθαίνοντας ότι δουλεύουν σε ένα μακράς πνοής σταθερό πρόγραμμα και αν αυτό πράγματι διαπιστωθεί η ΑΕΚ μπορεί σίγουρα να είναι υποψήφια για μια wild card. Εκκρεμεί μια συζήτησή μου με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, καθώς ενδιαφέρομαι πολύ για το πρότζεκτ που αναπτύσσουν και αξίζουν μεγάλο σεβασμό, καθώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ΑΕΚ συμμετείχε στην Ευρωλίγκα από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της”.

Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε και ο Άρης άμεσα να βρεθεί στο επίπεδο να συζητείται και δική του επιστροφή στην Ευρωλίγκα, πρέπει όμως αυτή η διαδικασία να γίνει με σωστά βήματα, υπομονή, επιμονή και πλάνο.

To Top