ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Ναντέρ: Το μικρό θαύμα του γαλλικού μπάσκετ!

Η Ναντέρ ιδρύθηκε το 1927, αλλά στα μεγάλα σαλόνια του γαλλικού μπάσκετ μπήκε το 2011, προλαβαίνοντας πάντως να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους!

Για 60 χρόνια η Ναντέρ συμμετείχε σε τοπικά πρωταθλήματα. Το 1987 δημιουργήθηκαν οι βάσεις για να γίνει πιο επαγγελματική η ομάδα, το 1989 υπογράφηκε σύμβαση με την περιφέρεια Hauts-de-Seine, δυτικό προάστιο του Παρισιού και σταδιακά η ομάδα προόδευε.

Η σύμβαση αυτή έχει διαφοροποιηθεί 8 φορές σε 21 χρόνια και είναι η βασική αιτία ύπαρξης της ομάδας σε αυτό το επίπεδο, διότι επί της ουσίας ο δήμος της περιοχής στηρίζει οικονομικά τη Ναντέρ, την οποία έχει μετατρέψει σε “ναυαρχίδα” του αθλητισμού της.

Πρώτη φορά βρέθηκε στην Α2 Γαλλίας τη σεζόν 2004-05. Το 2007 έκανε την έκπληξη ως ομάδα δεύτερης κατηγορίας, παίζοντας στον τελικό Κυπέλλου. Το 2011 κέρδισε την άνοδό της στην Α1. Την περίοδο 2012-13 κέρδισε το πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας ένα μικρό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε στα πλέι οφ από την 8η θέση. Συμμετείχε στην Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν (2013-14) και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο, αλλά και το Σούπερ Καπ (2014), τρόπαια που κέρδισε ξανά τη φετινή χρονιά!

Παράλληλα, κατάφερε να κατακτήσει και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, το Γιουροτσάλεντζ της FIBA το 2015 και πέρσι το FIBA Europe Cup.

Τη φετινή χρονιά η Ναντέρ ξεκίνησε την ευρωπαϊκή πορεία της από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στον Δ’ όμιλο είναι αήττητη με δύο νίκες. Στο γαλλικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ρεκόρ 4-2 και προέρχεται από μια επική ανατροπή και νίκη μέσα στην έδρα της Σολέ με 77-80, καθώς η αντίπαλος του Άρη ήταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα με 25 πόντους διαφορά (55-30).

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Ναντέρ είναι ένας παλιός γνώριμος για τον Άρη, ο Τζαμάλ Σούλερ, τον οποίο οι κίτρινοι αντιμετώπισαν πέρσι στους αγώνες με τη Μονακό. Από εκεί και πέρα η Ναντέρ στηρίζει πολλά στο παιχνίδι της στον πολύ εγκεφαλικό πλέι μέικερ, Χέικο Σάφαρτζικ, στον εξαιρετικό σουτέρ, Ουγκό Ινβερνιτσί, την εμπειρία του Έρικ Μέρφι (τον πέτυχε πέρσι ο Άρης με τη Στρασμπούρ), αλλά και στην αθλητικότητα των Πίτγουεϊ, Αμινού, Μουρ και Πασάβ-Ντουκτέιγ.

To Top