Οι εφημερίδες Μακεδονία και Σπορ του Βορρά προ των πυλών του πτωχευτικού κώδικα

Η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» (σ.σ. εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά) πρόκειται πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, με σκοπό, αφού έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, να κλείσει την «ουρά» των μεγάλων υποχρεώσεων που βάραιναν το εκδοτικό συγκρότημα και που σήμερα έχουν μειωθεί στα 2,3 εκατ. ευρώ. 
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε στη Voria.gr η εκπρόσωπος της διοίκησης και  δικηγόρος  του μετόχου Γ. Ρήγα, Βασιλική Σουλοπούλου, η οποία όμως τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για την κίνηση αυτή.
Όπως αναφέρει ακόμη το voria.gr:
“Οι εργαζόμενοι στον «Αγγελιοφόρο», έχουν για την Τετάρτη, από τις 8 το πρωί, κηρύξει 24ωρη απεργία καθώς η επιχείρηση τους οφείλει πάνω από δύο μισθούς (πήραν το 10% του μισθού του Ιουνίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η διοίκηση της «Μακεδονίας», ζήτησε από τα Ταμεία ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, να της χορηγήσουν βεβαιώσεις για τα ποσά που οφείλει. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται περίπου σε 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία οφείλει επίσης στο ΙΚΑ, υπόλοιπο ενός δανείου τραπεζικού, ενώ πρώην εργαζόμενοι έχουν επίσης διεκδικήσεις.
Όπως είπε έγκυρη πηγή, η επιχείρηση, με την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106β, θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της για να εξοφλήσει τις οφειλές της σε βάθος αρκετών ετών ( ίσως να προτείνει 120 δόσεις). Επιδίωξη της εταιρείας δεν είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, το κούρεμα των οφειλών.
Η «Μακεδονία» από τα κεφάλαια που πήρε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων» , το 2013, αλλά και με πόρους που έβαλε η Εταιρεία και ο Μέτοχος, στο διάστημα από το 2010 μέχρι σήμερα και, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, κάλυψε ανοίγματα και υποχρεώσεις συνολικού ύψους 26,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι, όπως είπε η δικηγόρος του κ. Ρήγα, η συνέχιση της προσπάθειας για την αναδιάρθρωση του συγκροτήματος, το οποίο, όπως ισχυρίσθηκε αποδίδει, αφού οι ζημίες του 2013 ήταν στις 696.000 ευρώ, από κοντά 4- 4,5 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, το 2014, η διοίκηση υποστηρίζει ότι η χρήση θα κλείσει στο break even.
Nα σημειωθεί ότι η διοίκηση διαβεβαίωσε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων  Μακεδονίας – Θράκης πως μέχρι την Πέμπτη, θα έχει καταβληθεί στους εργαζομένους το επίδομα αδείας, το υπόλοιπο του Ιουνίου και το μισθό του Ιουλίου.
Στους εργαζομένους της «Μακεδονίας», που οι περισσότεροι έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις (μειώσεις αποδοχών κατά 30%), οφείλεται το 70% του μισθού του Ιουνίου, Ιούλιος και Αύγουστος, επιδόματα και οι μισθοί από την επίσχεση που είχαν κάνει το 2011 (τρεις μήνες), που θα πρέπει να καταβληθούν από 1/9/2014 μέχρι 31/12/2014.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 106β του ΠΚ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στους συμβαλλόμενους πιστωτές να συνάψουν και να υποβάλουν στο δικαστήριο για επικύρωση, συμφωνία εξυγίανσης και πριν από την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί άνοιγμα με δικαστική απόφαση (με την προϋπόθεση να έχει υπογραφεί από τον οφειλέτη και τους πιστωτές σύμφωνα με το άρθρο 106 α ΠτΚ). Συνεπώς πρόκειται για μία διαδικασία ταχύτερη και πιο ευέλικτη από τη γνωστή του άρθρου 99″.
To Top