Ο νέος νόμος προτείνει την κατάργηση των μετακινήσεων και εισιτήρια στους συνδέσμους!

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το περιεχόμενο του νέου αθλητικού νόμου που δόθηκε στη διαβούλευση, καθώς περιλαμβάνει ρηξικέλευθες διατάξεις, οι οποίες εφόσον ψηφιστούν και εφαρμοστούν, θα αλλάξουν άρδην το θολό τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου (και όχι μόνο).

Όσον αφορά στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα της ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση της διεύρυνσής του (αφού ως γνωστόν το Δ.Σ. της ΕΠΟ εκλέγεται από ένα μικρό εκλογικό σώμα που δυνητικά είναι εύκολα χειραγωγούμενο), με κατάργηση των Ενώσεων και δικαίωμα ψήφου στα Σωματεία.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στη διαιτησία, στην αναγνώριση των ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ και στη θητεία των μελών του Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Όλες οι διατάξεις έχουν στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος ενός θολού τοπίου που υφίσταται εδώ και δεκαετίες. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι καταργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και η ΔΕΑΒ.

Για την αντιμετώπιση της βίας δε, καταργείται πλήρως η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών και η χορήγηση εισιτηρίων σε συνδέσμους. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τις ΠΑΕ!

Το αυτοδιοίκητο

Πολλές από τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου που αφορούν το ποδόσφαιρο, θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσουν έξαλλες αντιδράσεις από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που έχει φέρει το άθλημα στο σημερινό του κατάντημα. Ήδη άλλωστε υπάρχουν φωνές, που μιλούν για ευθεία παρέμβαση του κράτους στο “αυτοδιοίκητο” του ποδοσφαίρου, όπως το εννοούν οι παράγοντες που το υπερασπίζονται. Και θεωρείται βέβαιο, ότι αργά ή γρήγορα, η ΕΠΟ θα απευθυνθεί στην FIFA και θα καταγγείλει το νόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, ακόμη και για το αυτοδιοίκητο, υπάρχει πρόβλεψη στο νέο αθλητικό νόμο και μάλιστα με έξυπνο τρόπο. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι “για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS”! Όποιος έχει αντίρρηση λοιπόν (βλέπε ΕΠΟ), θα χρειαστεί να τρέξει στο CAS για να γνωμοδοτήσει ότι υπάρχει πράγματι παραβίαση του αυτοδιοίκητου και όχι παραβίαση… συμφερόντων!

Πηγή: contra.gr

To Top