ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Στέφανος Δέδας στο PRESSARIS: Η ζωή στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και το “σκάουτινγκ” για Τραμπζονσπόρ και Μπάνβιτ!

Ο Στέφανος Δέδας μπαίνει στην τρίτη του σεζόν με τη Γκαζιαντέπ ως άμεσος συνεργάτης του Γιούρι Ζντοβτς. Το PRESSARIS εντόπισε τον πρώην συνεργάτη του Δημήτρη Πρίφτη στον Άρη (ως βοηθοί του Φώτη Κατσικάρη) στο μακρινό Αντέπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Ετοιμάζεται για το φιλικό με τον Άρη, το οποίο κλείστηκε επί κροατικού εδάφους στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.

Κόουτς πέρσι η ομάδα σας δεν μπήκε στα τουρκικά πλέι οφ για μία νίκη. Ποιος είναι ο φετινός στόχος;

Η διοίκηση πήρε την απόφαση να μειώσει αρκετά το μπάτζετ (περίπου στα 1,7 εκατ. ευρώ, για να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές με την Τουρκία). Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στόχος μας φέτος είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα την παραμονή στην κατηγορία και να έχουμε μια καλή πορεία στο Γιουροτζάλεντζ.

Πως είναι η ζωή στο Αντέπ; Βλέποντας τον χάρτη αναρωτιέται κανείς αν βιώνετε εκεί έντονα όλα όσα συμβαίνουν λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, στη Συρία…

Πολλοί μπορεί να παραξενευτούν, αλλά είναι πολύ ήρεμα τα πράγματα, είναι πολύ ήρεμη η πόλη. Είναι φιλικό το περιβάλλον, είναι πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει όλες τις ανέσεις, πολλά εμπορικά κέντρα, εστιατόρια για κάθε γούστο. Ενδείκνυται για οικογένεια.

Δεν έχετε καμία επαφή με όσα συμβαίνουν στη Συρία;

Τα σύνορα με τη Συρία είναι 40 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι γεγονός ότι το Αντέπ χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο σαν βάση από διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχουν πολλοί παρατηρητές. Υπάρχουν αρκετοί Κούρδοι, υπάρχουν αρκετοί Σύριοι που είχαν έρθει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, πριν πέντε χρόνια και ζουν αρμονικά στην πόλη, έχουν και την δική τους παροικία.

dedas-zdovc

Αγαπούν το μπάσκετ στο Αντέπ; Γεμίζει το γήπεδο;

Την πρώτη χρονιά που ανέβηκε η ομάδα από την δεύτερη κατηγορία υπήρχε πολύς ενθουσιασμός. Ήταν τότε και ο Τζόεϊ Ντόρσεϊ. Τους αρέσει το θεαματικό μπάσκετ. Εμείς παίζουμε πιο πολύ μπάσκετ του προπονητή, ίσως δεν είναι τόσο ελκυστικό, αλλά πέρσι κάναμε μεγάλες νίκες. Κερδίσαμε στην έδρα μας όλες τις μεγάλες ομάδες.

Τον φετινό Άρη τον έχετε παρακολουθήσει;

Είδα τον αγώνα με την Ολίμπια. Είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά. Έχει αποκτήσει πολύ καλούς ξένους παίκτες. Τον Οκάρο Γουάιτ τον είχαμε υπογράψει προσύμφωνο εμείς, τον είχαμε τσεκάρει από πέρσι, αλλά τελικά πήγε στον Άρη. Η ομάδα έχει καλύτερους Έλληνες από την περσινή χρονιά, στοιχείο που για μένα έπαιξε ρόλο στην σειρά των μικρών τελικών με τον ΠΑΟΚ. Οι Έλληνες που πήρε φέτος δίνουν μια ασφάλεια στην ομάδα, ενώ και οι τρεις ξένοι έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα (Γουότερς, Χάγκινς, Τσούπκοβιτς). Θα είναι καλός ο Άρης, θα παλέψει με την ΑΕΚ για τη τρίτη θέση και δεν θεωρώ ότι αν μια ομάδα δεν ξεκινήσει καλά, δεν θα τελειώσει και καλά. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, γιατί θα δοθεί η δυνατότητα για βελτιωτικές κινήσεις.

Ο Άρης αντιμετωπίζει στον όμιλό του στο Γιούροκαπ δύο τουρκικές ομάδες, την Τραμπζονσπότ και την Μπάνβιτ. Τι ομάδες είναι;

Είναι ομάδες με καλό ρόστερ. Δεν είναι υπερομάδες, μπορεί να τις κοιτάξει στα μάτια ο Άρης. Η διαφορά των μπάτζετ είναι πλασματική. Ο Άρης π.χ. στην Τουρκία θα είχε διπλάσιο μπάτζετ. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων με τον Άρη. Στα χαρτιά, σαν βιογραφικά και καριέρες και οι δύο ομάδες έχουν καλύτερους ξένους από τον Άρη, όμως οι γηγενείς παίκτες σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι από τους Έλληνες του Άρη. Επίσης, παίζουν σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα και μπαίνουν σε ρυθμό δύσκολων αγώνων, κάτι που δεν θα μπορεί να συμβεί με τον Άρη. Στη Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει μια ομάδα είτε εντός, είτε εκτός αν δεν παίξουν στο… κόκκινο, γιατί υπάρχουν παντού καλοί ξένοι.

To Top