ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτίναξη εσόδων με το νέο… αφύσικο Μουντιάλ!

Εκτίναξη εσόδων με το νέο… αφύσικο Μουντιάλ! Όπως ήταν αναμενόμενο, το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.  Το Μουντιάλ θα αυξηθεί από  32 σε 48 ομάδες από το 2026 , με 16 ομίλους των 3 ομάδων ο καθένας.  Ετσι θα αυξηθούν τα έθνη που θα εκπροσωπούνται, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η των ποσοστώσεων. 

Θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων του τουρνουά από 64 σε 80, με συνέπεια να εκτιμάται μία αύξηση των εσόδων σε 1 δις δολάρια ή διαφορετικά 944.000.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που θα αυξηθούν κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων με τους χορηγούς, οι πωλήσεις των εισιτηρίων, η φιλοξενία. Η αύξηση των εσόδων θα δώσουν μια βελτίωση στα κέρδη, που υπολογίζονται στα 640 εκατομμύρια δολάρια η 605 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιπλέον δαπανών της οργάνωσης.

Πάντως την αλλαγή στον αριθμό των ομάδων, αντιμετώπισε αρνητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), με τον πρόεδρό της  Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε  να καλεί την FIFA «να επικεντρωθεί και πάλι στον αθλητισμό», σημειώνοντας: «Η εμπορική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική προτεραιότητα του ποδοσφαίρου. Προς το συμφέρον των φιλάθλων και των παικτών».

Όπως είναι γνωστό η FIFA, άλλαξε το σύστημά της από το 1998, όταν στη Γαλλία έγινε το πρώτο Μουντιάλ με 32 ομάδες (8 όμιλοι των 4 ομάδων), κάτι που θα ισχύσει στη Ρωσία το 2018 και το Κατάρ το 2026. Η νέα διαμόρφωση του κορυφαίου τουρνουά, συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων

To Top