ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ουλφ Έρικσον είναι εδώ! Αποκαλυπτικός στο PRESSARIS: “Η φλόγα μου για τον Άρη, το χθες, αλλά και το… αύριο”! (photos)

Αναμφισβήτητα ήταν ένας εκ των κορυφαίων ξένων που φόρεσαν την φανέλα του Άρη με το όνομα του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των Αρειανών την δεκαετία του ’80. Τριάντα χρόνια μετά η φλόγα του για τον Άρη δεν λέει να κοπάσει και η αγάπη του για την Θεσσαλονίκη διατηρείται αναλλοίωτη στον χρόνο.

Ο «Έρικ», όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του Άρη ή κατά κόσμον, Ουλφ Έρικσον, αναπολεί μέσω του PRESSARIS στιγμές αλησμόνητες και μας εξιστορεί ιστορίες που «θάφτηκαν» στο χρονοντούλαπο από την παρουσία του στον Άρη την διετία 1983-85.

Κ. Έρικσον, όταν ακούτε την λέξη Θεσσαλονίκη ποια είναι η πρώτη σας σκέψη στο μυαλό;

«… Χαριλάου!  Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό που ζούσα καθημερινά στο Χαριλάου τα δύο χρόνια που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το γήπεδο κάναμε κάθε μέρα προπόνηση, καθώς όπως ξέρετε τότε δεν είχαμε προπονητικά κέντρα. Περνούσαμε πολλές ώρες στο γήπεδο. Είχε γίνει το «σπίτι» μου στη Θεσσαλονίκη».

Τι σας έλειψε από την Ελλάδα και τι απολαμβάνετε κάθε φορά που ο δρόμος σας φέρνει στη Θεσσαλονίκη;

«Ο καιρός. Αυτό το προτέρημα των Ελλήνων το ζηλεύω αφάνταστα. Βέβαια, αν μπορούσα να διαλέξω θα επέλεγα το να παίξω ξανά ποδόσφαιρο στην Ελλάδα με τον Άρη αλλά από την στιγμή που δεν μπορώ να το κάνω θα συνεχίσω να απολαμβάνω αυτό το υπέροχο κλίμα.  Θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Καθόμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου και είχε τόσο ζέστη που δεν μπορούσα να το συνηθίσω. Παράλληλα, στη Σουηδία η θερμοκρασία ήταν σχεδόν 25 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Λάτρευα το να παίζω μπάλα με τέτοιο καιρό…»

Η Θεσσαλονίκη του τότε με την τώρα έχει διαφορές στο δικό σας μάτι;

 «Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη πλέον είναι πιο υπέροχη από ποτέ. Μου θυμίζει και συναγωνίζεται πολύ πόλεις όπως η Βαρκελώνη. Υπέροχα μαγαζιά, καφετέριες, στενάκια. Νομίζω είναι μία πόλη που κανένας τουρίστας δεν θα μετανιώσει για την επιλογή του».

 Πως αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

 «Με πολύ συμπόνοια. Οι Σουηδοί γενικότερα αγαπάμε τους Έλληνες. Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι όλοι συμμερίζονται στην χώρα μου τα προβλήματα των Ελλήνων και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο και πόσο μάλλον εγώ που έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα».

 Το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού

Μία μικρή συζήτηση γύρω από τα όσα συμβαίνουν στον Άρη τα τελευταία χρόνια τόσο σε διοικητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν υπεραρκετή για να βάλει στον κλίμα τον Ουλφ Έρικσον που αδυνατεί να πιστέψει ότι ο Άρης υποβιβάστηκε τρεις φορές τα τελευταία 15 χρόνια…

 Πέρασε ποτέ από το μυαλό σας πως μία ομάδα σαν τον Άρη θα έφτανε στο σημείο να αγωνιστεί στη Β΄Εθνική για τρίτη φορά;

 «Έπαιξα στον Άρη σε εποχές που η ομάδα είχε απίστευτους παίκτες. Κούης, Τζιφόπουλος, Μιχαλήτσος, Ζήνδρος. Παίζαμε στα ίσια όλους τους αντιπάλους και διεκδικούσαμε μέχρι και το πρωτάθλημα. Είναι απίστευτο που ο Άρης φέτος υποχρεούτε να αγωνιστεί στην Β΄ Εθνική. Φυσικά δεν το περίμενα. Έβλεπα τις πορείες του στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Τίποτα δεν μου έλεγε ότι αυτή η ομάδα που αντιμετώπιζε τις Μάντσεστερ Σίτι και Ατλέτικο Μαδρίτης σύντομα θα ήταν στη Β΄ Εθνική. Είχαμε κι εμείς τότε οικονομικά προβλήματα, όμως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι αδιανόητο».

 Είχατε ποτέ κάποια επαφή τα τελευταία χρόνια με κάποιον από την διοίκηση του Άρη;

 «Στις αρχές της θητείας του κ. Σκόρδα, ο ίδιος με είχε καλέσει μία φορά στο Χαριλάου, ώστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας. Να προσπαθήσω δηλαδή να στείλω στην Ελλάδα ποδοσφαιριστές από την χώρα μου. Είτε έτοιμους επαγγελματίες, είτε νεαρούς και εξελίξιμους. Πήγα στο γήπεδο κι ενώ μάλιστα ο Άρης αγωνιζόταν με την ΑΕΚ δεν ήρθε να με συναντήσει. Από τότε δεν είχα καμία επαφή και με κανέναν».

 Έρικσον και Θεσσαλονίκη

Σε αντίθεση με πολλούς ξένους και μη επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Άρη τα τελευταία χρόνια η συμπεριφορά του Ούλφ Έρικσον ήταν πέρα ως πέρα επαγγελματική σε μία εποχή μάλιστα που το ποδόσφαιρο στην Σουηδία ήταν ημιεπαγγελματικό!

 Πως ήταν η ζωή σας στα δύο χρόνια που μείνατε στην Ελλάδα;

 «Απολάμβανα όσο μπορούσα την πόλη. Δεν μ΄ άρεσε όμως το να ξενυχτάω. Ήθελα να είμαι σωστός στις υποχρεώσεις μου απέναντι στην ομάδα. Δεν ξενυχτούσα, έπεφτα για ύπνο από τις 10 το βράδυ και έτρωγα πάντα νωρίς (τονίζει χαμογελώντας). Η αλήθεια είναι ότι είχα πειρασμούς, αλλά ήθελα να είμαι σωστός απέναντι σε αυτούς που με επέλεξαν. Μια φορά μάλιστα αφού με έπεισαν οι συμπαίκτες μου βγήκα, τους έκανα την χάρη. Την άλλη μέρα με κάλεσε ο πρόεδρος στο γραφείο του. Ένιωσα πολύ άσχημα παρότι δεν μου είπε κάτι κακό (συνεχίζει να γελάει…)».

 Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσετε ποτέ με την φανέλα του Άρη;

 «Ένα παιχνίδι με την Καλαμαριά στο Χαριλάου. Παίζαμε Κυριακή κι εγώ την προηγούμενη μέρα έπαιζα στη Νάπολι με την Εθνική μου ομάδα απέναντι στην Ιταλία. Με 70.000 κόσμο εναντίον μας κερδίσαμε 3-0. Προκαλέσαμε μεγάλη έκπληξη σε όλη την Ευρώπη. Μας αποκαλούσαν τουρίστες γιατί επισκεφτήκαμε όλα τα μνημεία της πόλης. Οι μισοί άλλωστε της ομάδας ήταν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Την επόμενη μέρα πήρα το αεροπλάνο για Αθήνα και από εκεί για Θεσσαλονίκη. Έφτασα σχεδόν μισή ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Πήγα και στο γήπεδο και αντίκρισα γεμάτες κερκίδες και πολύ ένταση. Ο τότε προπονητής μου με ρώτησε αν θέλω να ξεκουραστώ. Του είπα πως είμαι έτοιμος να παίξω. Σκόραρα δύο τέρματα και μοίρασα τα υπόλοιπα δύο. Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο Σαββατοκύριακο για μένα. Δεν μπορώ να το ξεχάσω εύκολα».

 Η χειρότερη στιγμή;

 «Πολύ άσχημα ένιωσα την πρώτη μου χρονιά, όταν ενώ ήμασταν στις δύο πρώτες θέσεις είχαμε απρόσμενη αγωνιστική πτώση στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έγινε αυτό. Ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί είχαμε πολλές ελπίδες για τον τίτλο».

 Τι σας προκαλούσε γέλιο κάθε φορά που το ακούγατε στην καθημερινότητα σας;

 «Θυμάμαι τον Σεμερτζίδη τότε να με φωνάζει… Ερικσίδη. Μου έλεγε συνέχεια ότι δεν είμαι Σουηδός αλλά… Πόντιος! Μου άρεσε να το ακούω, γελούσα απίστευτα. Επίσης με χαροποιούσε που οι οπαδοί φώναζαν το όνομα μου. Όπου με έβλεπαν με αποκαλούσαν «Έρικ». Ήταν στιγμές μοναδικές».

 Η Σουηδία δεν είναι στο Μουντιάλ; Προκάλεσε έκπληξη στην χώρα σας αυτό;

 «Αποκλειστήκαμε από μία δυνατή Πορτογαλία. Όχι… Δεν ήταν έκπληξη. Μπορεί να διαθέτουμε έναν εκ των κορυφαίων του πλανήτη, τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς αλλά μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει μια ολόκληρη ομάδα και είναι λογικό».

 Ποια ομάδα θέλετε και ποια πιστεύετε θα κερδίσει το Μουντιάλ;

 «Θέλω φυσικά η Ελλάδα να το κατακτήσει… Είναι δύσκολο το ξέρω. Πιστεύω η Βραζιλία έχει τον πρώτο λόγο. Παίζει στην έδρα της, έχει καλό προπονητή και παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά».

 Για έναν Αρειανό μία κουβέντα του Έρικσον μετράει πολύ. Το μήνυμα σας για το αύριο στον κόσμο του Άρη ποιο είναι;

 «Τους αγαπάω πάρα πολύ. Έζησα υπέροχες στιγμές και είναι όλοι τους υπέροχοι. Ας κάνουν υπομονή και όλα θα καλυτερεύσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ένα καλύτερο αύριο».

Ο Ουλφ Έρικσον στην σελίδα του PRESSARIS

Με την γλυκύτατη σύζυγό του και τον επιστήθιο φίλο του Δημήτρη Κούλη στην αγαπημένη του παραλία της Θεσσαλονίκης.

Με τη φανέλα του Άρη πανηγυρίζει μαζί με τον Δουλγεράκη.

Με την αγαπημένη του σύζυγο

Ο Έρικσον υπογράφει συμβόλαιο στον Άρη!

 

To Top