ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όταν η Κίνα έγινε… ο θρίαμβος του καπιταλισμού

Ο αποκλεισμός της Κίνας από το 2018 World Cup (μετά το 0-0 με το Hong Kong και την τρίτη θέση στον όμιλο) ήταν το “και μη παρέκει” για το έθνος των 1.357.000.000 πολιτών. Θα μου πεις, δεν είναι ακριβώς μεγαθήριο του χώρου -ότι η τελευταία μεγάλη στιγμή της εθνικής ήταν στο Asian Cup του 2004, όταν τερμάτισε δεύτερη. Θα σου ζητήσω να ρίξεις άλλη μια ματιά στον τελευταίο αριθμό. Θα καταλάβεις πως και το 10% να ασχολείται, είναι υπεραρκετό. Έλα όμως, που ασχολούνται πολλοί περισσότεροι. Πράγμα που απεδείχθη την ημέρα του αποκλεισμού, όταν ο πρόεδρος του κράτους, Xi Jinping εξέφρασε τον εκνευρισμό του πριν ενημερώσει ότι έχει καταλήξει στο τι θα γίνει (το πρέπει ήταν αχρείαστο), ώστε η Κίνα να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη και στο ποδόσφαιρο!

Τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν πνιγεί στους τόμους των κανονισμών που έχουν δημιουργήσει για την εύρυθμη λειτουργία της MLS, οι Κινέζοι επιδίδονται στη χαρά του καπιταλισμού. Ο Xi ξεκίνησε ταπεινά. Με το “η αναζωογόνηση του ποδοσφαίρου είναι επιτακτική, ώστε να δημιουργήσουμε μια αθλητική δύναμη, ως μέρος του κινεζικού ονείρου (αγαπημένη φράση του προέδρου). Να “χτίσουμε” τη μεγαλύτερη αθλητική οικονομία στον πλανήτη. Είναι επίσης, αυτό που επιθυμεί ο κόσμος”. Εκείνος πάλι, επιθυμούσε έως το 2025 να ‘χει φτάσει η αξία του αθλητισμού της χώρας στα 850 δισ. δολάρια. Αυτό δεν το είπε. Τι είπε; Τα 50 σημεία της… αλλαγής που είχαν ως στόχο τη διάκριση στο Μουντιάλ του 2026. Ιδανικά -για εκείνον- το World Cup θα διοργανωθεί επί των εδαφών της Κίνας και οι παίκτες της χώρας θα στεφθούν πρωταθλητές. Διευκρίνισε ότι τα χρήματα δεν επρόκειτο να σταθούν εμπόδιο, αλλά οι βασικές ανάγκες ήταν άλλες. Όπως έσπευσε να τονίσει ο Chen Xuyuan, πρόεδρος της εταιρίας στην οποία ανήκει η Shanghai SIPG “στο τέλος της ημέρας, το ποδόσφαιρο είναι άθλημα. Αν τα χρήματα μπορούν να σώσουν όλα τα προβλήματα, τότε… δεν θα είχαμε να κάνουμε με ένα άθλημα”. Σωστό; Πάμε παρακάτω.

Ο πρόεδρος προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο

Στο Νο1 της λίστας με τις 50 επισημάνσεις του πρώτου πολίτη της Κίνας επί του καλύτερου αύριο του σπορ, ήταν να γίνουν όσα χρειάζονταν προκειμένου να ασχοληθούν οι νέοι -στη χώρα της πολιτικής του ενός παιδιού. Αυτό, στην εξέλιξη της φάσης, σήμαινε αύξηση των “σχολείων ποδοσφαίρου” σε 20.000 μέσα σε πέντε χρόνια και 50.000 σε μια δεκαετία -με τη βοήθεια φυσικά, της μητέρας πατρίδας. Η πυραμίδα δηλαδή, της εξέλιξης ξεκινούσε από τα μικρά παιδιά. Όπως είχε αποδειχθεί από το πινγκ πονγκ, την ενόργανη γυμναστική και πλήθος άλλων αθλημάτων στα οποία διέπρεψε η χώρα, η δημιουργία ευρείας βάσης στην πυραμίδα οδηγεί στην επιτυχία. Για να αλλάξει εν τω μεταξύ, η κοινωνία έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να πειστούν οι γονείς πως για το καλό της υγείας των παιδιών του, αλλά και των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων, θα ήταν χρήσιμο να προπονούνται σε ομάδες που είχαν Ευρωπαίους κόουτς και άρα θα μάθαιναν και αγγλικά!

Εκ των ακαδημιών που δημιουργήθηκαν, η πιο εντυπωσιακή ήταν αυτή της Guangzhou Evergrande, φετινής πρωταθλήτριας, με τον ζάμπλουτο ιδιοκτήτη της, Xi Jiayin, να ξοδεύει 170 εκατ. δολ. για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου στον κόσμο, στη νότια επαρχία της Guangdong. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως 2.400 μαθητές, σε 50 γήπεδα, ενώ έχουν προσληφθεί 50 Ισπανοί προπονητές για να αναλάβουν την εξέλιξη των παιδιών -έπειτα από συνεργασία που σύναψε η ομάδα με τη Real Μadrid.

Για να βοηθήσει ωστόσο, ο πρόεδρος την κατάσταση, έκανε υποχρεωτικό το μάθημα ποδοσφαίρου στα σχολεία -όχι μόνο το αγωνιστικό μέρος, καθώς τους προμήθευε και με σχετικά βιβλία που εξηγούσαν αναλυτικά το σπορ. Πρόσθεσε ότι “με αυτόν τον τρόπο, θα μάθετε να δουλεύετε με ομαδικό πνεύμα, να συμπεριφέρεστε ως μέλη ενός συνόλου”.

Έως τότε, δεν υπήρχαν κοινοτικές ομάδες. Αυτό θα άλλαζε. Όπως θα άλλαζε και το “η συγκέντρωση περισσότερων από 10 ανθρώπων στο ίδιο σημείο, είναι διαδήλωση” και τιμωρείτο. Η ανάγκη που ενδεχομένως να προηγείτο αυτή της ανάπτυξης ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να θέλουν οι επενδυτές να βάλουν χρήματα στις ακαδημίες ποδοσφαίρου (ήδη είχαν εμφανιστεί διάφοροι να διεκδικούν μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους) και τις τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα. Διέταξε, λοιπόν, τη δημιουργία γηπέδων στα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί με το σπορ η νεολαία -και την οικονομική βοήθεια των τοπικών αρχών. Και εκεί θα μπορούσαν οι ειδικοί να εντοπίσουν το ταλέντο από μικρή ηλικία -αυτό στην Κίνα λέγεται “προπόνηση στρατιωτών”.

‘Ένα ακόμα σημαντικό βήμα, για να γίνει πραγματικά επαγγελματική η CFA (Chinese Football Association) ήταν να φύγει από τον έλεγχο της Κυβερνητικής Γενικής Διεύθυνσης του Αθλητισμού. Να αποκτήσει αυτονομία και τη δυνατότητα να αποφασίζει για τους υπαλλήλους και τους πόρους, ώστε να μην μπλέκει με την εξαιρετικά… οπισθοδρομική και αργή γραφειοκρατία της χώρας. Η FIFA είχε ουσιαστικά, παραδώσει το σπορ στην κινεζική κυβέρνηση και υπό τον έλεγχο αυτής, το σπορ είναι γίνει σόου. Ο κόσμος είχε ξεχάσει πως επρόκειτο για ένα άθλημα που δημιουργήθηκε για να παίζεται και έγινε “παιχνίδι” στα χέρια ανθρώπων (μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, εθνικιστές, εμπορικές εταιρίες και ξένες δυνάμεις), με δικές τους ατζέντες. Ωραία δεν τα έλεγε ο πρόεδρος; Μόνο που ό,τι και αν είχε εξαγγείλει, δεν γινόταν να κάνει λοβοτομή στους πολίτες του, για να ξεχάσουν κάποια άλλα πράγματα. Όπως;

Το σκάνδαλο του 2009

Τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι κυβερνώντες το 2009 ήταν απανωτά. Ήταν τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο “στημένων” αγώνων και διαφθοράς στο ποδόσφαιρο της χώρας και οδήγησε στη σύλληψη 20 διοικητικών. Συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της λίγκας, επτά διεθνών παικτών, του κορυφαίου διαιτητή και δυο προπονητών. Ποιες ήταν οι κατηγορίες; Από εξαγορά ανόδου, δωροδοκία διαιτητών έως και υπεξαίρεση χρημάτων του συλλόγου για προσωπικές επιχειρήσεις! Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Hu Jintao, είχε διατάξει “επιχείρηση σκούπα” και συνελήφθησαν άλλοι 22. Μεταξύ αυτών που μάθαμε ήταν πως οι δωροδοκίες έφτασαν έως τα 20.000 δολ. για ένα ματς (ήταν βέβαια αυτό που έκρινε τον τίτλο του 2007).

Συνήθως, λόγω των χαμηλών μισθών της συντριπτικής πλειοψηφίας των παικτών και των διαιτητών, η κατάσταση ήταν απλούστερη. Ποιος πλήρωνε; Κυρίως τα καρτέλ που έλεγχαν το κινεζικό τζόγο το είχαν… τερματίσει, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ είχαν επιρροή σε πρωταθλήματα άλλων χωρών (δεύτερη και τρίτη κατηγορία Φινλανδίας, Βελγίου και ανατολικής Ευρώπης), στα εγχώρια θα “κολλούσαν”;

Αυτό ήταν ένα από τα εμπόδια που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Xi Jinping, ως προς το μεγαλόπνοο πλάνο του. Δεν ήταν το μόνο. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως χρησιμοποίησε το πάθος του (και το πάθος του λαού -του πολυπληθέστερου που υπάρχει σε ποδοσφαιρικούς φιλάθλους) για το σπορ, ως πολιτική κίνηση. Γιατί ο αθλητισμός είναι ο μόνος τομέας που το κράτος παρέχει μια σχετική ελευθερία σε ό,τι αφορά το Internet και τον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ. Ειρήσθω εν παρόδω, η Κίνα ήταν και παραμένει ο μαγνήτης των μεγαλύτερων αθλητικών οργανισμών του πλανήτη, σε ό,τι αφορά την επέκταση του brand name και την αύξηση των εσόδων, με τους παίκτες που αναγνωρίζουν τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σε αυτή τη χώρα, να αυξάνονται κάθε χρόνο.

Το γράφημα είναι από τη Marca -και τα νούμερα εκατομμύρια ευρώ

Η CSL είναι η λίγκα που ξόδεψε φέτος το μεγαλύτερο ποσό (ως σύνολο), σε όλον τον πλανήτη. Οι 16 ομάδες της “χάλασαν” 220.000.000 δολ. για να κάνουν ρόστερ και δουλειά -γιατί με την έλευση μεγάλων ονομάτων παρατηρήθηκε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πολύ μεγαλύτερη άφιξη κοινού στις εξέδρες. Ακολούθησε η Premier League με 130.000.000 δολ. Παρεμπιπτόντως, η περυσινή κατάταξη ήταν… ανάποδη, ενώ το ΤΟΡ3 συμπληρώνει πάλι η γερμανική λίγκα, με 64.000.000 δολ. Σας είπαμε και νωρίτερα πως ο παροξυσμός των Κινέζων δεν ξεκίνησε φέτος. Ούτε πέρυσι. Οι πρώτες μεγάλες ενέργειες έγιναν τη σεζόν 2009-10 με την εμφάνιση της Evergrande Group στο χάρτη να προκαλεί… τρικυμία. Αρχικά εν κρανίω και μετά στις συνθέσεις. Η εταιρία που αγόρασε την Guangzhou, την ομάδα που είχε εμπλακεί στα σκάνδαλα και είχε… σταλθεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία το 2009, με τον κόσμο της πόλης να χάνει κάθε ενδιαφέρον, βρήκε τον τρόπο να φέρει ξανά στο γήπεδο τους οπαδούς.

Στις 3 Ιουλίου του 2011, όταν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της πόλης ο Dario Conca, σταρ της Fluminense και πρωταθλητής στη Βραζιλία το 2010, έγινε ο κακός χαμός. Ο ετήσιος μισθός του ήταν 11 εκατ. δολ. και έγινε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της υδρογείου. Αυτό που έκανε ήταν να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και έτσι είδαν οι Κινέζοι επί των εδαφών τους, παίκτες όπως ο Drogba, ο Anelka, ο Keita, ο Kanoute κλπ.

Πάμε λοιπόν, στην τελευταία… σοδειά. Στις 29 Ιανουαρίου του 2016, ο Stephane Mbia, αρχηγός της εθνικής Cameroon άφησε την Trabzonspor για να μετακομίσει στην Κίνα και να γίνει παίκτης της Hebei China Fortune. Ομάδα που από τις 27/1 του 2015 ανήκει στην China Fortune Land Development Co. Ltd, δηλαδή στον 48χρονο Wand Wenxue της… καθαρής αξίας των 4.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που του δίνει το Νο32 στη λίστα με τους “πιο πλούσιους Κινέζους” και το Νο557 σε αυτή με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Ο 29χρονος center-back επρόκειτο να συναντήσει στους “Samba Kings”, την ομάδα που έχει έδρα στην πόλη Qinhuangdao του Hebei (σημαίνει “βόρεια του ποταμού”) τον Gervinho, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει τη AS Roma για να εμφανιστεί στην Super League της Κίνας. Μετά την έξοδο του Rudi Garcia από τους “Ρωμαίους”, εκείνος έχασε τη θέση του στην ομάδα και τότε… “χτύπησε” η Jiangsu Suning, αλλά δεν είδε προκοπή. Είδε όμως, η Hebei China Fortune που ήταν πρόθυμη να φτάσει στα 21 εκατ. δολ. Γιατί αυτή η τιμή “κέρδιζε”.

Τα απανωτά ρεκόρ σε ποσά μεταγραφών

Πλέον όλοι έχουν εναρμονίστηκαν με τα νέα δεδομένα. Αυτά που έκαναν τον Ramires να αφήσει την Chelsea, με την οποία είχε υπογράψει νέο τετραετές συμβόλαιο τον Οκτώβριο του 2015, για την Jiangsu Suning. Ιδιοκτησίας της Suning Commerce Group των 16.24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ετήσια έσοδα. Εκτιμάται πως οι νέοι εργοδότες του 28χρονου Βραζιλιάνου, του έδωσαν 33 εκατ. δολ., με τους Βρετανούς δημοσιογράφους να δηλώνουν αδυναμία ως προς το να κατανοήσουν αυτήν την απόφαση “γιατί ούτως ή άλλως ήταν πλούσιος. Και θα είχε μια λογική να πάει στα 32, 33. Αλλά τώρα; Στα 28 που μπορεί ακόμα να παίξει για κορυφαίο σύλλογο;”.

Η Guangzhou Evergrande αντεπιτέθηκε, υπογράφοντας τον Jackson Martínez της της Atlético Madrid, με ποσό που δημιούργησε νέο ρεκόρ για τα δεδομένα της Κίνας (32 εκατ. δολ.) και αυτό που κατάφερε ήταν… να κάνει νέα ρελάνς η Jiangsu Suning, “κλείνοντας” τον Alex Teixeira από την Shakhtar Donetsk, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 56 εκατ. δολ.! Παρεμπιπτόντως, η ίδια ομάδα είχε καταθέσει προσφορά στην Chelsea για τον Oscar, της τάξεως των 84 εκατ. δολ. Θα λέγατε πως ο Dan Petrescu, προπονητής της Suning έχει… άχτι τους “μπλε” -όπου είχε αγωνιστεί και πήρε τρεις τίτλους, πριν τσακωθεί με τον Gianluca Vialli, έπειτα από μια ήττα από τη Manchester United και χαθούν όλα.

Η πίστη… στην κυβέρνηση έφερε δισεκατομμύρια σε τηλεοπτικά -και άλλα- δικαιώματα

Ο Li Ruigang γεννήθηκε το 1969 και σπούδασε δημοσιογραφία (πήρε bachelor, πήρε και master από το Fudan University της Shanghai), δούλεψε ως ρεπόρτερ, ως παραγωγός ειδήσεων σε τηλεοπτικό κανάλι και ξεχώρισε μέσω ενός ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε για τα 60α γενέθλια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τότε έγινε σύμβουλος του Δημάρχου της πόλης του (ήταν ήδη στο κόμμα “γιατί πρέπει να είσαι μέσα στο σύστημα”) και στη συνέχεια… πήρε και ένα πτυχίο από το Columbia University. Όταν επέστρεψε στη χώρα του, το 2002, έγινε assistant president στη Shanghai Media and Entertainment Group, μετά έγινε πρόεδρος και πλέον διαχειρίζεται οτιδήποτε όλες τις διαπραγματεύσεις της Shanghai Media Group (εταιρία που σαφέστατα ανήκει στο κράτος) με το εξωτερικό. Επί των ημερών του, διπλασίασε το μέγεθος της, πολλαπλασίασε τα κέρδη της, τα μέσα της (με την προσθήκη εφημερίδων, περιοδικών και sites), τις υπηρεσίες της, εξ ου και τον αποκαλούν “Rubert Murdoch” της Κίνας!

Από το 2012 διαχειρίζεται την CMC Capital που ελέγχει η κυβέρνηση και επενδύει σε ιδιωτικά media και σε περιουσιακά στοιχεία διασκέδασης. Πρόσφατα “έκλεισε” συμφωνία με τη Warner Brothers, για τη δημιουργία κινηματογραφικών studios στην Κίνα και εξασφάλισε τα δικαιώματα της Legoland στη Shanghai. Για την ιστορία, ήταν στην παρέα που πήρε μαζί του ο πρόεδρος της χώρας, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο και στo Manchester, ενώ είναι ο λόγος που εκτιμάται πως φέτος τα διαφημιστικά έσοδα στην αγορά της τηλεόρασης θα φτάσουν τα 36 δισ. δολάρια.

Αυτός λοιπόν, ο κύριος είναι που αποφάσισε να πάρει το μεγαλύτερο ρίσκο που έχει πάρει ποτέ κινεζικό μέσο και να προσφέρει το ποσό των 1.3 δισ. δολάρια, για τα αποκλειστικά all-media δικαιώματα αναμετάδοσης, προς παγκόσμια διάθεση της κινεζικής λίγκας για πέντε χρόνια. Όχι ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί πρόκειται για ρίσκο, αλλά επί τη ευκαιρία θα σας πούμε ότι η κρατική CCTV και οι ανταγωνιστές της δεν έδιναν πάνω από 7.500.000 δολ. το χρόνο -όσο άξιζαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι φέτος.

Βέβαια, αν συγκρίνετε το ποσό με αυτό που δίνει για την Premier League η Sky με την British Telecom (2.6 δισ. δολ. το χρόνο), προφανώς και δεν τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Μόνο που το αγγλικό πρωτάθλημα είναι αυτό που παρακολουθούν περισσότερο από κάθε άλλο οι φαν του πλανήτη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα δικαιώματα του ΝΒΑ (στις ΗΠΑ), της La Liga (στην Ισπανία). Πράγμα που επισήμανε και ο ίδιος ο Li σε συνέντευξη του στους Financial Times, πριν προσθέσει “ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες των τοπικών αθλητικών λιγκών και δη της ποδοσφαιρικής λίγκας που για χρόνια ήταν υποτιμημένη. Με τα χρήματα που δώσαμε, οι σύλλογοι θα μπορούν να βελτιωθούν σε όλους τους τομείς. Έχουμε πίστη στην αθλητική βιομηχανία της Κίνας” που προς το παρόν αντιστοιχεί στο 0.6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

“Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τα 800 δισ. δολάρια, έως το 2025 και το 1% του GDP”, σχολίασε ο Li. Kάπου εδώ, θα ήταν χρήσιμο να σημειώσουμε και ότι η Κίνα, ως ποδοσφαιρικό έθνος, βρίσκεται στο Νο79 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από την Haiti, το Togo και τα Εμιράτα. Η πρεμούρα ωστόσο, που ‘χει πιάσει τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο της χώρας τους (και εκτός) ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να κάνει την προσφορά που έκανε στην CSL.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα τώρα, τα πήρε η Ti’ao Power Sports Media Ltd (με έδρα στο Beijing και αντικείμενο το sports marketing), για να δημιουργηθεί και εκεί νέο ρεκόρ: προκειμένου να “χτυπήσει” τον ανταγωνισμό (επί της ουσίας, τη CCTV που είχε τα δικαιώματα για πολλά χρόνια -και έδινε 9 εκατ. δολ. το χρόνο), πρόσφερε 1.25 δισ. δολάρια έως το 2020. Τα δυο πρώτα χρόνια θα δώσει από 153.000.000 δολ. και το ποσό θα διπλασιαστεί στα επόμενα τρία. Περιττό να πούμε πως ο νικητής του διαγωνισμού, είχε τη στήριξη του Li, έτσι; Ο πρώτος στόχος που υπάρχει και αφορά την τηλεθέαση είναι να γίνει έως το 2018 η τρίτη χώρα, της σχετικής λίστας, πίσω από την Premier League και την Bundesliga.

Είσαι η και λέγεσαι

Η πλήρης ονομασία της κορυφαίας λίγκας είναι Ping An Chinese Football Association Super League και διανύει την 13η περίοδο της ύπαρξης της, μετά την καθιέρωση της κινεζικής Super League. Ως επαγγελματική λίγκα, υπάρχει 23 χρόνια (προηγήθηκε η λίγκα της Επαγγελματικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης, με το ποδόσφαιρο να γίνεται επαγγελματικό το 1994) και ως η ελίτ των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων του έθνους, έχει συμπληρώσει 55 χρόνια ζωής. Απ’ όταν έγινε επαγγελματική η διαδικασία (το 1994) επετράπη στις ομάδες να βρουν χορηγούς, ακόμα και επενδύσεις από το εξωτερικό. Η Adidas ήταν που έκανε σεφτέ, προσφέροντας τις εμφανίσεις από το 1994 έως το 2001, οπότε την αντικατέστησε η Mizuno για δυο χρόνια, πριν εμφανιστεί η Nike… η οποία το 2011 υπέγραψε νέα δεκαετή επέκταση.

Η χορηγός εταιρία ονόματος είναι η Ping An Insurance των 64.5 δισεκατομμυρίων εσόδων το χρόνο και με έδρα στην Shenzhen. Στις 24/6 του 2004 εισήχθη στο χρηματιστήριο του Hong Kong και είναι στο Νο32 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, με 235.999 υπαλλήλους. Με βάση την κεφαλοποίηση της αγοράς, βρίσκεται στο Νο3 (με 113.8 δισεκατομμύρια δολάρια). Η ιστορία αφορά 16 ομάδες και στο τέλος της σεζόν υποβιβάζονται οι δυο τελευταίοι. Το πρωτάθλημα ξεκινά στις αρχές του Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 31/10. Φέτος, το δρόμο για τη China League One πήραν οι Guizhou Renhe και Shanghai Shenxin και την αντίθετη διαδρομή ακολούθησαν οι Yanbian Fude και Hebei CFFC. Ναι, η δεύτερη είναι η ομάδα που έδωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να πάρει τον Stephane Mbia. Κάθε σύλλογος εν τω μεταξύ, μπορεί να πάρει 3+1 ξένους, κάτι που ισχύει γενικά στην Ασία και αφορά την τεράστια ανάγκη να δημιουργηθεί μια δυνατή εθνική ομάδα. Ο μέσος όρος προσέλευσης κοινού ήταν πέρυσι 22.000 σε κάθε αγώνα, με το στόχο να αφορά την αύξηση του αριθμού σε 25.000 στο εγγύς μέλλον. Ας δούμε όμως, τι έχει η κάθε ομάδα -δεδομένου ότι στο εξής θα απασχολεί συχνά την καθημερινότητα μας.

*Οι αναφορές στα ρόστερ, αφορούν τους ξένους παίκτες κάθε ομάδας.

Guangzhou Evergrande Taobao F.C.

Προπονητής: Luiz Felipe Scolari (Βραζιλία)

Nickname: Southern China Tigers

Πόλη: Guangzhou (“Η πόλη των λουλουδιών”, γνωστή και ως Canton, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, πρωτεύουσα του Guangdong που είναι σημαντικός διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος, πληθυσμού 13.080.500 κατοίκων).

Γήπεδο: Tianhe Sports Centre Stadium  (58.500 θέσεων -έχει μ.ο. προσέλευσης 45.000 φαν)

Ιδιοκτήτης: 60% Evergrande Group (δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας -το 2013 ο ιδιοκτήτης της Xu Jiayin ήταν ο πέμπτος πιο πλούσιος Κινέζος, με περιουσία 7.2 δισ. δολάρια) 40% Αlibaba Group (e-commerce εταιρία αγοραπωλησιών, παρέχει ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, μηχανή αναζήτησης για shopping και υπηρεσίες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το Taobao (είναι σαν το eBay.com διακινεί ένα δισεκατομμύριο προϊόντα και είναι ένα από τα 20 sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, παγκοσμίως).

Σημείωση: Το 2010 εξαγοράστηκε από το Evergrande Group (για 16 εκατ. δολ. και τέσσερα χρόνια μετά πούλησε το 50% στην Alibaba, για 190 εκατ. δολ. -40 εκατ. περισσότερα από όσα είχε ξοδέψει στο μεσοδιάστημα για μεταγραφές). Τότε ήταν που άλλαξε ο χάρτης. Γιατί αυτή ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε παγκόσμιας κλάσης ονόματα (Lucas Barrios, Alessandro Diamanti, Alberto Gilardino, Dario Conca, Elkeson και Ricardo Goulart) και με τις επιτυχίες της (πέντε εθνικά πρωταθλήματα, δυο Ασιατικά, δυο προπονητές που έχουν κατακτήσει World Cup) υποχρέωσε τους άλλους να ακολουθήσουν. Το 2013 οι ιδιοκτήτες πήραν τον Marcello Lippi και έφτασαν στην κατάκτηση του AFC Champions League (ασιατικού Champions League) το 2013. Στην ιδιοκτησία τους έχουν και τη μεγαλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου στη χώρα. Είναι η μόνη κινεζική ομάδα που έχει πάρει δυο φορές το AFC Champions League (το κατέκτησε και το 2015) και η πρώτη που μετείχε σε FIFA Club World Cup (το έκανε για πρώτη φορά, το 2013). Στο ρόστερ των πρωταθλητών για τη νέα σεζόν τοποθετήθηκε προ ημερών ο Jackson Martínez (της Atlético Madrid), με τη μετακίνηση να φτάνει τα 32 εκατ. δολ. Τι άλλο υπάρχει; Η… εθνική Κίνας (στο 90% της), τρεις Βραζιλιάνοι, εκ των οποίων οι δύο είναι διεθνείς (Alan Carvalho, Paulinho και Ricardo Goulart -ο τελευταίος έως πέρυσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα prospects της χώρας του), ένας Κολομβιανός (o διεθνής Jackson Martinez -γνωστός και ως “Cha Cha Cha” για τις χορευτικές φιγούρες στον αγωνιστικό χώρο, που ξεκίνησε την ευρωπαϊκή σεζόν στην Atlético Madrid και πήρε 47 εκατ. δολ.) και ο “καλύτερος Κορεάτης παίκτης της χρονιάς” και διεθνής, Kin Young-gwon.

Shanghai SIPG F.C.

Προπονητής: Sven-Göran Eriksson (Σουηδία)

Nickname:  –

Πόλη: Xuhui (υπήρξε η πρώτη κατοικημένη περιοχή της Shanghai, πριν γίνει εργοστασιακή πόλη και μετά εμπορική πόλη, πληθυσμού 1.060.000 ανθρώπων -ο πιο γνωστός είναι ο Yao Ming).

Γήπεδο:  Shanghai Stadium (56.842 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Shanghai International Port Group (αποκλειστικός εκμεταλλευτής όσων συμβαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Eίναι η 614η εταιρία με τα μεγαλύτερα κέρδη, στον πλανήτη, με 19.044 υπαλλήλους και πωλήσεις 4.65 δισ. δολάρια. Αγόρασε την ομάδα στις 18/11 του 2014.)

Σημείωση:  Ιδρύθηκε στις 25/12 του 2005 από τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή, Xu Genbao. Ο τελευταίος είχε δημιουργήσει το 2000 ακαδημία, με 96 παίκτες γεννημένους από το 1988 έως το 1991. Από αυτούς προέκυψαν τα μέλη του πρώτου ρόστερ. Ο ιδρυτής/προπονητής οδήγησε την ομάδα στην ένατη θέση το 2013, με το νέο χορηγό να εγκαινιάζει τη συνεργασία με το συμβόλαιο του Eriksson. Η δεύτερη θέση του 2015 είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας τους. Στο ρόστερ υπάρχει ο Εlkeson ο οποίος στις 21/1 μετακόμισε από την Guangzhou Evergrande έναντι του ποσού των 22.000.000 δολ. (αλλά τόσα είχε πάρει ο Asamoah Gyan, o oποίος επίσης ανήκει εκεί), ο διεθνής Ιβοριανός Jean Evrard Kouassi, ο διεθνής Κορεάτης Kim Ju-young. Η διοίκηση έχει ενημερώσει πως ενδιαφέρεται για τον Robin van Persie και τον Wayne Rooney και… ότι θα πάρει έναν από τους δυο.

Shandong Luneng Taishan

Προπονητής:  Mano Menezes (Βραζιλία)

Nickname: Orange Fighters

Πόλη: Jinan (είναι η πρωτεύουσα της παράκτιας επαρχίας Shandong. Είναι και γνωστή ως “η πόλη με τις πηγές” -έχει 72-, πληθυσμού  6.813.984 κατοίκων.

Γήπεδο: Jinan Olympic Sports Luneng Stadium (56.808 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Luneng Group (θυγατρική της State Grid Corporation of China, της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτροδότησης στον κόσμο που φυσικά ανήκει στο κράτος, την 7η μεγαλύτερη επιχείρηση διαπλανητικώς, με 921.964 υπαλλήλους και κέρδη 339.426 δισ. δολάρια. Το 2015 ξόδεψε 65 δισ. δολ. για να αναβαθμίσει το δίκτυο. Έχει και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου).

Σημείωση: Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης πλήρως επαγγελματικής λίγκας. Έχει πάρει τέσσερα πρωταθλήματα. Το τελευταίο ήταν το 2010. Το πρώτο το 1999, υπό τις οδηγίες του πρώην ομοσπονδιακού της Γιουγκοσλαβίας, Slobodan Santrač. Aυτός κάλεσε τους Saša Petrović και Luis Romero  να γίνουν ο κορμός της ομάδας, μαζί με τον τότε νεαρό Su Maozhen και τον Li Xiaopeng. Προφανώς, το πείραμα πέτυχε. Ο Menezes καθόταν στον πάγκο της εθνικής Βραζιλίας έως το 2012, παράλληλα με ομάδες στη γενέτειρα του, ώσπου προέκυψε η πρόταση από την Κίνα. Σημειωτέον, η Shāndōng Lǔnéng Tàishān έχει αναπτύξει συνεργασία με τρεις ομάδες από το εξωτερικό. Η μια είναι η São Paulo. Στο ρόστερ υπάρχουν πέντε Βραζιλιάνοι (Jucilei, Gil, Diego Tardelli, Junior Urso, Aloisio), εκ των οποίων ο ένας (Gil) είναι ενεργό μέλος της εθνικής και πιθανότατα ο καλύτερος αμυντικός που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Κίνα. Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να πει το ναι (πέραν των 12 εκατ. δολ. που πήρε η πρώην ομάδα και των δικών του εκατομμυρίων) ήταν ο Menezes, με τον οποίον είχε συνεργαστεί ξανά. Υπάρχει και πέμπτος ξένος: είναι ο Αργεντίνος, Walter Montillo.

Beijing Guoan F.C.

Προπονητής: Alberto Zaccheroni (Ιταλία)

Nickname: The Imperial Guards

Πόλη: Chaoyang District (εκεί βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες ξένων χωρών, στην Κίνα. Είναι επιχειρηματικό κέντρο, με πληθυσμό 3.642.000 κατοίκων και η πιο δημοφιλής περιοχή του Beijing).

Γήπεδο: Worker’s stadium (66.161 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: CITIC Group Corporation (επενδυτική εταιρία, που φυσικά ανήκει στο κράτος. Έχει 44 θυγατρικές, που ασχολούνται με το χρήμα γενικά και την 186η θέση στη λίστα του Forbes με τις 500 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη, με 179.288 εργαζομένους. Κάθε χρόνο τα κέρδη της φτάνουν τα 55.325 εκατ. δολ.).

Σημείωση: Πριν γίνει επαγγελματική η λίγκα, το όνομα ήταν Beijing Football Club και τα πρωταθλήματα πολλά. Σε επαγγελματικό επίπεδο, σήκωσαν το σχετικό τρόπαιο το 2009 και το κύπελλο τρεις φορές (1996, 1997, 2003). Πριν ένα μήνα απέσυραν τη φανέλα με το Νο12, για να τιμήσουν τους οργανωμένους οπαδούς τους. Ο συγκεκριμένος σύλλογος ήταν αυτός που είχε απομείνει να διστάζει να επενδύσει στο ποδόσφαιρο, αλλά μετά την αποτυχία της τελευταίας σεζόν πήρε δυο παίκτες από την Corinthians (Ralf, Renato Augusto), για να κάνουν παρέα στον Kléber. Ο Zaccheroni (ο οποίος έχει καθίσει σε… όλους τους πάγκους της Ιταλίας και έχει στεφθεί πρωταθλητής) διάλεξε και έναν Ουκρανό (Egor Krimets).  Εν τω μεταξύ, οι διοικούντες έχουν λάβει 42.000 αιτήσεις, για τα 27.000 εισιτήρια διαρκείας, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται στις εξέδρες.

Henan Jianye

Προπονητής: Jia Xiuquan (Κίνα)

Nickname: Red Devils

Πόλη: Zhengzhou (πρωτεύουσα της επαρχίας Henan, ανατολικά/κεντρικά της χώρας, πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρο και μια από τις “οκτώ μεγάλες αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας”, πληθυσμού 8.626.505 κατοίκων).

Γήπεδο: Hanghai Stadium (29.860 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Henan Jianye Real Estate Development Co., Ltd. (μέλος της Central China Real Estate Limited, εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ασχολείται με την ανάπτυξη ακινήτων, μισθώσεις και κατασκευές, που έχει χρέη, αλλά εκπόνησε πλάνο για να τα εξοφλήσει έως το 2021 -και παρουσίασε ήδη άνοδο 32.8% στα έσοδα. Είναι ομάδα που δεν έχει αλλάξει ποτέ ιδιοκτησιακό καθεστώς).

Σημείωση: Η πέμπτη ομάδα της τελευταίας κατάταξης είναι και η πρώτη που βρήκαμε με Κινέζο προπονητή στον πάγκο: έναν πρώην διεθνή και πρώην ομοσπονδιακό. Στις 20/1 του 2010 είχε συλληφθεί και ανακρίθηκε, ως εκ των υπόπτων για “στήσιμο” αγώνων. Τότε όλοι θυμήθηκαν τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε πάντα με τους διοικούντες την ομοσπονδία, τα επικριτικά σχόλια πρώην συμπαικτών του κλπ, κλπ. Αποφυλακίστηκε στις 3/3 του ίδιου έτους και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Ο κολλητός φίλος του και συνεργάτης στην ομοσπονδία, Yang Yimin καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση, ως ένοχος για τη συμμετοχή του στο “στήσιμο” παιχνιδιών. Στο ρόστερ υπάρχει ένας Βραζιλιάνος (Ivo), ένας διεθνής Φιλιππινέζος (Javier Patiño), ένας Δανός (Edigeison Gomes), ένας Πολωνός (Mateusz Zachara) και ένας διεθνής Αυστραλός (Ryan McGowan).

Shanghai Greenland Shenhua

Προπονητής:  Gregorio Manzano (Ισπανία)

Nickname: Blue Devils

Πόλη: Kangqiao (προάστιο της Shanghai, στην περιοχή Pudong με 174.672 κατοίκους. Είναι κυρίως περιοχή με κατοικίες και εμπορικά μαγαζιά και… το σπίτι του ΙΚΕΑ).

Γήπεδο: Hongkou Football Stadium (33.060 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Greenland Group (είναι ο κύριος μέτοχος από τις 31/1 του 2014 οπότε εξαγόρασε το 28.5% του πρώην μεγαλομετόχου, Zhu Jun. Εξυπακούεται πως είναι στη λίστα Global 500 του Forbes και ότι ανήκει στο κράτος. Ασχολείται με την ανάπτυξη ιδιοκτησίας, με δουλειές στο εξωτερικό και επενδύσεις 20 δισ. δολ. σε εννέα χώρες. Πέρυσι είχε αύξηση εσόδων, της τάξεως του 50%, υπέγραψε συμβόλαια αξίας 38.75 δισ. δολ. και απασχολεί 32.990 υπαλλήλους).

Σημείωση: Είναι η ομάδα που έχει Έλληνα: τον Αβραάμ Παπαδόπουλο! Έχει και τον πρώτο σκόρερ, όλων των εποχών, στην εθνική Αυστραλίας, Tim Cahill (ανακοίνωσε τη μεταγραφή του τρεις ημέρες αφότου τα “καγκουρό” είχαν κατακτήσει το AFC Asian Cup, υπό τις οδηγίες του Άγγελου Ποστέκογλου), ο αρχηγός της είναι Κολομβιανός (ο Giovanni Moreno), όπως Κολομβιανός είναι και ο μέσος Fredy Guarín, ο οποίος για να πάει πριν ένα μήνα στην Κίνα πήρε 14.500.000 δολ. Υπάρχει και ο Σενεγαλέζος Demba Ba. Έχει πάρει πρωτάθλημα (το 1995) και κύπελλο (1998). Η Greenland Group είχε οραματιστεί να αφαιρέσει το Shenhua για να εξυπηρετηθούν τα νέα λογότυπα, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών (μέχρι που αποδοκίμασαν την ιδιοκτησία, δημοσίως εν ώρα αγώνα) το επανέφεραν. Πρόκειται για το σύλλογο που… φρόντισε να σοκάρει τον κόσμο από το 2011, όταν πήρε τον Nicolas Anelka, το ξαναέκανε το 2012 (με τον Didier Drogba) και ακολούθησαν οι Ba, Sissoko πέρυσι, όταν έχασαν το κύπελλο από την Jiangsu. Φέτος προσέλαβαν τον Manzano, “χτύπησαν” τον Cheick Tiote της Newcastle, αλλά ο Ισπανός προτίμησε τον διεθνή Κολομβιανό Guarin και για να τους προτιμήσει εκείνος από την Jiangsu, του έδωσαν 15 εκατ. δολ.

Shijiazhuang Ever Bright F.C.

Προπονητής: Yasen Petrov (Βουλγαρία)

Nickname: –

Πόλη: Shijiazhuang (πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Hebei, στη Βόρεια Κίνα, πληθυσμού 12.763.700 ανθρώπων, τον 12ο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Κίνα).

Γήπεδο: Yutong International Sports Center (38.500 θέσεων)

Ιδιοκτήτης: Hebei Ever Bright Real Estate Development Co. Ltd (από τον Ιανουάριο του 2013 έχει το 70% των μετοχών και η Yongchang Real Estate Development Group έχει το άλλο 30%. Και οι δύο ασχολούνται με την οικοδόμηση μεγάλων έργων, την ανάπτυξη και τη διαχείριση αυτών. Η χάρη του μεγαλομετόχου έχει φτάσει έως την Αυστραλία. Η εν λόγω εταιρία αναλαμβάνει κατασκευές στη Μελβούρνη και την Shijiazhuang και παρεμπιπτόντως, έχει κάνει δωρεές σε πολιτικούς, μολονότι έχει απαγορευθεί δια νόμου. Επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο αν ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση -το πιθανότερο είναι το δεύτερο).

Σημείωση: Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 2001, το 2010 ήταν φιναλίστ στην ερασιτεχνική λίγκα και το 2011 διεκδίκησε μια θέση στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τότε ήταν που επιχειρήσεις Smart Hero International Trading Limited, Xiamen Dongyu Import & Export Co., Ltd., Xiamen City HS Sheng Industrial Co., Ltd. and Xiamen City Shengxin Metal Products Co., Ltd. επένδυσαν στο σωματείο 1.500.000 δολ. Μετά εμφανίστηκαν οι νέοι ιδιοκτήτες που πήγαν την ομάδα σε άλλη πόλη, ενώ άλλαξαν όνομα (Shijiazhuang Yongchang F.C) και χρώματα (από κίτρινες φανέλες και μαύρα σορτσάκια, έγιναν όλα μπλε) και το 2014 κέρδισαν την άνοδο για τη CSL. Τότε έκαναν και λίγο πιο φιλικό προς το χρήστη το όνομα (προσθέτοντας το Ever Bright δίπλα στην πόλη). Στο ρόστερ υπάρχουν εκπρόσωποι της Βενεζουέλας (Mario Rondón), της Πορτογαλίας (o διεθνής μέσος, Rúben Micael), της Κορέας (ο διεθνής σέντερ μπακ, Cho Yong-hyng) και της Ζάμπια (ο διεθνής επιθετικός, Jacob Mulenga). Ο Gianini (βλ. Petrov) προσελήφθη το 2013, οπότε η Levski Sofia τον άφησε να φύγει, γιατί δεν τους έφτασε στην κορυφή της χώρας.

Chongqing Lifan

Προπονητής: Chang Woe-ryong (Κορέα)

Nickname: –

Πόλη: Chongqing (Είναι μια από τις πέντε εθνικές κεντρικές πόλεις που προέκυψαν, στο πλαίσιο της αστικοποίησης στη χώρα και μεταξύ των τεσσάρων δήμων που ‘χουν άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση -υπάγονται σε αυτές οι επαρχίες. Έχει πληθυσμό 28.846.170 κατοίκων, το μεγαλύτερο όλων των δήμων).

Γήπεδο: Chongqing Olympic Sports Center (58.860 θέσεων)

Ιδιοκτήτης: Lifan Group (ιδιωτική επιχείρηση κατασκευής μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων -κρασιού και αθλητικών υποδημάτων, με 13.653 υπαλλήλους. Ο ιδρυτής της Yin Minsgshan και η οικογένεια του “αξίζουν” 1.3 δισ. δολ.).

Σημείωση: Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1995, το 2003 προσέλαβε για κόουτς τον Miloš Hrstić, αλλά η σεζόν ήταν τραγική και υποβιβάστηκαν. Στην απόγνωση τους να μείνουν στην πρώτη κατηγορία, αγόρασαν τη θέση της Yunnan Hongta και προχώρησαν στη συγχώνευση των ανδρικών ομάδων. Δεν κατάφεραν να μείνουν για χρόνια στην ελίτ των πρωταθλημάτων -πηγαινοέρχονταν- και το 2014 επανεμφανίστηκαν στην CSL. Στο ρόστερ έχουν δυο Βραζιλιάνους (Jael Ferreira και Fernandinho), έναν Αργεντίνο (τον διεθνή Emmanuel Gigliotti) και έναν Κορεάτη (τον διεθνή Jung Woo-young).

Jiangsu Suning F.C.

Προπονητής: Dan Petrescu

Nickname: –

Πόλη: Nanjing (η “βόρεια πρωτεύουσα” βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Yangtze και είναι το σύγχρονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πολιτικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του έθνους. Είναι η πρωτεύουσα της Jiangsu και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Κίνας, με πληθυσμό 8.16 εκατ. κατοίκους).

Γήπεδο: Nanjing Olympic Sports Centre (61.443 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Suning Commerce Group (είναι εκ των τριών πρώτων Business to Consumer εταιρίας της χώρας. Τι είναι οι B2C εταιρίες; Αυτές που κάνουν τις συναλλαγές -ή τις όποιες άλλες δουλειές- απευθείας με τους καταναλωτές. Τα ετήσια έσοδα της φτάνουν στα 16.24 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σημείωση: Η μετακίνηση του Luiz Adriano από τη AC Milan στην Jiangsu επρόκειτο να στοιχίσει 17.000.000 δολ., με τον Βραζιλιάνο να εμφανίζεται στην πόλη στις 19/1 και να βλέπει μπροστά του εκατοντάδες φιλάθλους που έσπευσαν να τον υποδεχθούν. Έκανε τις καθιερωμένες εξετάσεις, έβγαλε άδεια εργασίας… μπήκε στο αεροπλάνο και επέστρεψε στο Μιλάνο -γιατί όπως είπε ο ατζέντης του είχε διαφωνίες ως προς αυτά που του πρόσφεραν. Στις 5/2 η ομάδα προχώρησε σε νέα ανακοίνωση: αυτή του Alex Teixeira από την Shakhtar Donetsk, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 56 εκατ. δολ. -και την Liverpool να μένει με τη χαρά της συμμετοχής στη διεκδίκηση του, αφού τα 26 εκατ. δολ. που έδιναν οι Άγγλοι στους Ουκρανούς να… είναι λίγα. Η Suning δημιούργησε έτσι, νέο ρεκόρ σε μισθό παίκτη της CSL. Μετά τα 24 εκατ. δολ. του Ramires (της Chelsea), είδε την Guangzhou Evergrande να παίρνει τα ηνία και… αντεπιτέθηκε. Στο ρόστερ υπάρχουν και οι Trent Sainsbury (διεθνής Αυστραλός σέντερ μπακ), Sergio Escudero (διεθνής Ιάπωνας επιθετικός) και Sammir (γεννημένος στη Βραζιλία, κάτοχο κροατικής υπηκοότητας επιθετικός μέσος).

Changchun Yatai F.C.

Προπονητής: Slaviša Stojanovič (Σερβία)

Nickname: –

Πόλη: Changchun (είναι η “πόλη της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας”, το Detroit της Κίνας, πρωτεύουσα της περιφέρειας Jilin, στα βορειοανατολικά της χώρας, πληθυσμού 7.674.439 κατοίκων).

Γήπεδο: Development Area Stadium (25.000 θέσεων)

Ιδιοκτήτης: Yatai Group ( (ασχολείται με οικοδόμηση και ανάπτυξη χώρων, παράγει και διαθέτει τσιμέντο, προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας, φαρμακευτικά είδη και οικονομικές υπηρεσίες, απασχολεί 21.092 υπαλλήλους και στο τέλος του 2014 είχε δηλώσει πωλήσεις 2.17 εκατ. δολ., με αύξηση της τάξεως του 7.3% από το 2013).

Σημείωση: Τη δημιούργησε o τοπικός επιχειρηματικός κολοσσός Jilin Yatai Groupτο 1996 και αρχικά είχαν διαλέξει για το σήμα τους ένα δράκο που κλωτσούσε την μπάλα. Δημιούργησαν από την αρχή ακαδημία, στην οποία πήγαν τους καλύτερους νέους από τη Shenyang των 8.1 εκατ. κατοίκων, ξόδεψαν 300.000. δολ. για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, με τις γενικότερες επενδύσεις να φτάνουν τα 3 εκατ. δολ. Στο ρόστερ υπάρχουν ένας Ουζμπέκος (ο διεθνής Anzur Ismailov, ο οποίος το 2009 είχε τιμωρηθεί για τρεις μήνες, όταν βρέθηκε σε δείγμα που έδωσε για ντόπινγκ κάνναβη), ένας Βολιβιανός (ο διεθνής επιθετικός Marcelo Moreno), δυο διεθνείς με την Κινεζική Ταϊπέι (ο επιθετικός Ko Yu-ting και ο κεντρικός αμυντικός Yaki Yen) και ο διεθνής Νιγηριανός επιθετικός, Moussa Maâzou.

Hangzhou Greentown F.C.

Προπονητής: Hong Myung-bo (Κορέα)

Nickname: Greek Giant

Πόλη: Hangzhou (είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μητρόπολη της Κίνας, με 9.018.400 κατοίκους και η πρωτεύουσα της επαρχίας Zhejiang, στα ανατολικά του έθνους. Η φυσική της ομορφιά είναι τέτοια που την έχουν κάνει τουριστικό προορισμό και εκεί θα διεξαχθούν τα Asian Games το 2022, μαζί και το συνέδριο της G20 τον προσεχή Σεπτέμβριο).

Γήπεδο: Yellow Dragon Sports Center (56.672 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: 96% Greentown China Holdings Limited company (ανήκει στον επιχειρηματικό μεγιστάνα στον κτηματομεσιτικό χώρο, Song Weiping, της περιουσίας των 1.22 εκατ. δολ.), 4% Zhejiang University.

Σημείωση: Ο προπονητής της θεωρείται εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών που έχει “βγάλει” ποτέ η Ασία, ήταν διεθνής σε τέσσερα World Cups και ο πρώτος Ασιάτης που έπαιξε σε τέσσερα διαδοχικά Μουντιάλ. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1998 (με 2.500.000 εκατ. δολ. κεφάλαιο και μόνο με μικρές ομάδες -για να προστεθεί η ανδρική ένα χρόνο αργότερα) και το 2009 γλίτωσαν τον υποβιβασμό, γιατί πήραν τη θέση της Guangzhou FC που είχε μπλεχτεί στα στημένα. Για να γλιτώσουν περαιτέρω προβλήματα, αγόρασαν αρκετούς εγνωσμένης αξίας διεθνής Κινέζουν (Du Wei, Li Yan, Wang Song) και έφτασαν στην 4η θέση. Στο ρόστερ έχουν τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Anselmo Roman, o Iβοριανός Davy Claude Angan, ο διεθνής μέσος με την Κινεζική Ταϊπέι Chen Po-liang, ο Σέρβος Miloš Bosančić, o διεθνής Αυστραλός σέντερ μπακ, Matthew Spiranovic και ο Κορεάτης Oh Beom-seok, ο οποίος είναι γνωστός ως “ο βασιλιάς των φάουλ”.

Liaoning Whowin F.C.

Προπονητής: Ma Lin (Κίνα)

Nickname: Tigerkins

Πόλη: Panjin (είναι νομός της περιφέρειας Lianoning, στη βόρεια ακτή του κόλπου Liaodong, πληθυσμού 1.39 εκατ. κατοίκων).

Γήπεδο: Panjin Jinxiu Stadium (35.600 θέσεων)

Ιδιοκτήτης: Liaoning Sport Technology College

Σημείωση: Ήταν η πρώτη ομάδα που απέκτησε χορηγό, όταν η λίγκα έγινε επαγγελματική (βλ. Pharmaceutical Enterprise Group) και η κυριαρχία της τελείωσε το 1995, οπότε της πήρε τον τίτλο η Guangzhou Apollo. Την ίδια σεζόν, πούλησαν “τον καλύτερο παίκτη της CSL”, Li Bing για το ποσό ρεκόρ της εποχής (100.000 δολ.), στην Guangdong Hongyuan F.C. Μετά την αποτυχία, εμφανίστηκαν πέντε χορηγοί (ένας ιδιώτης και τέσσερις επιχειρήσεις) και δημιούργησαν το πρώτο πολυμετοχικό σχήμα του έθνους. Ακολούθησε η εμπιστοσύνη στους νέους γηγενείς παίκτες, με το όνειρο της επιστροφής στην κορυφή να γκρεμίζεται το 2000, οπότε τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτοκινητικό ατύχημα δυο παίκτες. Αποκαλύφθηκε πως ο οδηγός (Zhang Yuning) οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης και τη γλίτωσε με κάποιες γρατζουνιές, ενώ ο συνοδηγός (:θ Λεηενγ) έμεινε παράλυτος. Έλαβε το ποσό των 282.000 δολ., ως αποζημίωση από τον οδηγό, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του. Ο υπαίτιος ζήτησε και δημόσια συγγνώμη. Η όλη ιστορία είχε ως συνέπεια την πώληση του συλλόγου (4.5 εκατ. δολ.) στους  Hongyun Group και Huludao Jiuxing Ltd, το 2001, με τα χρέη να είναι τόσα που ακολούθησε μεταπώληση το 2006. Τότε η Liaoning Sport Technology College έγινε μεγαλομέτοχος, με την  Hongyun Group να αγοράζει νέες μετοχές λίγες ημέρες αργότερα. Η πρώτη κίνηση ήταν να διαλύσουν την εφηβική ομάδα, γιατί είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με στημένα -στη συμμετοχή της στη λίγκα της Σιγκαπούρης- και το 2011 ο σύλλογος επέστρεψε στη CSL.  Ο προπονητής της ομάδας ήταν πρώην διεθνής, με ασιατικό πρωτάθλημα και πολλούς εθνικούς τίτλους. Είναι και ο ένας εκ των μόλις τριών Κινέζων κόουτς της λίγκας και ως προπονητής της Liaoning FC -ο σύλλογος που τον πλήρωνε για παίκτη- είχε πάρει το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, το 2009. Στο ρόστερ υπάρχουν ένας Ιβοριανός (Franck Boli), ο James Chamanga, διεθνής επιθετικός με τη Zambia, ο διεθνής Σενεγαλέζος Ibrahima Touré, o Koγκολέζος Assani Lukimya-Mulongoti και οι Αυστραλοί Michael Thwaite και James Troisi -ο δεύτερος είναι διεθνής.

Tianjin Teda F.C.

Προπονητής: Dragan Okuka (Σερβία)

Nickname: Tianjin Tigers

Πόλη: Tianjin (είναι μητρόπολη στην βορειοανατολική ακτή της Κίνας και μια από τις πέντε εθνικές κεντρικές πόλεις -σε άμεση διεύθυνση με την κεντρική κυβέρνηση- με πληθυσμό 15.200.000 κατοίκων, τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός του έθνους μετά τις Shanghai, Beijing και Guangzhou).

Γήπεδο: Tianjin Olympic Center Stadium (54.696 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Tianjin Teda Company (όπου TEDA βλέπε Tianjin Economic – Technological Development Area. Ανήκει στην κυβέρνηση και ελέγχεται από αυτή. Ασχολείται με ρούχα, οικολογικά προϊόντα, ηλεκτρονικά προϊόντα, logistics, υπηρεσίες μεταφοράς, αεροναυπηγίας, φάρμακα, και διατροφικά προϊόντα. Στο οικονομικό κέντρο που έχει δημιουργήσει, έχουν την έδρα τους εταιρίες όπως οι Motorola, Toyota, Novozymes και Samsung. Η γεωγραφική θέση της πόλης εξυπηρετεί, ώστε να έχει γίνει ο σύνδεσμος με τον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο η TEDA Holding αξίζει 8.2 δισ. δολ.).

Σημείωση: Προέκυψε ως σύλλογος, το 1951 όταν η τοπική αθλητική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέρος στο πρώτο εθνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Μάζεψε λοιπόν, τους καλύτερους παίκτες από το Beijing και το Tianjin και δημιουργήθηκε η ομάδα North China. Με την επέκταση της λίγκας (1957), η αθλητική ηγεσία επέτρεψε στις χώρες να χωριστούν και τότε εμφανίστηκε η Tianjin. Η TEDA Group έκανε την είσοδο της το 1998, αφού πρώτα έδωσε 7.610.000 δολ. για να κάνει την αγορά. Το 2003, για να αποφύγει τον υποβιβασμό έπρεπε να νικήσει τους διεκδικητές του τίτλου Shanghai International. Το έκανε με χαρακτηριστική άνεση. Τέτοια που διέταξαν έρευνα. Αυτή αποκάλυψε πως ο GM της Tianjin είχε δωροδοκήσει μια πεντάδα παικτών της αντιπάλου ομάδας. Αρχικά, αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα. Μετά… κλήθηκε να πληρώσει 150.000 δολ. ως πρόστιμο και να μπει στη σεζόν 2012-13 με μείον έξι βαθμούς. Έχουν συνάψει συνεργασία με την Melbourne Victory και από το 2007 έχουν καθιερώσει το Lord Mayor’s Cup, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. Στο ρόστερ υπάρχει ένας Βραζιλιάνος (Wágner, ο οποίος είχε φύγει από τη Fluminense έπειτα από 102 συμμετοχές και 13 γκολ) και ο Κολομβιανός Fredy Montero.

Guangzhou R&F

Προπονητής: Dragan Stojkovic (Σερβία)

Nickname: Blue Lions

Πόλη: Guangzhou  (“Η πόλη των λουλουδιών”, γνωστή και ως Canton, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, πρωτεύουσα του Guangdong που είναι σημαντικός διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος, πληθυσμού 13.080.500 κατοίκων).

Γήπεδο: Yuexiushan Stadium (18.000 θέσεων)

Ιδιοκτήτης: Guangzhou R&F Properties (το R&F είναι τα αρχικά των λέξεων Rich και Force. Ανήκει στην κυβέρνηση, έχει 26.458 υπαλλήλους και πωλήσεις 5.63 δισ. δολ. το 2015. Δημιουργήθηκε το 1994, με κεφάλαιο 123 εκατ. δολ. και αντικείμενο το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την οικοδόμηση, την πώληση και το μάνατζμεντ high class ιδιοκτησίας/περιουσίας, το 2005 μπήκε στο χρηματιστήριο και κάθε χρόνο είναι στη λίστα με τις εταιρίες που πληρώνουν τη μεγαλύτερη εφορία, στην Κίνα. Είναι και μεταξύ των εταιριών με δωρεές στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας -δίνει 60 εκατ. δολ. κάθε χρόνο).

Σημείωση: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Stojkovic προαλειφόταν για αντικαταστάτης του Arsene Wenger στην Arsenal -τον Οκτώβρη του 2014. Τελικά, αυτό δεν έγινε και πήγε στην Guangzhou R&F. Το σωματείο ιδρύθηκε το 1986, για να ενισχύσει το πρώτο σύστημα της κινεζικής ποδοσφαιρικής λίγκας. Η ιδιοκτησία άλλαξε χέρια το 2011, όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρία MAZAMBA είχε οικονομικά προβλήματα. Τέτοια που δεν μπορούσε να πληρώσει παίκτες -ούτε καν μετακινήσεις. Τα νέα αφεντικά ξεκίνησαν το έργο τους, με τη δημιουργία ακαδημίας. Στο ρόστερ υπάρχουν ένας Κορεάτης (ο διεθνής αμυντικός, Jang Hyun-soo), ένας Νιγηριανός (ο διεθνής επιθετικός, Aaron Samuel Olanare), δύο Βραζιλιάνοι (Renatinho, Bruninho), ένας Σουηδός (ο διεθνής αμυντικός μέσος, Gustav Svensson) και ένας Κολομβιανός (Henry Palacios).

Yanbian Fude F.C.

Προπονητής: Park Tae-ha (Κορέα)

Nickname: Changbai Tiger

Πόλη: Yanji (ανήκει στην αυτόνομη νομαρχία Yambian Korean, στα ανατολικά της επαρχίας Jilin, με πληθυσμό 400.000 κατοίκους. Δεν κατοικούνταν πριν το 1900, με τη δυναστεία Qing να ενθαρρύνει τη διαδικασία, ως προσπάθεια να ανακοπεί η καταπάτησης της ρωσικής επέκτασης).

Γήπεδο: Yanji Nationwide Fitness Centre Stadium (35.000 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: Yanbian Sports Bureau και Fude Holdings.

Σημείωση:  Και αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για να δώσει χείρα βοηθείας στην ανάπτυξη της κινεζικής λίγκας. Οι ιδιοκτήτες ήταν Κορεάτες (η πόλη έχει μεγάλο πληθυσμό Κορεατών). Το 1994 είχε για χορηγό τη Samsung, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ιδεατά και δεν απέφυγε τον υποβιβασμό -το 2000. Βρήκε το δρόμο της επιστροφής, το 2004. Το 2013 η ομοσπονδία τιμώρησε το σύλλογο με αφαίρεση τριών βαθμών και πρόστιμο 76.000 δολ., διότι αποδείχθηκε πως είχαν λάβει δωροδοκία για να χάσουν από την Guangzhou Pharmaceutical FC -νυν πρωταθλήτρια. Πήγαν και οι δύο σύλλογοι στα δικαστήρια, έχασαν και υποβιβάστηκαν, με τον τότε προπονητή της Yanbian να τιμωρείται με τριετή φυλάκιση τον Φλεβάρη του 2012. Πέρυσι υπέγραψε συμβόλαιο 12.900.000 δολ. για τέσσερα χρόνια, με την ασφαλιστική εταιρία Fude Group, του κεφαλαίου των 451.000.000 δολ. Ο χορηγός ενημέρωσε πως τα 3/4 του ποσού θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των ακαδημιών που απασχολεί 120.000 παιδιά. Η Fu Tak Holdings (αξίας 60.900.000.000 δολ., στην οποία ανήκει η Fude Holdings) βρίσκεταιι στις 500 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη. Στο ρόστερ είναι ο διεθνής Γκαμπονέζος επιθετικός, Bubacarr Trawally, τρεις Κορεάτες (ο διεθνής επιθετικός Ha Tae-goon, ο διεθνής κεντρικός μέσος Yoon Bit-garam και ο διεθνής επιθετικός, Kim Seung-dae) και ο Σέρβος αμυντικός Nikola Petković, ο οποίος πήρε 1.300.000 δολ. ως ετήσιο μισθό.

Hebei China Fortune F.C.

Προπονητής: Li Tie (Κίνα)

Nickname: Samba Kings

Πόλη: Qinhuangdao (είναι λιμάνι στο Hebei, που σημαίνει “βόρεια του ποταμού”, 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το Beijing, πληθυσμού 2.987.605 κατοίκων).

Γήπεδο: Qinhuangdao Olympic Sports Center Stadium (33.572 θέσεων).

Ιδιοκτήτης: China Fortune Land (φυσικά και είναι κατασκευαστική -βιομηχανικών πάρκων-, φυσικά ανήκει στις μεγαλύτερες του έθνους και φυσικά… η κυβέρνηση διοικεί. Ο επικεφαλής, Wang Wenxue… εκτιμήθηκε από το Forbes στα 4.1 δισ. δολάρια!).

Σημείωση: Ιδρύθηκε το 2010, τον Μάιο, από την ποδοσφαιρική ένωση της επαρχίας (Hebei FA) και την εταιρία Hebei Zhongji Group, που υποσχέθηκε να δώσει 500.000 δολ. για κάθε μία από τις τέσσερις επόμενες σεζόν. Τον Οκτώβριο του 2011 τα δυο αφεντικά χώρισαν. Η εταιρία πήρε το πλήρες πακέτο των μετοχών και η Hebei FA… τους παίκτες για αυτό και δημιούργησε μια άλλη ομάδα με το όνομα Hebei Youth. Στις 27/1 του 2015 οι μετοχές πέρασαν στα χέρια της China Fortune Land Development Co., Ltd. και αυτή έδωσε τριετές συμβόλαιο στον Σέρβο Radomir Antić, πάλαι ποτέ προπονητή της Real Madrid, της Atlético Madrid, της Barcelona, της εθνικής Σερβίας και κάτοχο ουκ ολίγων τίτλων. Τον απέλυσαν στις 18/8 του 2015 γιατί δεν είχε καταφέρει να βάλει την ομάδα σε τροχιά ανόδου. Τελικά, προκρίθηκαν υπό τις οδηγίες του Li Tie. Στο ρόστερ έχουν τον Βραζιλιάνο Edu, τον διεθνή -στο 5Χ5- Νορβηγό επιθετικό Ibba Laajab, τον διεθνή Σέρβο μέσο Nenad Milijaš, τον διεθνή αμυντικό μέσο του Καμερούν, Stéphane Mbia, ενώ πριν λίγες ημέρες πρόσθεσαν τον διεθνή Ιβοριανό επιθετικό, Gervinho και τον Gael Kakuta από τη Σεβίλλη.

Πηγές: theguardian.com, espnfc.com, forbes.com, bbc.co.uk, China Daily, sports.sohu.com, caixin.com, football-in-china.com, independent.co.uk, en.ytsports.cn, ft.com, marca.com

To Top