ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόταση για τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε η Κυβέρνηση. Αγώνας δρόμου για να κλείσουν όλα τα μέτωπα έως το τέλος της εβδομάδας

Σε τροχιά ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με τους δανειστές έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας κινείται η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας και να μπει οριστικό φρένο στα σενάρια περί αναγκαιότητας νέου δανείου – γέφυρα για την Ελλάδα.

Μετά τις πυρετώδεις συζητήσεις που είχαν σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι πως τα πάντα – σε όρους διαπραγμάτευσης – μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας για να αρχίσει η κατάρτιση του νέου μνημονίου.

Όλα τα μέτωπα θα κλείσουν έως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαβουλεύσεων.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με πρώτο και κύριο τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος για το 2016 και το 2017.

Όσο δεν καθορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι εύλογο να κρίνεται ανέφικτος και ο προσδιορισμός των μέτρων που θα κληθεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την ελληνική πλευρά, η Αθήνα στοχεύει στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης το διάστημα 14 – 18 Αυγούστου, ακόμη κι αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του μνημονίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ψηφιστούν χωριστά δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, με το τελευταίο να κατατίθεται στη βουλή αργότερα χρονικά, όταν θα είναι έτοιμο.

Κατά τη σημερινή μέρα, αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια μονοπώλησαν τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο – μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων – με στόχο την άντληση εσόδων 50 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 30 ετών – όπως αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος, κυβέρνηση και δανειστές εμφανίζουν διαφορετικές θέσεις ως προς τη νομική υπόσταση του ταμείου.

Διάσταση απόψεων φέρεται να εντοπίζεται και σε ό,τι αφορά το ποιος θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είτε πρόκειται για projects που έχουν ήδη ξεκινήσει, είτε για νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους τεχνοκράτες αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση επίλυσης του προβλήματος και τώρα αναμένει τις απαντήσεις τους.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια αφορά μια ενιαία πρόταση τόσο για τα επιχειρηματικά, όσο και τα στεγαστικά δάνεια.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαβουλεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και κάποια σημεία στα οποία σημειώνεται απόκλιση απόψεων.

“Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα  σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο κλείσιμο των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα”, εξήγησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για μια ακόμη φορά κατά πόσο είναι τελικώς εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις 20  Αυγούστου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το «έπαιρνα» να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα”.

“Ούτε η δική μας πλευρά  έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα,  ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος.

Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο – γέφυρα, έσπευσε να καταστήσει σαφές ο υπουργός.

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση – Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Αύριο, Τετάρτη και ώρα 11:30 οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ακολούθως, τη σκυτάλη θα λάβουν τα τεχνικά κλιμάκια, οι συναντήσεις των οποίων θα επικεντρωθούν:

– Στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (στις 15:30)

– Σε ζητήματα Δικαιοσύνης (στις 17:30).

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των θεσμών.

Πηγή: news247.gr

To Top