Ριντ η… αποκάλυψη στο PRESSARIS, δια στόματος του προπονητή του στο κολέγιο, Σκοτ Κρος! (photos + video)

Ο Άρης έδωσε το Σάββατο το τρίτο κατά σειρά και συνάμα πιο δυνατό φιλικό παιχνίδι, στο οποίο είχε πρώτο σκόρερ και καλύτερο παίκτη τον ΛαΜάρκους Ριντ. Ο προπονητής του Ριντ στο κολέγιο, Τέξας Άρλινγκτον, Σκοτ Κρος μίλησε στο PRESSARIS και σκιαγράφησε το προφίλ του Αμερικανού παίκτη του Άρη!

Του Κωνσταντίνου Βελιτσικάκη

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Ριντ

Ο απόφοιτος του Τέξας Άρλινγκτον εδώ και μερικές εβδομάδες είναι παίκτης του Άρη, προερχόμενος από μία γεμάτη χρονιά στο κυπριακό πρωτάθλημα για λογαριασμό της ΕΘΑ και δεν γινόταν να μην μιλήσει με τον αγαπημένο του προπονητή: «Μίλησα με τον ΛαΜάρκους μία μέρα αφού είχε υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, ήταν πολύ ενθουσιασμένος για το νέο βήμα στην καριέρα του. Βέβαια, το ίδιο ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι είμαστε κι εμείς στην ομάδα, καθώς ο ΛαΜάρκους ήταν ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς παίκτες που είχα την ευκαιρία να είμαι προπονητής. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης κι ακόμη καλύτερος σαν άνθρωπος…».

Διαβάζοντας κανείς τις αναφορές των σκάουτερ, θα διαπιστώσει πως ο Ριντ αγωνίζεται τόσο στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, όσο και σε αυτή του σμολ φόργουορντ. Ποιά είναι όμως η θέση του Σκοτ Κρος, ο οποίος συνετέλεσε στη βελτίωση του Ριντ καθ’ όλη τη διάρκεια της κολεγιακής του καριέρας;

«Είναι ένας κλασικός σούτινγκ γκαρντ. Σαφέστατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις άλλες θέσεις της περιφέρειας, όμως στην ομάδα μας αγωνίστηκε ως γκαρντ. Είναι πολύ αθλητικός, ενώ παράλληλα η άμυνα είναι ένα από τα δυνατά του σημεία», ενώ ο κ. Κρος θέλησε να μας αποκαλύψει μερικά από τα στοιχεία, τα οποία δεν καταγράφονται με ευκολία στους αριθμούς της στατιστικής: «Πρέπει να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια των κολεγιακών του χρόνων, ο ΛαΜάρκους βελτίωσε πάρα πολύ τα ποσοστά ευστοχίας του. Εξελίχθηκε στον καλύτερο σουτέρ της ομάδας και με διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ συγκαταλεγόταν και στους καλύτερους σουτέρ των περιφερειών. Ο μέσος όρος του στα σουτ τριών πόντων είχε αγγίξει το 40%»!

Καλά όλα αυτά, όμως ο επί χρόνια προπονητής των Τέξας Μάβερικς θέλησε να μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Ριντ έφτασε σε αυτά τα νούμερα: «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας είχε μπει σε ειδικό πρόγραμμα να εκτελεί 10.000 (!) σουτ το μήνα, κάτι το οποίο και φυσικά έκανε. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της σεζόν, το οποίο τον βοήθησε να εξελιχθεί σε έναν πάρα πολύ καλό σουτέρ».

Βέβαια, το σουτ δεν ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Ριντ εντάχθηκε στην ομάδα του Άρλινγκτον: «Αρχικά τον επιλέξαμε για την ομάδα μας, λόγω της ικανότητάς του να «τρυπάει» τις άμυνες και να φτάνει στο καλάθι, στην πορεία όμως αποδείχθηκε για μας ως ένας εκπληκτικός σκόρερ».

Η προσήλωση στη βελτίωση και τα δύο πτυχία

Τα καλά λόγια του 39χρονου προπονητή δεν σταμάτησαν όμως στα αγωνιστικά στοιχεία που συνοδεύουν το παιχνίδι του Ριντ: «Ο ΛαΜάρκους πάντα προκαλούσε τους συμπαίκτες του, τους ενθάρρυνε κι έπαιρνε πρωτοβουλίες για το καλό το δικό του αλλά κυρίως της ομάδας. Για παράδειγμα, όταν ανακοίνωσα μία φορά στους παίκτες ότι μία Κυριακή θα πηγαίναμε στην εκκλησία, ο ΛαΜάρκους ενθάρρυνε τους υπόλοιπους, λέγοντάς τους ότι έπρεπε να δώσουμε το παρόν σαν ομάδα. Προσωπικά δεν αντιλήφθηκα πόσο σημαντικό ήταν αυτό σε έναν παίκτη, μέχρι τη στιγμή που έφυγε από την ομάδα. Μας βοήθησε να αλλάξει η φιλοσοφία της ομάδας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να πετυχαίνουμε κάθε χρόνο κάτι καλό».

Ο Ριντ τείνει να αποδεικνύει το πόσο πεισματάρης είναι εκτός παρκέ, σε ό,τι αφορά την ατομική του βελτίωση. Ο κ. Κρος αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός γκαρντ ήταν πολύ καλός μαθητής, έχοντας μάλιστα δύο πτυχία στις αποσκευές του: «Ο ΛαΜάρκους είχει πάντα υψηλά κίνητρα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το μπάσκετ αλλά και την προσωπική του ζωή. Ήταν κι από τους καλύτερους μαθητές στη σχολή του, αποφοίτησε σε 3,5 χρόνια, τη στιγμή που ένας μέσος φοιτητής χρειάζεται τέσσερα. Αυτό τον βοήθησε αρκετά να αφιερώσει χρόνο και να βελτιώσει το παιχνίδι του, καθώς είχε ακόμη 1,5 χρόνο που μπορούσε να αγωνιστεί για την ομάδα μας, τη στιγμή που παρακολουθούσε και μαθήματα για δεύτερο πτυχίο». Παράλληλα ο κ. Κρος εμφανίστηκε σίγουρος για την πορεία του 26χρονου Αμερικανού, προσθέτοντας ότι: «Κάθε χρόνο γίνεται πιο δυνατός στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, αφιερώνει αρκετό χρόνο ατομικά για να εξελίξει και να βελτιώσει τομείς στο παιχνίδι του. Αγαπάει να παίζει μπάσκετ και είμαι σίγουρος ότι θα γίνεται καλύτερος κάθε μέρα».

Ριντ, ο… «ποντικός» των γυμναστηρίων

Το τελευταίο παιχνίδι που παρακολούθησε ο Σκοτ Κρος, ήταν αυτό, το οποίο άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης στον Ριντ. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός κόουτς γύρισε το χρόνο πίσω στο 2012 για να διηγηθεί ακόμη μία ιστορία, όταν κι ο «κιτρινόμαυρος» πλέον γκαρντ συμμετείχε στο σάμερ λινγκ του Πόρτλαντ.

«Ο ΛαΜάρκους στο τελευταίο του παιχνίδι ήταν πολύ καλός (14 π.), κάτι το οποίο τον βοήθησε να συγκεντρώσει αρκετά βλέμματα πάνω του. Μάλιστα, όταν μίλησα με τον Κέιλεμπ Κανάλις, υπεύθυνο προπονητή της ομάδας του Πόρτλαντ για το καλοκαιρινό καμπ, μού εκμυστηρεύτηκε ότι ο ΛαΜάρκους κέρδισε την τελευταία θέση στην ομάδα του καμπ λόγω της πειθαρχίας του και της επιμονής του».

Σύμφωνα με τον κ. Κρος, ο Κέιλεμπ ήταν αυτός που έφτανε πάντα πρώτος στο γήπεδο κι έφευγε τελευταίος! Όμως ένα πρωί τα δεδομένα άλλαξαν, όταν κι ο Ριντ ήταν ο πρώτος στις κλειστές εγκαταστάσεις κι έκανε σουτάκια! Μάλιστα, δύο ώρες μετά από την καθιερωμένη προπόνηση, ο Ριντ ήταν ακόμη εκεί, συνεχίζοντας την ατομική του προπόνηση.

«Γι’ αυτό είμαι περήφανος για τον «ποντικό» των γυμναστηρίων (γέλια…) και είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο θα γίνεται ολοένα και καλύτερος» θέλησε να συμπληρώσει ο προπονητής των Τέξας Μάβερικς.

Άμυνα και ηγέτης μέσα στο παρκέ

Ποιο θεωρεί όμως ο κ. Κρος ως το δυνατό σημείο στο παιχνίδι του Ριντ; «Κατά τη διάρκεια της sophomore χρονιάς του στο κολέγιο ήταν ο παίκτης που βασίζαμε το αμυντικό μας παιχνίδι. Μαζί με τον Μάρκες Χέινς (αγωνίζεται στη Μακάμπι Τελ Αβίβ) μοιράζονταν τους ρόλους, γιατί ο πρώτος συγκαταλεγόταν στους τρεις καλύτερους σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο ΛαΜάρκους είναι πολύ γρήγορος με μακριά χέρια κι έχει την ικανότητα όχι μόνο να παίζει καλή άμυνα στα πόδια του αντιπάλου, αλλά να βοηθάει και στον τομέα των ριμπάουντ».

Ο ΛαΜάρκους Ριντ ήταν βασικός πρωταγωνιστής του Τέξας Άρλινγκτον, όταν και η ομάδα του είχε καταγράψει 16 σερί νίκες τη σεζόν 2011-2012, ρεκόρ αντίστοιχο που είχαν καταγράψει οι τότε πρωταθλητές του Κεντάκι. Ο κ. Κρος χαρακτήρισε τον Αμερικανό ηγέτη της τότε ομάδας, όχι μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών των παρκέ, αλλά κι εκτός αυτών: «Πιστεύω ήταν ο καλύτερος παίκτης μας, θέλει και δουλεύει πολύ στη χημεία της ομάδας. Θυμάμαι κάθε φορά πριν από αγώνες, όλα τα παιδιά μαζεύονταν στο δωμάτιο του ΛαΜάρκους, ενώ ήταν ο αγαπημένος της κερκίδας».

Ο 26χρονος γκαρντ είναι παίκτης που βγάζει ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα κι αυτό σπεύδει να το επιβεβαιώσει ο 39χρονος κόουτς: «Δεν θα ξεχάσω το κάρφωμα του ΛαΜάρκους μπροστά στον Τόμας Ρόμπινσον, κατά τη διάρκεια της junior χρονιάς του. Η συγκεκριμένη φάση ήταν η δεύτερη καλύτερη της βραδιάς σύμφωνα με το ESPN, ενώ ανήκει και στα καλύτερα 50 καρφώματα εκείνης της σεζόν. Για να κάνεις κάτι τέτοιο, απαιτείται ενέργεια, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική. Του αρέσει να τρέχει μέσα στο γήπεδο, να ψάχνει ανοικτούς χώρους και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει τέτοιες φάσεις και τη φετινή χρονιά».

Και για του λόγου το αληθές; Απολαύστε την εν λόγω στιγμή:

Ριντ, το καλό παιδί!

Αναμφίβολα, ένα στοιχείο που σίγουρα «κέρδισε» τον Δημήτρη Πρίφτη, είναι η καλή συμπεριφορά που επιδεικνύει ο ΛαΜάρκους Ριντ εντός κι εκτός γηπέδων. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, ο Αμερικανός γκαρντ βραβεύτηκε από την ομάδα της ΕΘΑ λόγω της καλής συμπεριφοράς που επέδειξε κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου! Το ίδιο επιβεβαιώνει κι ο κόουτς Κρος:

«Η γυναίκα μου λατρεύει τον ΛαΜάρκους σαν άνθρωπο και αν ερχόταν η στιγμή να υιοθετήσω ένα παιδί, θα ήθελα να υιοθετήσω κάποιο που να του μοιάζει. Δεν θα το σκεφτόμουν στιγμή… είναι ο άνθρωπος που θα τον αγαπήσουν όλοι σαν παιδί τους. Τον θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου»!

Ο Ριντ είχε την τύχη να έχει προπονητή τον πολυνίκη Μέιο στη σχολική ομάδα του Σκάιλαιν, έχοντας εκφράσει αρκετές φορές το σεβασμό προς το πρόσωπό του. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Σκοτ Κρος, ο οποίος εξομολογείται ότι: «Ο ΛαΜάρκους είναι ο πρώτος παίκτης που είχα την ευκαιρία να επιλέξω ως βοηθός προπονητή της πανεπιστημιακής ομάδας. Είναι ο παίκτης που μπορείς να βασιστείς πάνω του, θα βγει μπροστά και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τα λάθη του, ενώ το «εγώ» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του» για να συνεχίσει προσθέτοντας «αν ήταν να ποντάρω στον ΛαΜάρκους, θα πόνταρα όλα τα λεφτά μου χωρίς να το σκεφτώ δευτερόλεπτο».

Βέλγιο, Σουηδία, Κύπρος και τώρα Ελλάδα

Ο 26χρονος γκαρντ του Άρη έκανε το μεγάλο άλμα στη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή του καριέρα, όταν κι απέστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του στα γραφεία του «Nick Galis Hall». Το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι το τέταρτο κατά σειρά στο οποίο θα αγωνιστεί ο Ριντ, μετά από αυτά του Βελγίου, της Σουηδίας και της Κύπρου.

«Κάθε προπονητής θα ήθελε τον ΛαΜάρκους στην ομάδα του και πιστεύω πως θα έρθει η στιγμή που θα αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Αν βάλει κάτι στο μυαλό του θα το πετύχει. Είναι πιστός, όχι μόνο στους στόχους του αλλά και στην εκάστοτε ομάδα με την οποία αγωνίζεται» δήλωσε ο κόουτς Κρος.

Ενώ το μήνυμά του για τον ίδιο τον ΛαΜάρκους Ριντ; «Να παίξει όσο πιο δυνατά γίνεται, να διεκδικεί κάθε κατοχή και να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες. Περιμένω να δω μεγάλα πράγματα από αυτόν»!

To Top