Σενάριο για «διπλό» νόμισμα στην Ελλάδα

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από την ευρωζώνη, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου όμως να καλύψει τουλάχιστον τα εσωτερικά έξοδα.

Το Reuters που επικαλείται δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου σημειώνει πως εάν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώνει μισθούς ή λογαριασμούς δεν αποκλείεται να εκδώσει τα λεγόμενα IOUS, που στην σημαίνει πως θα εκδώσει υποσχετικούς τίτλους που όσοι τα έχουν θα ξέρουν πως το κράτος τους χρωστά ένα συγκεκριμένο ποσό και το οποίο θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εάν η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για να πληρώνει προμηθευτές, μισθούς και συντάξεις, τότε το σενάριο μιλά για επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να αποτρέψει μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Τα λεγόμενα IOUs ωστόσο μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά σε όλα τα καταστήματα και σύμφωνα με το σενάριο ίσως να χρησιμοποιούνται για ορισμένες μόνο πληρωμές, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Πηγή: voria.gr

To Top