Σκληρό διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα

Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός στα Ίμια, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σκληρό διάβημα από την Αθήνα…

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας το περιστατικό, δεν δίστασε να εξαπολύσει νέες απειλές τόσο κατά της Αθήνας όσο και κατά της Λευκωσίας. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Το νέο σοβαρό περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού με το όνομα «Γαύδος».

Όπως είχε γράψει το Newpost, από τον εμβολισμό, το σκάφος του Λιμενικού υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές σε μήκος δύο μέτρων στην πρύμνη του, ωστόσο ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το militaire.gr φαίνεται ολοκάθαρα η έκταση των ζημιών:

Σημειώνεται πως αμέσως μετά το περιστατικό, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το σκάφος του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Λέρου για επισκευή.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, το Λιμενικό Σώμα αναφέρει: «Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Νέες απειλές Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, έστειλε διπλό, προειδοποιητικό μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μην νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου με τις έρευνες στην ΑΟΖ και τις κινήσεις στις βραχονησίδες… Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις».

«Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας» απείλησε μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους, στο Αιγαίο και την Κύπρο».

«Συμβουλεύουμε», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, «τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κυπριακά κοιτάσματα να μην υπερβαίνουν τα όρια, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στη συνέχεια βέβαια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας:

«Υπήρξε ένα γεγονός, δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπήρξε προσέγγιση δύο πλοίων. Οι Έλληνες απόρησαν».

Σκληρό διάβημα της Αθήνας

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη την Τρίτη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» σημειώνει το υπουργείο στην ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωσή του προς την Άγκυρα και συνεχίζει:

«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Η νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια ενόχλησε την ΕΕ

Την ενόχλησή της για το νέο περιστατικό τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασε η ΕΕ, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά. Σε ερώτηση κατά την καθημερινή ενημέρωση Τύπου, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο και επανέλαβε τη χθεσινή έκκληση της Κομισιόν προς την Τουρκία για “αποφυγή οποιασδήποτε πηγής εντάσεων, απειλών, ή δράσεων που στοχεύουν προς Κράτη Μέλη (της ΕΕ)”, εν όψει και της συνάντησης κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου.

«Σχετικά με το περιστατικό αυτό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε τριβή εναντίον κράτους μέλους η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συμφωνιών. Επίσης πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους. Αρνητικές δηλώσεις που πλήττουν τις καλές γειτονικές σχέσεις θα πρέπει να αποφεύγονται», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε παράλληλα τη συγχρηματοδότηση του ελληνικού πλοίου από ευρωπαϊκά κονδύλια:

«Το πλοίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και θεωρώ ότι αυτή είναι ακόμη μία επιτακτική αιτία που ενισχύει τη δήλωσή μου. Ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει συμβάλει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Πηγή: newpost.gr

 

To Top