ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα ύψη ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα με ασθενείς ανέμους, ενώ στα ύψη θα βρεθεί το θερμόμετρο, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς κελσίου. Στη δυτικη Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτικη Στερεά, δυτικη Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στα Δωδεκάνησα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 39 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 37 βαθμούς κελσίου.

ΥΠΑΠΕΝ: Συστάσεις στους πολίτες για τους ρύπους

Στο μεταξύ, συστάσεις για τη μείωση της συσσώρευσης ρύπων στην Αθήνα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών απηύθυνε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, οι δυσμενείς για την ατμόσφαιρα μετεωρολογικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως πιθανώς την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

Μάλιστα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Αθήνας αναμένεται να φθάσει σε υψηλά επίπεδα ως προς το όζον (Ο3) στην περιφέρεια της πόλης, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Οι υπόλοιποι ρύποι αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή που έφτασε το όζον τη Δευτέρα ήταν 248 μg/m3, στο σταθμό μέτρησης στους Θρακομακεδόνες (ώρα 16:00).

Επιπλέον, προτείνεται η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών. Επίσης ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου, ενώ θα πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται η λειτουργία μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία κ.λπ.), καθώς και η χρήση χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Το υπουργείο, με ανακοίνωσή του παρακαλεί θερμά τους πολίτες της Αττικής να ανταποκριθούν θετικά στις παραπάνω συστάσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εξέλιξη των τιμών ρύπανσης παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών για το όζον, θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση, τόσο για τα επίπεδα ρύπανσης όσο και οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προφύλαξη του πληθυσμού.

Πηγή: protothema.gr

To Top