Στον εφιάλτη της λειψυδρίας και αυτό το καλοκαίρι η Χαλκιδική

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι θα πρέπει να προετοιμάζεται η Χαλκιδική καθώς προβλέπεται ότι οι συνθήκες λειψυδρίας θα είναι πιο οξυμένες φέτος, σε σχέση με πέρυσι,  όταν στο ζενίθ της σεζόν, μέσα στον Αύγουστο, υπήρχαν περιοχές στη Κασσάνδρα που έμεναν χωρίς νερό, για ημέρες με μικρά μόνο διαλείμματα υδροδότησης.

Stoiximan.gr: Τα Virtual Sports είναι ΕΔΩ με συνεχή δράση & πληθώρα αθλημάτων!

«Το πρόβλημα φέτος προβλέπεται να είναι οξύτερο, καθώς το χειμώνα δεν είχαμε τις μεγάλες χιονοπτώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το πρόβλημα της λειψυδρίας που ο νομός αντιμετωπίζει κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν είναι πολύ σοβαρό και συνδέεται με τον μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών» τόνισε στη Voria.gr o αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων Κ. Μακεδονίας κ. Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος δήλωσε σκεπτικός όσον αφορά την πρόταση του υφυπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα, για την χρηματοδότηση του έργου του Χαβρία, μέσω ΣΔΙΤ.

«Στην συνάντηση που είχε ο υπουργός, μέσα Μαρτίου, με τους δημάρχους του νομού, δεν προσκλήθηκε η Περιφέρεια. Η Χαλκιδική χρειάζεται το έργο κατασκευής φράγματος στο χείμαρρο Χαβρία, το οποίο ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ, ίσως και να πλησιάζει σαν κόστος κατασκευής τα 250 εκατ. ευρώ. Το έργο που αφορά την κατασκευή φράγματος, εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και δίκτυα μεταφοράς, θα μπορούσε να είχε ήδη δημοπρατηθεί, αφού είναι ώριμο μελετητικά από το 2011», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.

Για το πώς μπορεί το κρίσιμο αυτό έργο να εκτελεστεί σαν έργο ΣΔΙΤ και πως, πιο συγκεκριμένα, το επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΑΝ θα επιδιώξει να πληροφορηθεί ο δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Βασίλειος Κυρίτσης, σε συνάντηση που πρόκειται να έχει τις επόμενες ημέρες με τον υφυπουργό κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

Για το Δήμο Κασσάνδρας, η αντιμετώπιση που προβλήματος της λειψυδρίας, είναι πρώτης προτεραιότητας καθώς «σηκώνει» από τον Μάιο και ως τον Οκτώβριο, το μεγαλύτερο μέρος της εποχικής τουριστικής κίνησης στο νομό, που φυσικά κορυφώνεται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι περιοχές που βρίσκονται στις πιο «ακριβές» στη Χαλκιδική όσον αφορά την εξοχική κατοικία, όπως δηλαδή η Χανιώτη και το Πευκοχώρι, αλλά και το Παλιούρι, έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά γενικότερα ο νομός, με περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους που σχεδόν δεκαπλασιάζονται το καλοκαίρι, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για νερό πόσης, όσο και άρδευσης. Υπογραμμίζεται ότι ένας σημαντικός πόρος για την οικονομία του νομού, είναι η αγροτική παραγωγή, με απαιτήσεις σε νερό για τις αρδευόμενες εκτάσεις που «στραγγίζουν» τις γεωτρήσεις και εξαντλούν σταδιακά τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, προ τριετίας, είχε υποστηρίζει το αίτημα δήμων για τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε Κασσάνδρα και Προποντίδα, κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ έκαστη, το οποίο όμως δεν υϊοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Ο κ. Ι. Γιώργος θεωρεί ότι έτσι, με αυτές τις μονάδες, θα μπορούσε σε σύντομο χρόνο, σε 18 μήνες από την έναρξη εκτέλεσης των έργων, να ανακουφιστούν σημαντικά οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα αυτά έργα ο κ. Κυρίτσης, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτιμά ότι το πρόβλημα υδροδότησης της Χαλκιδικής, δεν θα λυθεί εάν δεν γίνουν τα έργα στο Χαβρία.

Εάν τελικώς προκριθεί η εκτέλεση του έργου μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή δήμων από τη μία πλευρά και ιδιωτών από την άλλη, θα πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς τα έσοδα που θα προέρχονται από την πώληση νερού, θα διαφοροποιούνται σημαντικά κατά τους μη τουριστικούς μήνες του έτους.

Το έργο του Χαβρία

Το προτεινόµενο έργο, αφορά στην κατασκευή φράγµατος επί του χειµάρρου Χαβρία στην Νότια Χαλκιδική περί τα 3 km ΒΑ του οικισµού της Ορµύλιας καθώς και την κατασκευή υδραγωγείου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξη του (274 km) θα εκτείνεται σε µια περιοχή 14.000 km2 και, του βασικού δικτύου άρδευσης γεωργικής γης συνολικής έκτασης 24.000 στρεµµάτων.

Σκοπός του έργου είναι:

– Η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων της «ΝΔ Χαλκιδικής, περιλαμβανομένων των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας».

– Η κάλυψη τμήματος των αναγκών άρδευσης της πεδιάδας Ορμύλιας.

– Η προστασία των υπόγειων υδάτων από υφαλμύρωση και

– Η αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου Ορμύλιας.

Πηγή: voria.gr

 

To Top