Υπουργείο Οικονομικών: Αγώνας δρόμου για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τον μήνα Μάρτιο. Την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις από το εξωτερικό. 

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αρχίσει σταδιακά να πληρώνει διάφορες υποχρεώσεις που αφορούν σε καταβολή δόσεων στο ΔΝΤ, συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχουν πιστωτές του εξωτερικού και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δισ. ευρώ και δύο από 1,6 δισ. ευρώ.

Επίσης το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τα ποσά για μισθούς και συντάξεις, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία του κράτους.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στις 9 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup και εκεί η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει αύξηση στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

“Θα στύψουμε την πέτρα αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

Εκτός από τα χρέη η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για μισθούς και συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,3 δισ. ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή: news.gr

To Top