Χάος και αίμα στην Ουκρανία!

Δέχτηκε επίθεση το αεροδρόμιο το οποίο κατέχουν οι φιλορώσοι πολιτοφύλακες από ελικόπτερο και αεροσκάφος. Συγχρόνως, φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας απέχουν 40 χλμ. από το Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον δύο ελικόπτερα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Ρόιτερς.

Η ανταποκρίτρια του Ρόιτερς στην πόλη αυτή ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν “Ντροπή! Γυρίστε στο σπίτι σας!”.

Τον έλεγχο της πόλης τον έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφος του Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, επτά άρματα μάχης και επτά οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.

Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με το δημοσιογράφο.

Αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών αρνήθηκε μάλιστα να δηλώσει το πότε ακριβώς έφτασε εκεί η φάλαγγα.

“Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι “αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε”, είπε.

“Βρισκόμαστε εδώ επειδή δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ειρήνη”, κατέληξε ο αξιωματικός.

Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου το πρωί της Τρίτης ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί “στο μέτωπο”.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί.

“Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι “μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς”.

Από την πλευρά των φιλορώσων, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, δήλωσε:

“Τα οδοφράγματα ενισχύονται στους δρόμους και τους δρόμους στην πόλη της και η πολιτοφυλακή παίρνει προφυλάξεις σε περίπτωση επιθέσεων. Τα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την πόλη. Τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση. Ετοιμαζόμαστε. Αν προσπαθήσουν να κινηθούν θα πρέπει να τους σταματήσουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πονομαριόφ.

Την ίδια ώρα στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από κτίριο που είχε καταληφθεί από το Σάββατο στην πόλη Κραματόρσκ, αλλά αντάρτες κατέλαβαν ένα άλλο κτίριο στην ίδια πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές παρέδωσαν εκουσίως το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι το Σάββατο.

Ωστόσο αργότερα σήμερα εκπρόσωπος της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) δήλωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη. Η ίδια δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι ταραχές είναι “κατασκευασμένες” από την Ρωσία

Οι ταραχές στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν ένα “κατασκευασμένο πρόσχημα” που επινόησε η Ρωσία με στόχο την διατάραξη των τετραμερών συνομιλιών για την Ουκρανία που θα διεξαχθούν την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη, δήλωσε ο πρεσβευτής του Κιέβου στον ΟΗΕ.

Ο Γιούρι Κλιμένκο πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες αυτές, στις οποίες θα μετάσχουν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην μεθόριό της με την Ρωσία και για να συμβάλουν στην αναβίωση του εμπορίου με την Ρωσία. Ωστόσο η Ουκρανία δεν θα συζητήσει σε αυτές εσωτερικά της ζητήματα, πρόσθεσε.

“Δεν θα συζητήσουμε την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί για την αποκέντρωση και την χορήγηση περισσότερων εξουσιών στις περιοχές του, αλλά η ομοσπονδοποίηση, σημείωσε, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

“Οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι καλύτερες από μια στρατιωτική σύγκρουση. Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες που να στοχεύουν σε αποτελέσματα. Τώρα καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια πρόθεση για την διατάραξη των συνομιλιών”, πρόσθεσε, και η Ουκρανία θα αντιταχθεί στις προσπάθειες να γίνει κάτι τέτοιο υπό οποιοδήποτε “κατασκευασμένο πρόσχημα”.

“Ήδη είδαμε αυτό το κατασκευασμένο πρόσχημα: τα γεγονότα τα οποία έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι (φιλορωσικές) ταραχές προκλήθηκαν από την Ρωσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι ταραχές, αυτές οι αυτονομιστικές δράσεις, γίνονται μόλις πριν από τις συνομιλίες. Υπάρχει αναμφιβόλως κάποια σχέση”, κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να δείξει πως πράγματι επιθυμεί μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεσμευόμενη για συγκεκριμένα βήματα με τα οποία θα αμβλυνθούν οι εντάσεις στις τετραμερείς συνομιλίες της Πέμπτης στην Γενεύη.

“Οι συνομιλίες αυτές έχουν καθυστερήσει καιρό (…) Περιμένουμε ότι η Ρωσία θα κάνει σοβαρά και φανερά δημοσίως βήματα σε αυτές τις συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να προλάβει μια περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα συνδεθεί με οικονομικές κυρώσεις”, σημείωσε ο Γκάμπριελ.

“Αν η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εξασφαλίσει ότι η κλιμάκωση θα σταματήσει επιτέλους, θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα είναι έτοιμες να αρχίσουν την τρίτη φάση των κυρώσεων”, πρόσθεσε.

“Άκουσα και διάβασα ότι η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει την ευθύνη” για την ενορχήστρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, σχολίασε εξάλλου κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

“Αναμένουμε να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τη βία στην ανατολική Ουκρανία κατά τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι να το καταλάβουν και να μην διεκδικούν ένα έμμεσο πράσινο φως από την Μόσχα”, κατέληξε.

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για εμφύλιο πόλεμο

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν “αρκετό μυαλό” ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

“Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ

To Top