Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Τζον Νας-Ο «υπέροχος άνθρωπος» του Χόλιγουντ και σπουδαίος μαθηματικός (video)

Ο μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Η ζωή του Νας, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια, είχε εμπνεύσει το βιογραφικό βιβλίο A Beautiful Mind που αργότερα γυρίστηκε ταινία (“Ένας υπέροχος άνθρωπος”) με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Σύμφωνα με το κανάλι, ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός ενός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

A beautiful mind

Το 1998 η δημοσιογράφος Σίλβια Νάσαρ ολοκλήρωσε τη βιογραφία του Τζον Νας τον οποίο έζησε για πολλά χρόνια από κοντά. Το βιβλίο της «A beautiful mind» ανέδειξε τις κρυφές πτυχές της ζωής ενός τεράστιου μυαλού και ενός επιστήμονα που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του βιβλίου, για το οποίο η Νάσαρ προτάθηκε για το βραβείο Πούλιτζερ, η ταινία «A beautiful mind» κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους ανά τον κόσμο και έκανε πάταγο. Με τον Ράσελ Κρόου να υποδύεται τον Τζον Νας και τη Τζένιφερ Κόνελι στο ρόλο της γυναίκας του μεγάλου μαθηματικού Αλίσια, η ταινία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες βιογραφίες στην ιστορία.

Η Τζένιφερ Κόνελι πήρε το βραβείο Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, ενώ ο Ράσελ Κρόου ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, το οποίο έχασε από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον (Training Day).

Πηγή: iefimerida.gr

To Top